A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Nyomdaipari vállalkozók figyelem: így lehet növelni a versenyképességet

A hagyományos ofszetnyomtatást a legtöbb vállalkozás már kiegészítette valamilyen digitális megoldással. A Prime Rate Kft. el is választotta egymástól a két üzletágukat, a kis példányszámú munkáik a digitális, míg a nagy szériás gyártás az ofszetüzemükben történik. A közelmúltban pedig a csomagolásgyártásuk fejlesztése mellett döntöttek, ahol a piaci igények figyelembevételével a digitális technológiák előnyeinek köszönhetően szintén előtérbe kerül a kis példányszámú gyártás. A növekedést a Felix Gluer korszerű ragasztógépével érték el, amit a Fortuna Digital Kft. kínálatából szereztek be.

„Külföldre is szállítunk nagyobb mennyiségben. Az egyik előnyünk, hogy széles a termékpalettánk, így többek között cérnafűzött, valamint ragasztókötött könyveket, irkatűzött füzeteket, marketinganyagokat és névjegyeket gyártunk. Azáltal, hogy digitális- és ofszetnyomtatásban is kiszolgáljuk az ügyfeleinket, így a kis példányszámtól egészen a nagy szériáig lefedjük az igényeket” – mondja Peterdi Ágota, a Prime Rate Kft. termelési igazgatója.

FOLYAMATOS FEJLESZTÉS

A Prime Rate a gépparkja folyamatos fejlesztése mellett tette le a voksát. A szakembereik az új technológiák követésével figyelik, hogy az új piaci igényeket miképpen tudják minél hatékonyabban kiszolgálni.„Tíz éve kezdtem el dolgozni a Prime Rate-nél, és már akkor megfigyelhető volt, hogy a folyamatos fejlesztés az egyik legfontosabb eleme a vállalat filozófiájának. Három éve például a digitális portfóliónkat erősítettük egy kiemelkedő technológiával rendelkező inkjet teker­cses nyomógéppel. Ezzel a munkánk hatékonyságát tudjuk jelentősen növelni. Az elmúlt időszak beruhá­zásai és bővítései mind azt mutatják, hogy folyamatos a technológiai fejlesztés a működésünkben minden kihívással együtt” – hangsúlyozza Peterdi Ágota.

FELTURBÓZOTT TERMELÉKENYSÉG

A termelékenység javítása folyamatosan napirenden van a fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekben. A ka­pacitás bővítésével pedig további ügyfeleket képesek hatékonyan kiszolgálni. A digitalizáció szintén elő­segíti a Prime Rate produktivitásának növelését. Az elmúlt időszakban a szoftvermegoldások területén is fejlesztést eszközöltek, így a beérkező állományokat automatizáltan képesek kezelni. A cél egyértelműen az volt ebben az esetben is, hogy a feldolgozás pontos­ságát és gyorsaságát tovább növeljék. A dobozgyártás irányába való elindulást is az inno­vatív fejlődés motiválta. „Tavaly döntöttünk arról, hogy dobozgyártással bővítjük a termékpalettánkat. Jellemzően a kis- és közepes példányszámú termékek gyártását céloztuk meg. A kínálatunk kiszélesítésének az az oka, hogy egyes nyomdaipari termékek, mint például a tranzakciós csekkek volumene drasztiku­san csökken” – emeli ki Szabó Imre, a Prime Rate Kft. termelésvezetője.

A hatékony dobozgyártáshoz a Felix Gluer Single S ragasztógépre esett a választásuk, amely a Fortuna Digital Kft. forgalmazásában kapható. A berendezés sokrétű felhasználhatósága révén elősegíti a ragasztási munkák automatizálását, így növelhető a termelés kapacitása. Többek között filc, papír vagy hullámkar­ton ragasztására is alkalmas, illetve számos különféle alakzat kezelésére képes.

„Nagy körültekintéssel választottuk ki azt a technoló­giát, amivel hatékonnyá tehetjük a dobozgyártásunkat akár kis példányszámú termelés esetén is. Már koráb­ban is rendelkeztünk azzal a műszaki háttérrel, amibe beleilleszthető egy ilyen gép, de nagyon hiányzott egy korszerű ragasztóberendezés. A végső döntésünket egy precíz piackutatás előzte meg. Még a beruházás előtt Lengyelországban teszteltük a Felix Gluer ragasz­tógépét, ami meggyőző teljesítményt mutatott” – emlé­kezik vissza Szabó Imre

 TÖBB SZEMPONTBÓL IS KIVÁLÓ DÖNTÉS

A kis példányszámú gyártás miatt fontos volt a Prime Rate számára, hogy az átállási idő minimalizálható legyen. A Felix Gluer Single S gépen néhány perc alatt válthatók a munkák, és könnyen kezelhető az operáto­rok számára, nem feltétlenül szükséges magasan kép­zett nyomdász alkalmazása. Emellett előnyös kialakítá­sának köszönhetően hatékony a helykihasználása is.

„Fontos kérdés volt, hogy a beruházásunkat magyar­országi szervizháttérrel rendelkező forgalmazóval kö­zösen lépjük meg. Az alkatrészellátás, a gyors segítség, illetve a hozzá tartozó anyagok könnyű beszerzése szempontjából a Fortuna Digital ajánlata ár-érték arányban kiemelkedő volt. Emellett a magyar szakem­berek a telepítés során részletes oktatást biztosítottak, így a gépet egyből magabiztosan kezdtük el üzemel­tetni. Sokat elárul a berendezésről, hogy másfél hete üzemeltük be, s azóta mintegy 15.000 dobozt gyártot­tunk vele” – summázza Szabó Imre.

A Prime Rate sikeresen alkalmazkodott a piaci igények­hez, legutóbb a dobozgyártás területén eszközöltek fejlesztést. A vállalat a kis példányszámú gyártást előtérbe helyezve a Felix Gluer ragasztógéppel és a Fortuna Digital támogatásával kezdte meg jövőbe mutató elképzeléseit.

Némethi Botond, Print&Packtech szaklap

- Hirdetés -

Sign&Display