A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Nagy beruházás a termelékenység növelésére

Hazánkban elsőként már munkába állt a Medivia Kft-nél az Océ Arizona 6170XTS készüléke. Ez a nehézfiú egy egyszerűen használható, nagy kapacitású síkágyas UV nyomtató, amely rendkívül hatékony merev hordozónyomtatást tesz lehetővé, és példát mutat a nyomtatási minőség, a sokoldalú alkalmazás és a megbízhatóság terén.

Felnőni az Océ Arizona-hoz Egy készülékberuházás nem kis terhet ró a vállalkozásokra, hiszen amellett, hogy meg kell teremteni a gép megvásárlásához szükséges anyagi forrást, az Arizona 6170XTS esetében gondoskodni kell a megfelelő méretű helyről, a készülék mérete ugyanis önmagában 5,72 x 4,82 m, magassága 1,48 méter, tömege pedig 2170 kg. Megbízható működéséhez háromfázisú áram, és teljesen pormentes környezet is szükséges. És akkor még nem is beszéltünk a termelékenységéről. Ez a nyomtató ugyanis expressz, azaz a leggyorsabb nyomtatási módban 155 m 2 /óra!!!, termelési módban 100 m 2 / óra, minőségi módban pedig 72 m 2 / óra nyomtatási sebességre képes, maximális nyomtatási területe pedig 2,51 m x 3,06 m! Fel kell tehát kötnie az alsóneműt annak, aki ezzel a nagyfiúval kezd, hiszen ilyen kapacitáshoz megfelelő mennyiségű megrendelést is kell találni! Mindezekről Szalai Lászlóval, a Hódmezővásárhelyen található Medivia Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

Sign and Display: Milyen előzményei voltak az Arizona 6170XTS megvásárlásának?
Szalai László: Volt már egy kisebb, 318-as sorozatszámú Océ Arizona UV nyomtatónk, tehát a készülék működési elve ismert volt számunkra, viszont a 6170XTS kapacitása, az asztal mérete, a nyomtató hatékonysága még mindig lenyűgöz bennünket.

A 2,51 x 3,06 méter méretű asztal lehetővé teszi számunkra, hogy kifejezetten nagy méretű táblás anyagokat is egyben nyomtassunk. Ez egyúttal rugalmasságot is biztosít számunkra, hiszen több kisebb munkát is gyorsan el tudunk végezni rajta a nagyobb méretű anyagok nyomtatása mellett. Általában reklám felhasználásra készülő, jellemzően üveg, plexi, HPVC, karton, hullámkarton alapanyagokat nyomtatunk a készüléken.

Sign and Display: A készülék 2014ben került a piacra. Mennyi ideig tartott a kiválasztási folyamat?
Szalai László: Egyrészt a Canon Hungária Kft-vel már volt egy jól működő kapcsolatunk, amelyet az előző Arizona készülékünk megvásárlása és üzemeltetése kapcsán alakítottunk ki, amely készülékkel kifejezetten elégedettek voltunk. Az új gép megvásárlásához 2015. augusztusában adtunk be egy Európai Uniós GINOP pályázatot, aminek része volt az Océ Arizona 6170XTS nyomtató mellett egy Canon C600-as íves digitális nyomtató, illetve egy vízsugaras vágógép és egy nagyméretű síkágyas vágóasztal, amellyel az Océ Arizona 6170XTS-ről kikerülő nagy méretű nyomatok utómunkáit tudjuk elvégezni. A négy készülékből három már megérkezett – a vízsugaras vágót kivéve.
Sign and Display: A készülék megvásárlása tehát egy komplex beruházási terv része volt?
Szalai László: Ez abszolút így van: amikor eldöntöttük, hogy nagyobb méretű és kapacitású síkágyas táblanyomtatót vásárolunk, azzal a döntéssel egyidőben láttuk, hogy egy ilyen géphez szükség lesz megfelelő minőségű utómunka megoldásra is annak érdekében, hogy egy komplex, versenyképes szolgáltatást tudjunk nyújtani a megrendelőinknek – amelynek minden egyes munkafolyamatát képesek vagyunk házon belül elvégezni. Az a tény, hogy a vágógépünk asztalmérete kompatibilis az UV nyomtatóéval – kifejezett előnyt jelent, hiszen az ott megnyomtatott nagyméretű anyagokat egy az egyben képesek vagyunk kezelni ezen a vágóasztalon. A koncepciónk egyébként az volt, hogy a már meglévő tevékenységeinket tudjuk bővíteni, fejleszteni, gyorsítani, de úgy szerezzünk be gépeket, hogy azokra már meglévő munkáinkat is át tudjuk diszponálni. Ezzel a volumennel pedig mind termelékenységünket, mind az elérhető nyomtatási méreteket tekintve egyedülállóak vagyunk a magyar piacon, és akkor még nem beszéltünk olyan további nyomtató készülékekről, amelyeknek beszerzése folyamatban van.

Sign and Display: Mennyire elegendő ehhez a magyar felvevői piac?
Szalai László: A Medivia, lévén alapanyag kereskedő és nyomdaipari gyártó cég is, ezért mindenképpen törekszünk egy egészséges egyensúlyra, így a magyar piac igényeinek kiszolgálását leginkább B2B üzleti beszállítóként kívánjuk ellátni. Emellett nem titkolt célunk, hogy beszállító partnerei lehessünk európai uniós országokból érkező megrendelőknek, kihasználva az ottani piac által kínált másfajta igényeket és lehetőségeket.
Többek között ezért látogatunk el a düsseldorfi EuroShop kiállításra is.

Sign and Display: Mióta üzemel cégüknél ez a készülék?
Szalai László: 2016. decemberben üzemelték be a készüléket és azóta mi is ismerkedünk a funkcióival, beállításaival és próbálgatjuk a benne rejlő lehetőségeket, de mostanra már biztonsággal képesek vagyunk bármilyen beérkező megrendelés megfelelő minőségben történő kiszolgálására.

- Hirdetés -

Sign and Display: Mely tulajdonságok szóltak a 6170XTS megvásárlása mellett?
Szalai László: Fontos tulajdonság volt például a világos cián, világos magenta színek nyomtatásának lehetősége, a készülék rendkívül gyors nyomtatási sebessége és az asztal vákuumzónáinak oszthatósága – melynek köszönhetően az asztal egyik felén nyomtatva, azzal egyidőben a másik oldalán előkészíthetjük az anyagokat, és fordítva – ezzel szintén növelhetjük a termelékenységünket.

Számunkra szintén fontos, hogy a kifejezetten gyors nyomtatási sebesség mellett, a készülék kifejezetten élénk színekkel készít részletgazdag, majdnem fotó minőségű nyomatokat. A pozícionáló tüskék szintén nagyon praktikusak, hiszen ezekkel nagyon gyorsan tudjuk pontosan elhelyezni a nyomtatandó alapanyagokat – így már az előkészítés során is rengeteg időt nyerünk. A napi karbantartási rutinra fordított időt csökkenti az automata fejtisztító funkció, és egyben csökkenti a beszáradt festék által okozott problémák rizikóját is – ez a funkció például a kisebb Arizona készülékünkben még nem volt elérhető, így abszolút érezzük ennek előnyeit. Az Arizona 6170XTSben ugyanis 42 nyomtatófej működik. Ezek rendszeres tisztítása nagyon időigényes folyamat lenne, a festék beszáradása által okozott kár mértékéről nem is beszélve. A készülékben beépített antisztatizáló rúd van a hídra szerelve, amely a nyomtató fejekkel együtt mozogva gondoskodik az alapanyagok sztatikus töltődésének megakadályozásáról, amely szintén fontos funkció. Kifejezett előny még, hogy bekapcsolást követően nagyon gyorsan áll üzemi állapotba a rendszer, így ezen a ponton sem veszítünk időt. Számunkra szintén fontos és praktikus, hogy a fúvókák szintje alatt még van egy fémlemez, amely megvédi a fúvókákat az anyagokkal való súrlódástól vagy ütődéstől.
Sign and Display: Milyen a készülék festék ellátása?
Szalai László: A festékek egyszerűen cserélhetők a tasakos kiszerelésnek köszönhetően (a fehér festék 2 literes, a színes festékek pedig 3 literes tasakos kiszerelésben érhető el). Az Océ Arizona 318-as gépnél ezek az adatok így néztek ki: a színes festékek 0,8 literesek voltak, a fehér pedig 1 literes. Ezeknek az új kiszereléseknek köszönhetően az üzemeltetési költség kb. a felére csökkent az új gépben.

Sign and Display: A helyigény mellett milyen feltételeket volt szükséges megteremtenie az új nyomtató telepítéséhez?
Szalai László: Egy külön helységet kellett kialakítanunk a készülék számára, hiszen nagy mérete miatt megfelelő térre van szükség az elhelyezéséhez.

Emellett ez a készülék nagyon tisztaság igényes is, ezért például fel sem merülhet a kivágógéppel egy helységben történő elhelyezése az ott keletkező szálló por és egyéb szennyeződések miatt. A telephelyünkön viszonylag sok változtatást kellett megoldanunk a gép megfelelő elhelyezése érdekében: az elektromos hálózatot fejlesztenünk kellett – beköttettük a háromfázisú áramot, sűrített levegő hálózatot kellett kiépítenünk, amely szükséges a fejtisztító rendszer, illetve az alapanyag rögzítő tüskék működtetéséhez. Kompresszort kellett vásárolnunk, és át kellett alakítanunk a műhelyeket. Jónéhány műhelyünket egyszerűen át kellett költöztetnünk más helységekbe annak érdekében, hogy megfelelő helyet tudjunk biztosítani az Arizona 6170XTS készülék számára. Nem csak a készüléknek kell önmagában elférnie, hanem biztosítani kell a helyet az alapanyagok tárolásához és megfelelő betöltéséhez is. Szellőzőrendszer kiépítése szintén elengedhetetlen volt, illetve a meglévő fűtési rendszerünket is módosítanunk kellett elektromos fűtésre – mindezt annak érdekében, hogy minimalizáljuk a por képződését.

Sign and Display: Ez a készülék – kialakításának köszönhetően abszolút képes 24/7-es, folyamatos, megbízható működésre. Ennek kihasználásához mennyire szükséges egy újszerű gondolkodás?
Szalai László: Természetesen kifejezett célunk annak elérése, hogy a készülék minél nagyobb kihasználtság mellett működjön. Ehhez azonban át kell szerveznünk a működésünket, és meg kell találnunk a megfelelő megbízásokat, hiszen eddig jellemzően kis szériás, egyedi gyártásokat végeztünk, most pedig minden feltétel adott számunkra, hogy nagyobb méretű és nagyobb volumenű megrendeléseket is kiszolgáljunk.

Sign and Display: Ennek a nyomtatónak a beszerzéséhez tehát több összetevő, komoly átgondolása szükséges?
Szalai László: Természetesen meg kell teremteni a készülék megvásárlásához szükséges anyagi forrást, majd szintén meg kell teremteni a készülék megfelelő működéséhez szükséges üzemi feltételeket, és ha már mindez összeállt, akkor sem dőlhetünk háta, hiszen meg kell találni a megfelelő megbízásokat is a gép által kínált kapacitás kihasználásához.

A beszélgetés alapján – és ilyen technikai paraméterek ismeretében – nagyjából olyan izgatottsággal vártuk, hogy személyesen is megismerkedhessünk az Arizona 6170XTS-el, mint amikor egy focirajongó kisgyerek találkozhat Cristiano Ronaldo-val! …És mindezt nem hiába: a készülék ugyanis önmagában is kifejezetten meggyőző, karakteres „személyiség”, amelynek első pillantásra legfeltűnőbb jegye a mérete. Az Arizona 6170XTS Óriási!
A következő, ami szembe tűnik a szemlélődő számára, az a készülék robosztus, erőteljes felépítése.

A tesztnyomtatás pedig minden kétséget kizáróan igazolta az ismertetőben olvasottakat: minőségi nyomtatási módban, majdnem pontosan 5 négyzetmétert nyomtatott ki 4 perc alatt, amelyet felszorozva 75 négyzetméter óránkénti nyomtatási mennyiséget kapunk, a végeredmény pedig tényleg kiváló minőségű nyomat lett. …Eljött az idő a trónfosztásra – Ronaldo poszter helyett kerüljön az Arizona 6170XTS fotója a falra!

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display