A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Mikor minden fény kialszik, láthatóvá válik a lényeg

Meglepő módon nem hagyományos értelemben vett fényforrásról van szó, hanem egy fenntartható, dekoratív és kreatív világítóeszközről. A kül- és belterek fénybe borításának új fejezete kezdődik, melyet egy magyar csapat­nak köszönhetünk. A fejlesztésről Piros Attilával, a Saint-Gobain Hungary Kft. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Jelentős innovációt ismerhetünk meg a weberNEON termékei által. Az eredményt komoly kutatómunka előzte meg – több mint hét évig fejlesztettétek. Hogyan jött az ötlet, hogy fénnyel töltsétek meg az amúgy statikus felületeket?

Az ötletet valójában a természetből „csentük el” – hi­szen bizonyára mindenki találkozott már szentjános­bogárral, vagy hallott már a „kéken világító tengerről”, melynek hátterében fluoreszkáló planktonok állnak. Ezen jelenségek hátterének megismerése alapozta meg a koncepciónkat.

A magyar kutatók immáron 8 éves munkájának ered­ményeként a Weber innovatív NEON termékei fluo­reszkálnak és foszforeszkálnak is, vagyis a megvilágí­tás után hosszabban, órákon keresztül képesek leadni a „tárolt” energiát fény formájában.

Mi történt az elmúlt években, milyen lépésekkel értétek el a mai állapotot?

Először a működés elvének megértésére fókuszáltunk – így ismerkedtünk meg a lumineszcencia fogalmá­val, valamint a fluoreszkálás és foszforeszkálás kettős hatásával. Ezt követték előbb a laborunkban, majd később egyre nagyobb felületeken a tesztek, illetve a további vizsgálatok. A felhordástól számítva anyaga­ink neonizáló hatásának meghatározását a mai napig vizsgáljuk. A nyolc éve felkent minták a mai napig vi­lágítanak, sőt, ahogy egyre többször egyre nagyobb töltést kapnak, úgy a hatásuk intenzitása is növekszik.

Egész pontosan milyen termékeket érint ez az innováció, és hova ajánljátok?

Fő profilunk a homlokzatképzés és hidegburkolás. A portfólióink kiemelkedő minőségű termékeit fejlesz­tettük tovább, és ötvöztük ezzel az egyedülálló ötlettel. Így született meg a fényvakolatunk, fényfestékünk, va­lamint fényfugánk – melyekkel kül- és beltérben egya­ránt egyedivé, többdimenzióssá tehetjük otthonunkat, de akár középületeket vagy szállodákat is. A felhaszná­lás módjainak a képzelet szabhat csak határt – hiszen a szinte egyértelmű dekorációs ötleteken túl (például: a lábazat és a vakolat közötti elválasztósáv, egy für­dőkabin teljes fényfugázása vagy csillagos égbolt egy gyerekszobában) már most számtalan kreatív elkép­zeléssel, megvalósítással találkozunk. Használatát bát­ran alakíthatjuk saját elképzeléseinknek megfelelően – talán nem árulok el titkot, hogy a kedvenc megoldá­saim a gyerekek végtelen fantáziájának köszönhetően születtek.

A legnagyobb közösségi oldalon április elején jelent meg a hír, hogy hét év kutatómunka után megjelenik a weberNEON család. Viszont már korábban is találkozhattunk világító festékekkel. Miben különböznek a ti termékeitek a többitől?

Legfőképp a technológia jellegében. A mi terméke­ink teljes egészében természetes alapanyagoknak, biotechnológiának köszönhetik ragyogó hatásukat. Viszont ne felejtsük el, hogy építőanyagokról beszé­lünk – típusuknak, kategóriájuknak megfelelő össze­tevőkkel, de a neonizáló hatásukat 100 százalékban természetes anyagoknak köszönhetik. Nem véletlen a bonyolult receptúra, hiszen összesen 40 alkotóelem­ből áll a titkos anyag, melyeket négy különböző konti­nensen bányásznak.

Már több helyen is használják a termékeiteket. De mivel nem egy szimpla vakolásról, fugázásról vagy festésről van szó, fontos szerepet játszik a tervezés.

Milyen felületekre érdemes, illetve lehet felvinni ezeket az anyagokat? Mi mindenre kell figyelni?

A fénytermékek felhordása különösebb előkészületet nem igényel, a „varázslat” nem ebben áll. A weberNEON fényvakolat és fényfuga bedolgozását jobb szakemberre bízni, de például a fényfestékkel rend­kívül kreatív megoldásokat készíthetünk saját kezűleg is. A hangsúly a tervezésen van! A töltődéshez minden NEON termék esetében fényre van szükség, ami lehet természetes vagy mesterséges.

Tegyük olyan helyre az épület homlokzatán, ahol ele­gendő napfény érheti, és ügyeljünk arra, hogy az éj­szakai órákban ne „zavarja” mesterséges megvilágítás a fénytermékek ragyogását. Érdemes tehát a tervezés­kor például a közvilágítással gazdagon ellátott terüle­teket elkerülni. A fényvakolatot többnyire hőszigetelő rendszerek felültképzésénél használjuk, a fényfestéket szinte bármely ásványi bázisú (például vakolat, gipsz­karton és még sorolhatnám) felületre felhordhatjuk. A fényfuga pedig impozáns látványt kölcsönöz szinte bármely hidegburkolattal ellátott felületnek.

Számos praktikus felhasználása lehet ezeknek a termékeknek, mint például házszámok, lépcsők, logók fényessé tétele. Voltak már extrém kérések vagy felhasználási igények az ügyfelek részéről?

Szerencsére számos kitűnő ötlet érkezett már hoz­zánk. A vitorláskikötő mólói, lépcsői, Munkácsy Mihály falportréja vagy csillagvizsgáló homlokzata. A már megvalósult projektek között is rengeteg nagy­szerű felhasználást láttunk már, például minimalista stílusú nappaliból második szintre vezető beltéri lép­cső oldalát festették meg megrendelőink, egészen egyedivé téve ezzel a teljes helyiséget. Jelenleg, többek között, egy jacuzzi és egy úszómedence melletti dekor­felület készül.

Nagyon sok dekoratőr olvassa magazinunkat. Mi az a legfontosabb előny, amely miatt érdemes megfon­tolniuk a weberNEON termékek használatát? Ugyan­ez a kérdésem a lakberendezők részére.

Eddig sokan ledekkel tették játékossá a teret, most azonban nulla energiafelhasználással tudjuk a fürdő­szobát, a hálót vagy a konyhát látványossá tenni.

A technológia egészen egyedi megoldásokat tesz le­hetővé. Termékeink jelenleg fehér alap (nappali) szín­ben érhetők el, melyek sötétben zöld, kék és vízkék színben derengenek. Képzeljünk el egy olyan felüle­tet, amely nappal fehér vagy diszkrét fehér mintával/ sávval dekorált, éjjel viszont új arcát mutatva teljesen más képet fest, akár három színben. Bátran kombi­nálhatjuk is őket. Egy kiállítás alkalmával például úgy mutattuk be a fényfugáink mindhárom fehér árnyala­tát, hogy azok nappali fénynél egymástól megkülön­böztethetetlenek voltak.

Népszerű téma a fenntarthatóság. A megoldásotok energiatakarékosságot jelenthet számos területen. Mik az eddigi tapasztalatok?

A lámpafény sok esetben sokkhatást jelent a szer­vezetnek, ugyanakkor a „fénylés” nem vet fel ilyen problémákat. A termékek a sötétben biztonságérzetet nyújtanak azzal, hogy a teret jobban láthatóvá teszik áramfelhasználás nélkül, ennek köszönhetően éjjeli fényként tökéletesek a folyosóra, konyhába, fürdőszo­bába – költséghatékony módon akár a térmegvilágí­tást is kiválhatjuk vele!

Nem mehetünk el szó nélkül a weberNEON-család reklámdekorációs értéke mellett, hiszen a termékeitek a festés, a dekoráció evolúciójának az egyik sarokköve. Hogyan tehetik a termékeitek által egyedivé a megjelenésüket a vállalatok? Milyen tippeket, javaslatokat adnátok nekik?

A cégbelsők modern kialakításával tehetik egyedivé, extravagánssá a környezetüket. Meeting roomok bel­ső falai, relaxszobák, fogadóterek látványos, személyre szabott arculatot kaphatnak.

Reklámérték tekintetében tűzfalakon vagy akár étter­mek, közösségi terek belterében használva remek és valóban sosem látott elérésünk lesz. Azt gondolom, hogy kreatív szakemberek számára talán felesleges is hangsúlyozni azt, hogy milyen lehetőség rejlik abban, amikor egy nappal teljesen letisztult, fehér felület éj­szaka a legvadabb arcát is megmutathatja.

Némethi Botond,
Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display