A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Műhely igényesség – nagyüzemi volumen

Szerkesztőségünk a 17 éves Digitalpress-ben járt, ahol Veres István ügyvezetővel szakmáztunk. A nyomda ebben a formában 2004 óta létezik, de a csapat mögött egy közel 40 éves nyomdai tapasztalat áll: egyes tagjai már reklámstúdióban, dtp műhelyben is együtt dolgoztak, a szervezet koordinálója pedig a kéziszedő szakmából induló, ólombetűk egalizálásában örömét lelő Veres István. „Egy kis stúdióból indultunk, amit ehhez mérten egyet­len nyomtatóval rendeztünk be” – mutatja be a kez­detet Veres István.

„Rövid idő alatt ez már kevésnek bizonyult, ezért öles lépéssel belevágtunk a digitális nyomtatásba. Beruháztunk egy belépő szintű nyom­dagépbe, és munkához láttunk. Jó ideig a grafikai stú­dióval együttműködött a nyomdánk, ám ez később már tarthatatlanná vált, ugyanis annyi megrendelé­sünk érkezett, hogy külön kellett választanunk a két üzletágat.”

A megfelelő üzlethelyiségben már helyet kapott a nyomtató, a vágó- és tűzőgép. Továbbá Veres István vesszőparipája, a papírkínálat is bővülhetett. Kö­zép-Európa-szerte egyedülálló készlettel rendelkez­nek e téren – rengeteg különböző fajtájú papír (több száz) található meg náluk, ami pedig nincs készleten, azt rendkívül gyorsan beszerzik. A bőséges bázisnak köszönhetően a megrendeléseket gyorsan képesek kiszolgálni.

„Az azonnali raktáron tartott papírkínálat több szem­pontból is fontos: nálunk nem kell heteket várni ha egy-egy különlegesebb alapanyagból szeretne gyártat­ni az ügyfél, tehát a gyorsaságunkat támogatja, illet­ve szakmai igényességből tartunk ennyi papírt: minél több szín, érzet, textúra áll rendelkezésre, annál inspi­ratívabb a munka a tervezők számára. Szakmai célom olyan termékek elkészülésében segédkezni, amelyek érdemesek a manifesztációra. Az tölt el örömmel, ha tudom, hogy az általunk legyártott munka megbecsült tárggyá válik, felkerül majd egy otthon falára, valaki polcára a kedvenc könyvei közé vagy kiállítás készül belőlük” – vallja Veres István.

NINCS ÉRTÉKESEBB DOLOG AZ IDŐNÉL

Rengeteg megkeresés érkezik szűkös határidővel a nyomdába, ami számos vállalatnak feladná a leckét. Viszont a Digitalpressnél rendelkezésre áll az a tech­nológia, szakembergárda és raktározott alapanyag, melynek köszönhetően tarthatók a rövid teljesítési időpontok. Ügyfélkörük egy részét ebből adódóan grafikusok, tanulók alkotják, akiknek fontos, hogy már aznap kész legyen a leadott anyaguk. Emellett természetesen a klasszikus értelemben vett partne­reik száma sem törpül el, azaz kiadók és reklámügy­nökségek sora dolgozik velük.

„Kiemelten fontos a működésünkben, hogy az ügy­felek elégedetten távozzanak, mert minőségben és gyorsaságban is markáns eredményeket értünk el. Az éttermek analógiáján keresztül érthető meg, mi a célunk. Először megkapjuk az étlapot, a pincér felveszi a rendelést, a kettő között eltelik egy kis idő, majd az étel elkészülésére várhatunk bő egy órát. A gyorsétter­mek viszont teljesen mást kínálnak. A mi működésünk ez utóbbihoz hasonlítható. A kategórián belül csupán egy szakmai feladat, amit mi végzünk, azaz nyomta­tunk az alapanyagra, megvágjuk, esetleg kötjük és még sorolhatnám, milyen lépések lehetnek.

A fő szempont, hogy rendelkezünk a szükséges gép­pel, szaktudással, technológiával és alapanyaggal, így a kisebb megrendeléseket a nyomdánkban várják meg az ügyfeleink. A gyorsaságunkat pedig a cégfilozófiánk teszi lehetővé, ami az innováción alapszik, ugyanis a szakma rohamtempóban fejlődik, ezért nem dőlhe­tünk hátra, nekünk is nyitottnak kell lennünk az újdon­ságokra” – magyarázza Veres István.

Jelenleg több mint 30000 ügyféllel rendelkeznek, egy műszakban legalább tíz munkatárs áll rendelkezésre, akik biztosítják a gyors és precíz folyamatot. A háttér­ben, a raktárban további emberek garantálják a meg­felelő logisztikát. Három műszakban zajlik a munka a nyomdában, az éjszaka folyamán végzik azokat a fel­adatokat, amelyek a háttérben szükségesek.

GYORS MUNKÁHOZ GYORS GÉPRE VAN SZÜKSÉG

„A legújabb gépünk beszerzése is a gyorsaságról szól” – osztja meg a beruházás történetét lapunkkal Veres István. „Hétfői határidővel kaptunk egy nagyobb meg­rendelést, amihez szükségünk volt komoly, minőségi nyomtatóra. A latex technológiára esett a választá­sunk, ugyanis ebben az esetben tudunk olyan sebes­séget és kvalitást produkálni, amivel az ügyfeleink és mi is elégedettek vagyunk. A HP Latex 335 tökéletes választás a céljaink megvalósítására.”

A HP Latex 335 alapanyagok tekintetében is a sok­színűségre törekszik, hiszen egészen különleges – akár bevonatmentes – darabokra képes nyomtatni, reper­toárjában megtalálható a vinyl, textil, papír, ponyva, szintetikus és polipropilén anyagok. A magas minőség mellett az alacsony gyártási költség is a HP nyomtatója mellett szól, nem mellesleg pedig rendkívül gyorsan, 50 négyzetméter/óra sebességgel képes dolgozni – ami a Digitalpress nyomdában kiváltképp fontos tényező. A maximális nyomtatási szélesség 1625 milliméter, az elkészült média teljes mértékben karcálló, továbbá tö­kéletes színállandóságot biztosít. Bár a nyomtató szárí­tóegysége magas hőfokkal dolgozik, a megfelelő alap­anyagok ennek ellenére sem deformálódnak. Emellett pedig fontos megemlíteni a gép energiafelhasználását, ami szintén rendkívül optimális.

FONTOS A HÁTTÉR IS, AMI BIZTOSÍTHATJA A GYORS TEMPÓT

Nemcsak a gép teljesít gyorsan, hanem a Fortuna Digital is hozzátette a szakértelmét, ugyanis a meg­rendelés napján már a nyomdában állt a gép. Ehhez természetesen szükség volt arra, hogy minden ren­delkezésre álljon, és a szállítás ütemezését megfele­lően időzítsék.

A Fortuna Digital munkatársai nagy hangsúlyt fektet­nek a szervizre. Az első lépésekben telefonon egyez­tetnek a nyomtató állapotáról – hibakód segítségével próbálják áthidalni a fennálló helyzetet –, majd, ha szükséges, távoli eléréssel oldják meg a problémát. Végső esetben végeznek személyesen hibaelhárítást, viszont megoldást három nap leforgása alatt nyúj­tanak. A tervek szerint a jövőben továbbfejlesztik a szervizszolgáltatásukat, melynek köszönhetően újabb előnyöket élvezhetnek ügyfeleik. A cél egyértelműen az, hogy a nyomtatók minél hosszabb ideig képesek legyenek az értékteremtésre, és csupán rövid időt igé­nyeljen a szervizelésük.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display