A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Klímasemleges lett a Marabu német festékgyártó

Zöld mérföldkő a Marabu történelmében – a PROJECT GREEN programja alkalmazásával a német festékgyártó 2021. július 1. óta hivatalosan is klímasemleges vállalat.

A több mint 160 éves múltra visszatekintő német Marabu azon festékgyártók egyike, akik az elsők között mondhatják el magukról, hogy elérték a klímasemlegességet. ’Project Green’ programjával a Marabu valamennyi üzleti egysége – ahol lehetséges – hozzájárul az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődés céljának megvalósításához, támogatva az Európai Zöld Megállapodást (Green Deal).

“Biztonságban tartjuk a következő generációk jövőjét és büszkék vagyunk arra, hogy 2021 júliusától klímasemleges vállalat lehetünk Tammban és Bietigheimben működő telephelyeinkkel. Minden termékünk, legyen az nyomdafesték vagy kreatív festék, klímasemleges”- magyarázza York Boeder, a vállalat vezérigazgatója.

„Az éghajlatvédelemre különös gondot fordítunk, amelyre nézve kötelező érvényű kötelezettséget vállaltunk egy átfogó fenntarthatósági stratégia keretében. Marabu Project Green megállapodásunkkal összhangban, ahol csak lehetséges, elkerüljük és csökkentjük a kibocsátást, pl. zöld áram, energiatakarékossági rendszerek, mobilitási koncepciók vagy környezetbarát anyagok felhasználásával. Minden elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátást ellensúlyoztunk nemzetközileg tanúsított klímavédelmi projektek támogatásával. Folyamatosan hajtunk végre intézkedéseket a szén-dioxid kibocsátás javítása érdekében, és évente frissítjük őket, hogy mérhetővé tegyük a sikerüket. Ezért azt az aktív célt tűztük ki magunk elé, hogy 2030-ig további 25% -kal csökkentsük a szén-dioxid kibocsátásunkat. “

A Marabu – a természeti környezet megőrzése érdekében – évek óta invesztál a biztonságos gyártási folyamatok, a környezetbarát termékek és a tiszta technológiák kutatásába és fejlesztésébe. A német festékgyártó óriás a Climate Partner vállalattal együttműködve elemezte a tammi és a bietigheimi telephelyeik összes szén-dioxid kibocsátását és meghatározta annak szénlábnyomát. Az összes termékhez kapcsolódó tényezőt figyelembe véve, mint például az alapanyagok és a logisztika, a Marabu elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátása jelenleg kb. 18 500 tonna. Ez az érték számos klímabarát intézkedés pozitív eredménye, olyanoké, mint például a zöld villamosenergiára való korai átállás 2007-ben.

A Marabu fő tevékenységei a szén-dioxid kibocsátás elkerülése és csökkentése érdekében

Energia – a vízenergiáról a zöld villamosenergiára való áttéréssel a Marabu évente csaknem 2000 tonna szén-dioxid kibocsátást szüntetett meg, ami 175 német állampolgár éves szénlábnyomának felel meg. A tetők tereprendezésével alig van szükségük légkondicionálásra. Ezen felül folyamatosan fektetnek be megújuló energiamegtakarítási  projektekbe  más  területeken  is, ilyen például a modern világítási rendszerekre való áttérés is.

Mobilitás – az elektromobilitás a jövő. Ennek fényében a Marabu folyamatosan fektek be céges járműveik elektromos és hibrid autókra történő lecserélésébe, valamint e-töltő állomásokba. Támogatja a home office-t és a kerékpárral munkába járással kapcsolatos kezdeményezéseket, a fáradságos üzleti utakat pedig eredményes online konferenciákkal helyettesítik. Ahol a helyszíni látogatások elkerülhetetlenek, minden esetben minimalizálják az utazók számát. A zöld közlekedési módok használata, például a vonat és a tömegközlekedés lehetővé teszik számukra, hogy nagyrészt kiküszöböljék a belföldi és nemzetközi repülőjáratok igénybevételét.

Termelés – a Marabu termelő létesítményeiben a vállalat megújuló energiát használ és erőforrás-hatékony termelési folyamatokat alkalmaz. Vízkezelő és oldószer-visszanyerő, valamint szabadtéri- és kis teljesítményű hűtőrendszereket alkalmaznak a környezetre káros hűtőfolyadékok használatának elkerülése érdekében. Alkalmazott csomagolóanyagaik védik a termékeket, emellett lenyűgözően tartósak. Legyen szó üvegről, alumíniumról, kartonról vagy műanyagról, a felhasználást gondosan mérlegelik a következő elvnek megfelelően: a lehető legkevesebb anyag, a lehető legtöbb újrahasznosítás.

Nyersanyagok – a Marabu házon belüli laboratóriumaiban a szakértők naponta végeznek kutatásokat annak érdekében, hogy a kritikus összetevőket környezetbarát alternatívára cseréljék az új és meglévő termékek esetén. A Marabu ezen környezetvédelmi kötelezettségvállalását kiterjeszti a beszállítói ellátási láncokra is.

Közlekedés – a zöld közlekedés ugyancsak része a Marabu klímastratégiájának. Klímasemleges szállítmányozó partnerekkel és alacsonyabb károsanyag-kibocsátású szállítási módszerekkel – például a hajózás vagy a közúti szállítás – helyettesítik a légi úton történő árutovábbítást, ahol csak lehetséges. A Marabu minden telephelyén következetes hulladékgazdálkodás folyik.

Terméktechnológia – a Marabu évtizedek óta fejleszt modern, alacsony kibocsátású termékeket. Elkötelezettségüket a felelősen összeállított termékek iránt a független laboratóriumokban és tesztközpontokban végzett folyamatos vizsgálatok is megerősítik.

Kreatív festékeik esetében a vizes bázisú megoldások aránya mára meghaladja a 90% -ot és keményen dolgoznak új, megújuló nyersanyagok felhasználásával készült termékek fejlesztésén. Az előzetes tervek szerint a Marabu nyomdafesték-részlegében az elkövetkező 5 évben több mint 300% -kal tudják majd növelni a vizes bázisú festéksorozatok arányát. Ezenkívül a jól bevált UV fényre keményedő festékek, különösen a LED-száradású változatok egyre inkább segítenek elkerülni a kerámiafestékek és az oldószertartalmú festéksorozatok szükségességét, ezáltal tovább csökkentve a nyomtatási folyamat során keletkező VOC-kibocsátást.

A Marabu a gondosan megválasztott klímavédelmi projektek partnere

A Marabu válogatott klímavédelmi projektekkel is igyekszik ellensúlyozni az elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátást. Minden projekt Gold Standard CER (Certified Emission Reduction) minősítéssel rendelkezik, és különösen magas követelményeknek felel meg. Fióktelepükkel Brazíliában és gyártó telephelyükkel Paraguayban szoros kötődésük van Dél-Amerikához. A Portel-béli erdővédelmi projekt ötlete a ribeirinho népcsoport, az Amazonas egyik legszegényebb populációjának támogatása és az esőerdők fenntartható védelme.

Ha az erdőirtás folytatódik, többmillió tonna szén-dioxid szabadul fel. A ribeirinhok hivatalos földjogainak megadásával azonban a mezőgazdasági vállalatok már nem foglalhatják el a területet. Ez évente mintegy 3000 hektár esőerdőt szabadít meg a pusztulástól, és erőforrás-megőrző módon kezelhetővé teszi őket.

Sanghajban található leányvállalatával és erős üzleti partnerségi kapcsolataival Ázsia-szerte a Marabu szoros kapcsolatot ápol a kontinenssel. Kínában támogatják a haikoui biogáz projektet. Sikeresen: eddig 15 555 kistermelő tudott kis biogáz rendszereket felépíteni saját használatra. A keletkező gáz fedezi a háztartás összes fűtési igényét.

A csomagolóipart is kiszolgáló vezető nyomdafesték-gyártójaként a Marabu különös felelősséget érez az óceánok védelme iránt. Évente több mint 8 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ tengereibe és óceánjaiba. A Project Plastic Bank révén Haitiben, Indonéziában, Brazíliában és a Fülöp-szigeteken élő emberek gyűjtik a műanyag hulladékot, melyet a helyi gyűjtőhelyeken élelmiszerre, ivóvízre, mobiltelefon-kreditekre vagy iskolai tandíjra cserélhetnek. Az összegyűjtött műanyag pedig gondosan visszaintegrálásra kerül a termék-életciklusba.

Klímavédelmi projektjeik így nemcsak a szén-dioxidot takarítják meg, hanem hozzájárulnak a fenntartható helyi fejlődéshez is.

A „klímasemleges” címke átlátható és hiteles klímavédelmet képvisel. Szén-dioxid-lábnyomuk, valamint klímavédelmi projektjeik nyomon követhetők egy azonosító számon és a Climate Partner ID nyomkövető rendszeren keresztül. De ez csak a kezdet – a klímasemlegesség felé vezető utuk még korántsem teljes.

A Marabu PROJECT GREEN-ről részletes információkat találhatsz új prospektusukban és a következő címen: https://www.marabu.de/en

- Hirdetés -

Sign&Display