A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Neonba öltözött a Covent Garden

A híres londoni szórakozónegyed déli csarnoka egyetlen hatalmas neoninstallációvá változott, köszönhetően a végtelenül tehetséges Chila Burmannak. Az ázsiai származású művész legutóbb a Diwali Fényfesztiválon nyűgözte le az angolokat, amikor káprázatos fényárba öltöztette a Brit Művészetek Nemzeti Galériáját.

„A kreativitás színe” címmel bemutatott új installáció egyetlen hatalmas alkotásként pompázik, egyben teljesíti a Covent Garden célját: érzelmi szinten kapcsolja össze a csarnokot és a benne lévő üzleteket a közönséggel, akik hosszú lezárások és járványvédelmi korlátozások után térnek vissza. A látogatók „neon csodavilágként” kezdték el emlegetni a helyszínt.

A látványos élményhez számtalan neondekoráció, kollázs és felemelő kifejezés járul hozzá, Burman ars poeticáját tükröző módon. A művésznek szenvedélye a kulturális örökség, amelynek motívumaiba üzeneteket fűz fenntarthatóságról és hulladékcsökkentésről. Utóbbi küldetés mentén ehhez a fénykiállításhoz is korábbi installációkból újrahasznosított elemeket gondolt újra, majd használt fel. Nyilatkozatában elárulta: nem sokáig kellett töprengenie a felkérésen, mert a Covent Gardenért 1981-es Londonba költözése, vagyis azóta rajong, hogy megkezdte tanulmányait a Londoni Egyetem Slade Képzőművészeti Iskolájában.

„Az energia izgalmát és a varázslat érzését igyekszem megfogni, így a hindu kultúrán keresztül, ragyogó, színes, kaleidoszkópikus képekkel próbálok örömet és pozitivitást adni a közönségnek”, fogalmazott. A formagazdag projektben pávák, kígyók, bikák, tigrisek neonszobrai és még számtalan motívum megjelenik – egyébként nem csak a fizikai látogatók számára. A csarnok tereit a Matterport platformon keresztül online, 3D-ben is felfedezhetjük.

Gábor János, Sign&Display

Forrás: SignLink

- Hirdetés -

Sign&Display