A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Laminálási kisokos

Technológia – készülékek – alapanyagok

Milyen laminálási technológiát érdemes választanunk meglévő tevékenységeinkhez? Mik az előnyei/hátrányai a különféle technológiáknak, alapanyagoknak és készülékeknek? Összegyűjtöttük a válaszokat – Önnek elég csupán áttekintenie.

Miért hasznos nyomataink laminálása?
A különböző digitális nyomatási technológiák közös tulajdonsága, hogy a nyomathordozó felületére kerülő festék -legyen az szilárd por, vagy folyadéktartóssága függ a kémiai és fizikai behatásoktól. A folyamatosan fejlődő technológia egyre ellenállóbb festékekkel látja el a nyomdai piacot, de nincs olyan tökéletes homogén felületvédő megoldás, mint amit a laminálással el lehet érni.

Milyen külső, károsító behatások érhetik a nyomatot?
Kémiai: UV sugárzás mely roncsolja a molekuláris kötéseket, vegyi anyagok, gázok, valamint az anyag önmaga is képes előidézni a színek fakulását, ha túl savas a nyomathordozó kémhatása.

Fizikai: Dörzsölés, karcolás.
A laminálás fajtája és szükségessége függ a felhasznált festék fajtájától és a kész nyomat alkalmazásától, felhasználásától is.

A legtöbb oldószeres festékkel nyomtatott anyag 2-4 évig is ellenáll az UV sugárzásnak kültéren, mielőtt láthatóvá válnának a fakulás nyomai. A karcolásnak csak mérsékelten ellenálló, ezért bizonyos felhasználásnál érdemes laminálni.

UV fényre száradó festékkel nyomtatott anyag a kiváló kültéri élettartam mellett erősen ellenálló a karcolásokkal szemben is. Valamivel kevesebb alkalmazásnál, de ezen nyomatok esetében is javasolt a laminálás.

Vízbázisú pigment festékkel nyomtatott anyagokat viszont szinte minden esetben laminálni szükséges, amennyiben a legkisebb fizikai behatás is várható, vagy kültérre kerülnek elhelyezésre.

Létezik művészeti, múzeumi felhasználás, amikor ISO szabvány szerint szükséges több évtizedes élettartamot elérni, amelyre szintén megoldás a laminálás.

A laminálás fajtái:
A védőlaminálási megoldások között az alapján tehetünk különbséget, hogy milyen alkalmazáshoz használjuk.

Tekercses hideg laminálás:
A listát érdemes ezzel kezdeni, hiszen egyértelműen ez a legismertebb megoldás elsősorban a reklámdekorációs területen.

A hideglaminálásnál tulajdonképpen egy víztiszta öntapadó fóliát kasírozunk a nyomat tetejére. A fólia ragasztója nyomás hatására ragad a nyomat felületére. Ehhez egy tekercses laminálógép szükséges. Kezdő dekorosok kézi kasírozással (simító raklival) is laminálnak, de a konzisztens minőség és a szép, csíkozás és buborék mentes laminálás csak egy profi laminálógéppel valósítható meg.

A hideglamináláshoz számtalan fólia típust találhatunk a nagykereskedők kínálatában, úgy mint: monomer fóliát a rövid 2-3 éves távra, polimer fóliát a hosszú 5-6 éves távra, öntött fóliát 3D járműgrafikához, szemcsézett csúszásgátlós felületű padlógrafika gyártáshoz, speciális pl. vászon, porszórt, bársony hatású effekt megoldások, valamint alap kivitelben létezik magasfényű, fényes és matt lamináló fólia típus. A legtöbb laminálófólia ráhagyás nélkül kasírozható, mert az erős ragasztójának köszönhetően a vágott szélek is megfelelően védettek lesznek.

Hideglaminálással készül az alábbi néhány ismert alkalmazás: Járműgrafika, poszter, padlógrafika, öntapadó matrica.

Megjegyzés: A legtöbb hideglamináló gép alkalmas úgynevezett „alacsonyhőfokú” laminálásra, amellyel nem szobahőmérsékleten, hanem 40-50°C fokra melegített hengerekkel még szebb lesz a laminált felület sötét, vagy fekete színű nyomatoknál.

A melegítés hatására a laminálófólia anyag lágyul és még tökéletesebb kapcsolatot képez a nyomat felületével, így szinte láthatatlanná téve a laminátumot.

Tekercses meleg laminálás:
Az eljárás hasonló a hideglamináláshoz, de a meleg laminálásnál nincs ragasztó a lamináló fólián. Ennél az eljárásnál magas – általában 100-120°C fokon a fólia olvasztásával ragad a laminátum a nyomat felületére. Ha a laminálás funkcionális eredményét hasonlítjuk össze a két eljárásnál (hideg – meleg) akkor nagy különbség nem tapasztalható, mind a kettő kiválóan véd a fizikai és kémiai behatásoktól.

Ellenben vizuális szempontból a meleg laminálás még szebb felületet képez, mivel a magas hő hatására az összes apró légzárvány is megszűnik a laminátum és a nyomat között. Hozzá kell tenni, hogy a két eljárás végeredménye közötti valós különbség szinte alig látható. Éppen ezért a meleg lamináló fóliák nagyformátumú tekercses kiszerelésben nem is túl népszerűek.

A meleglaminálással leginkább irodai felhasználásoknál találkozunk asztali meleglamináló gépek és tasakos (kétoldalas) meleglamináló fóliák formájában.
Irodai használatú asztali, íves laminálógépek:
Az irodai (tehát elsősorban dokumentum védelem) használatú gépek kompakt gépek, zárt burkolattal és egyszerűbb funkciókkal. Csupán be kell kapcsolni, megvárni a felfűtési időt és a tasakba helyezett nyomatot végig vezetni a gépben. A tasakos lamináló fóliák egy kb. 5mm-es ráhagyással laminálják le kétoldalasan a nyomatot, így az tökéletesen ellenáll a víznek és karcolásnak.

Felhasználási példák: Bolti jelölések, figyelmeztető feliratok, ajánlatok, prospektusok, névjegykártyák stb.

Folyadékos laminálógépek:
Vannak olyan nyomtatható anyagok, melyek nem laminálhatók hideg-meleg laminálással és bizonyos esetben mégis szükséges a megfelelő védelmük. Ilyen pl. a nyomtatott teherautó ponyva vagy festővászon. A folyadékos laminálógépek (nevezhetjük lakkozógépnek is) egy egyenletes és nagyon vékony folyékony lakk réteget visznek fel a nyomat felületére, mely száradás után rugalmas marad. A ponyva és textil anyagokon kívül minden más laminálható ezzel az eljárással, ami ellenáll a víznek. A nagyformátumú tekercses lakkozógépek közös ismert felszereltsége márkafüggetlenül: Tekercsről tekercsre adagoló, folyékony lakk tartó teknő, lehúzó szilikon rakli vagy henger, szárító egység. A legismertebb felhasználás a nyomtatott ponyva lakkozás. A folyadékos laminálógépek széles, (250 – 320 cmes) berendezések.

Létezik asztali, kézi működtetésű változat is keskenyebb 160 cm-es méretben. Ez utóbbi is precíz vékony réteget visz fel a felületre, de kézzel kell áthúzni a gépen a nyomatot (nincs tekercs adagoló és feltekercselő).

Kézi lakkozás:
Ponyvák és festővászon lakkozása kézzel is megoldható amennyiben nem napi rendszerességgel kell végezni, nem számít a produktivitás és a gazdaságos anyagfelhasználás.
Nyomtatott festővászon egyszerűen asztalon hengerrel lakkozható.
A lakkozás általában 1 rétegben elegendő. Ponyvákat, illetve más nagyobb felületeket pedig célszerű levegőkompresszorral és festékszóró pisztollyal lakkozni.

Melyiket válasszam?
A fenti leírásokat elolvasva természetesen ez a legfontosabb kérdés annak érdekében, hogy a választott technológia hasznára legyen vállalkozásunknak. A kérdésre adott válaszok röviden: Általános reklámgrafikai alkalmazáshoz egy tekercses hideg lamináló gép megfelelő poszterek, matricák, roll-up filmek, öntapadó anyagok laminálásához. Íves A4 – A2 méretű dokumentumok vagy plakátok kétoldalas laminálásához asztali tasakos laminálógépek a megfelelőek.

Nagy méretű íves, vagy tekercses plakátok kétoldalas laminálásához meleglaminálógép szükséges. Nyomtatott teherautó ponyva gyártáshoz tekercses folyadékos laminálógép vagy kézi lakkozás használható. Művészi Fine Art nyomatokhoz vákuum hőprés és savmentes meleglamináló és kasírozó anyagok szükségesek.

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display