A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Mimaki a FESPA kiállításon

A Mimaki Europe ismét komolyan odatette magát, ugyanis az idei FESPA standja nemcsak méretben volt minden eddiginél nagyobb, de élményben sem maradt el méretétől. A kiállítási területet és a rendezvényt pedig tartalommal is megtöltötték, hiszen számos új nyomtatót mutattak be, köztük az UCJV sorozat 0,8, 1,09 és 1,36 méter nyomtatási szélességű változatait, illetve az új Tiger-1800B MkII digitális textilnyomtatót. Bejelentették továbbá, hogy stratégiai partnerségre lépnek a 3M-el. Erőfeszítéseiket pedig két EDP Díjjal is jutalmazták: a Mimaki UCJV300-160 nyomtató/vágó készülékét, illetve a Mimaki 3DUJ-553 full color 3D printerét egyaránt kategóriája legjobbjának találta a szakmai zsűri.

A szélesformátumú inkjet nyomtatók, illetve vágóberendezések vezető gyártójaként a Mimaki idei FESPA standján innovatív megoldásait mutatta be az ipari textil, sign grafikai és a gyorsan fejlődő 3D nyomtatás területein. Saját standján kívül pedig a márka képviseltette magát olyan további érdekes kiállítási szekciókban, mint a Printeriors, a Print Make Wear és a World Wrap Masters események.
A japán gyártó európai képviselete teljes mértékében azonosult az idei FESPA mottójával (’Where print takes off’) hiszen standja gyakorlatilag egy repülőtér terminálját formázta meg. Az egyes kapuk persze nem egy repülőgéphez vezettek, hanem a márka különféle nyomtatási területeit képviselő termékeikhez.

Mimaki Europe stratégiai együttműködésben a 3M-el

A Mimaki és a 3M mostantól átfogó garanciát adnak az elkészült nyomatokra. A Mimaki Europe Fespa sajtótájékoztatóján bejelentették: a márka LUS-200 festékkel használt UCJV nyomtatói mostantól részesülnek a 3M™ MCS™ garanciájában, amely az iparág legátfogóbb nyomtatott grafikai termékekre vonatkozó garanciája. A garancia Európában idén nyár közepétől lesz elérhető.
A 3M™ MCS™ garanciája teljes körű biztosítékot ad az adott grafikák meghatározott életciklusára, beleértve a fakulást, repedezést, lehámlást, és egyéb a grafika minőségét illető szempontokat. A 3M ezt a komoly szintű biztosítást az időjárási viszonyokon, illetve a festék és a nyomtatók tesztelésének kombinációjára alapozva nyújtja. A 3M™ MCS™ garancia beltéri grafikák esetében akár nyolc, míg kültéri nyomatok esetében akár hat évre szóló garanciát nyújt például olyan járműgrafikákra, amelyekhez 3M alapanyagokat használnak, és az applikálás a 3M útmutatása alapján történik. „A 3M büszkén ajánlja a grafikai gyártók számára széles körű, garanciával bíró prémium nyomtatási megoldásait” – mondta Steve Meinz, a 3M Commercial Solutions globális portfólió menedzsere, majd hozzátette: „A Mimaki-val együttműködve nagy örömünkre szolgál, hogy partnereink számára felkínálhatjuk kiterjesztett 3M™ MCS™ garancia szolgáltatásunkat.”
Az új UCJV300 sorozat nyomtatói inline vágási megoldásaik mellett layeres nyomtatási technológiát is kínálnak, mint például a négy, vagy öt layeres nyomtatás az áttetsző vagy dupla grafikát megjelenítő nyomatokhoz. Az elkészülő nyomatok azonnal szárazak, még a legnagyobb gyártási sebességek esetében is, ezáltal téve lehetővé felhasználóiknak a gyors nyomtatást és az azonnali feldolgozást. A LUS-200 festékek környezetbarát anyagok és energiatakarékos gyártást tesznek lehetővé. Ezek a festékek rengeteg felhasználási célra ideálisak, akár még olyan domború alapanyagok esetében is, mint a járműgrafikák. A 3M™ MCS™ garancia körébe tartozó alapanyagok listája, illetve részletes információ elérhető az alábbi linken: www.3Mgraphics.com/warranties.

Új nyomtatók

A sign területen a Mimaki UV LED tekercses, illetve oldószeres és UCJV300 készülékeit mutatta be. A 2017. szeptemberében debütált UCJV300-160 modell egy technológiailag kiváló nyomtató/ vágó készülék, amely kifejezetten alacsony üzemeltetési költségeket, illetve azonnal szárított festéket ígér, aminek köszönhetően az alapanyagok széles választéka nyomtatható vele, beleértve a PET filmet, szövet anyagot és hőre érzékeny anyagot egyaránt. A termék nagy piaci sikere alapján a Mimaki bejelentett további három új, kisebb modellt is UCJV300-75, UCJV300-107, és UCJV300-130 névvel 80 cm, 109 cm és 136 cm szélességben.
Mindhárom modell a Greenguard Gold minősítéssel ellátott LUS-170 festékeket használja, illetve tartalmazzák az ID vágási funkciót a könnyű és egyszerű feladatfelismerővel, ami vonalkód alapján azonosítja az adott feladatot. Emellett képesek egyedi, 4 layeres – nappali, illetve éjjeli megvilágításban különböző grafikai megjelenítéseket magában rejtő backlit alkalmazások nyomtatására. az ID vágási funkciót a könnyű és egyszerű feladatfelismerővel, ami vonalkód alapján azonosítja az adott feladatot. Emellett képesek egyedi, 4 layeres – nappali, illetve éjjeli megvilágításban különböző grafikai megjelenítéseket magában rejtő backlit alkalmazások nyomtatására.

Ipari termékek

A márka kiállította teljes UV LED síkágyas nyomtató választékát, amelyeket kifejezetten az ipari felhasználók számára alkottak meg. A választék tartalmazta az A2 és A3 formátumú gépeket, illetve a nagyformátumú JFX2002531-et 2,5 x 3,1 méter nyomtatási felülettel. További remek megoldásokat mutattak be standjukon, beleértve a 360 fokos tárgyak nyomtatási lehetősége, illetve nyomtatási és vágási workflow megoldások vágógépekkel közösen. A Mimaki bemutatta legújabb síkágyas vágógépét CF22-1225 típusnévvel, amely a Trotec-el partnerségben fejlesztett lézeres vágógép.

Textil és divat

A Mimaki standjára látogatók megismerkedhettek a cég direkt textil, illetve transzfer szublimációs nyomtatási megoldásaival, illetve az ezekkel a technológiákkal gyártott textil mintadarabok széles választékával. A stand egyik csúcspontja volt a Tiger-1800B MkII, amely egy robosztus digitális textilnyomtató ipari mértékű gyártásra. A Tiger-1800B MkII készüléket speciálisan puha bútor és lakberendezési textíliák, illetve divat és ruhatermékek gyártására fejlesztették. Nyomtatási sebessége akár 385 m2/ óra is lehet, amely fantasztikus nyomatminőséggel és erőteljes, minőségi felépítéssel párosul. Az új készülék a 2016-ban piacra hozott Tiger-1800B utódja, számos remek fejlesztéssel, mint az Advanced Pass System, amely a banding minimálisra csökkentését szolgálja, ezáltal garantálva a finomabb nyomatminőséget. A Mimaki fúvóka ellenőrző és fúvóka helyettesítő rendszerét már szintén tartalmazza az új nyomtató.
Az új Tiger-1800B MkII készülékkel együtt bemutatták a Mimaki Vision Jet-X szublimációs transzferpapírját is, amely 1620 és 1830 mm szélességben érhető el, és kifejezetten könnyű – 57g/m2 tömegű, de alkalmas szinte minden textil nyomtatására beleértve a sportruházatot, zászlókat és bannereket.

Teljes textilnyomtatási rendszer

A Mimaki standján bemutatták a Rimslow Sorozatot, amely egy teljes körű digitális nyomtatási rendszer.
A textil anyagok digitális tintasugaras nyomtatásához alapvetően az alábbi négy lépés szükséges:
• A szövet anyagok előkezelése a textil anyag és a festék közötti megfelelő interakció elérésére, illetve a festékfolyás elkerülésére. A Mimaki TR300-1850C előkezelő egység használatával a gyártók házon belül tudják megvalósítani ezt a munkafolyamatot, ezáltal csökkenthetik költségeiket, rövidíthetik a gyártási ciklust és irányításuk alá vonhatják a teljes gyártási folyamatot.
• A textil anyagok direkt tintasugaras nyomtatása megvalósítható az új Mimaki Tiger 1800B MkII nyomtatóval.
• A nyomtatott vászon anyagok gőzkezelése szükséges ahhoz, hogy a festéket fixáljuk az anyagon. Ez a folyamat megvalósítható a Mimaki TR300-1850S vagy a Mimaki TR6001850S gőzölő készülékeivel.
• A mosási folyamat során a felesleges festéket és előkezelő anyagot távolítjuk el a szövet anyagból – ezzel előkészítve a további munkafolyamatokra vagy a szállításra. A Mimaki TR600-1850W mosókészüléke ezt a lépést is megvalósítja.
A kész termékek minőségi garanciájának fontos eleme a teljes gyártási folyamat ellenőrzése, melynek során biztosíthatjuk az egyes gyártások közötti kiegyensúlyozottságot. Az új Mimaki IoT textilnyomtatási fejlesztéssel mindez szintén megvalósítható.

Két EDP Díj a FESPA 2018-on

A Mimaki erőfeszítései meghozták gyümölcsüket, hiszen nem csak vittek a kiállításra, hanem értékes újdonságokkal is térhettek haza, két EDP Díj formájában. Az egyiket a Mimaki UCJV300-160 printer/cutter, míg a másikat a Mimaki 3DUJ-553 full color 3D printer kapta, amely díjakkal az European Digital Press Association (EDP) az elmúlt 12 hónap legjobb fejlesztéseit díjazta.
„Megtiszteltetés számunkra, hogy ismét elnyertük ezt a rangos díjat két kategóriában” – mondta Danna Drion, a Mimaki Europe marketing managere, majd így folytatta: „Nagyra becsüljük, hogy a zsűri több mint 120 termékből a mi nyomtatóinkat ítélte érdemesnek a díjra.”

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display