A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Kiugró beruházási kedv – elképesztő fejlesztések

EuroShop 2017 szakvásár – Több mint 113.000 látogatóval és 2.368 kiállítóval az idei volt a legnagyobb szakvásár az EuroShop 50 éves történetében.
A vásárlás élményének digitalizálása, a többcsatornás megszólítás és az érzelmi töltet voltak a kiállítás vezető témái, a kísérő szakmai fórumokat nagy érdeklődés övezte.

A kereskedelmi beruházások világviszonylatban is legnagyobb szakvására, az EuroShop 2017 öt vásárnap után 2017. március 9-én zárta kapuit Düsseldorfban a szakvásár eddigi 50 éves történetének legjobb eredményével: a 61 országból érkezett 2.368 kiállító egyöntetűen arról számolt be, hogy igen jó, sőt kitűnő volt a kapcsolatépítés és az üzletkötés a szakvásáron, nagyon élénk üzletmenetre számítanak a szakvásárt követően is. Több mint 113.000 látogató érkezett a Rajna-parti vásárvárosba (ami hozzávetőlegesen 4 százalékkal magasabb látogatottság, mint a megelőző szakvásáron), hogy a 18 vásárcsarnokban több mint 127.000 négyzetméteren tájékozódjon a kereskedelemhez és a kereskedelem partnereihez kapcsolódó termékek, trendek és koncepciók széles skálájáról.

Hans Werner Reinhard, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetője így számolt be a szakvásárról: „Az EuroShop 2017 túlszárnyalta az előző, 2014-es vásár valamennyi rekordját. A jubileumi rendezés alkalmával a szakvásár ismét be tudta bizonyítani, hogy mennyire fiatal, kreatív és újító szellemű mind a szakma, mind pedig az ágazat szakvására.” A kiállítók minden kínálati csoportban hónapokon át készültek az EuroShop-ra, hogy meggyőző újdonságokkal jelenhessenek meg a nemzetközi versenyben. Ez pedig hihetetlen támogatásra talált: a szakmai látogatókat lenyűgözte mind a standokon bemutatott termékek sokfélesége és újító szelleme, mind pedig az ott tapasztalt bemutatók kimagasló színvonala és nagyfokú kreativitása.

A látogatók körében összesen 138 ország képviseltette magát. Hans Werner Reinhard erről így nyilatkozott: „A szakmai látogatók összetétele minden kívánságnak megfelelt.

Folyamatosan magas szintű érdeklődést tapasztalhattunk Németországból és átlagon felüli mértékben megugró érdeklődést Németországon kívülről (ez a szakmai látogatók 66 százalékát jelenti). Világszerte ismert, hogy az EuroShop az ágazat elsőszámú seregszemléje és testközelből mutatja be a kereskedelem jövőjét.” A háromévente rendezett EuroShop optimalizált vásárkoncepcióval várta a szakmabelieket. A hét, egyértelműen meghatározott dimenzióból álló vásári profil (ez a hét dimenzió a POP marketing, a vásári és rendezvénymarketing, a kereskedelmi technológia, a világítástechnika, a vizuális értékesítés-ösztönzés, a boltberendezés és boltkialakítás, valamint az élelmiszer-technológia és az energia-menedzsment) a kiállítók és a látogatók egyöntetű támogatására talált. A kiállítókat ugyanis ennek köszönhetően optimálisan lehetett pozícionálni, miközben a látogatók az érdeklődési körüknek megfelelően kényelmesen juthattak el a keresett gyártókhoz és szolgáltatókhoz.

Az EuroShop 2017 szakvásárt meghatározó témákat a kereskedelemben is egyre inkább terjedő digitalizáció, a testre szabott többcsatornás értékesítési megoldások és a bolti vásárlási élmény érzelmi töltetének növelése jellemezte.

Jelenleg az online kereskedelem ad szárnyakat az ágazati beruházásoknak a helyhez kötött kereskedelemben. Az Internetes szolgáltatókkal folytatott versenyben ugyanis a kereskedelemnek egyre vonzóbbá kell tennie a kínálatát. Ezzel párhuzamosan az üzleteknek az internetes kereskedelemmel történő összefonódása merőben új kereskedelmi és boltberendezési koncepciókat szül. Ebben egyre fontosabb lesz a modern információs technológia. „A vevő mindkettőt elvárja: a vásárlás helyben megélt élményét, másrészről pedig a saját címére történő kiszállítást. A klasszikus helyhez kötött kereskedelem egyre inkább bővíti internetes webshopjait, a nagy online kereskedők pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy saját üzleteket nyissanak. Az EuroShop elérte azt, hogy a két világ összetalálkozzon egymással” – mondta el Michael Gerling, az EHI Retail Institute ügyvezetője, aki ezt így egészítette ki: „A helyhez kötött és az online kereskedelem egyre szorosabban összeforr, ezért az EuroShop keretében a boltberendezés és a technológia kínálati csoportja is egyre inkább összeolvad.”

Az EuroShop 2017 azt is alátámasztotta, hogy a boltok számára az a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb érzelmi kötődést váltsák ki. Az EuroShop 2017 keretében számos koncepció, megoldás és termék esetében a történetmesélés került az előtérbe. Az építészettől kezdve a formatervezésen, a világításon vagy a legújabb digitális média boltberendezési beágyazásán keresztül mindennek egy közös dramaturgiát kell követnie, hogy megadja a vevőknek a kellő lökést. Ennek tükrében nem is csoda, hogy töretlen és egyre fontosabb a visual merchandisinig jelentősége az eladótér egyedi kialakításában. A kereskedelem beruházási hajlandósága Németországban az ágazat egészét tekintve szinte kétszeresére nőtt az EHI tanulmánya szerint, amit az EuroShop alkalmával mutattak be.

A kereskedelem emellett változatlanul jelentős beruházásokat folytat a LED-es világítástechnika elterjesztésében és a hűtéstechnika fejlesztésében. Ez nem csupán az EHI tanulmány egyik további eredménye volt, hanem a vásárcsarnokokban is megmutatkozott.
A kereskedők számára legfontosabb az energia-takarékosság és a fenntarthatóság, ezért a fórummal is kísért EuroShop Ecopark különbemutató is komoly érdeklődésre talált.

Az EuroShop egyes dimenzióihoz kapcsolódó kísérő előadásai és fórumai rendkívüli látogatottságnak örvendtek, így az EuroShop látogatói értékes ötleteket merítettek a nemzetközi gyakorlati hozzászólásokból, például az építészet és design fórum, az EuroCIS fórum, az omnichannel fórum, a POPAI fórum vagy a vásári és rendezvényfórum keretében.

A következő EuroShop szakvásárt 2020. február 16–20. között rendezik Düsseldorfban, a soron következő EuroCIS-t, amely minden évben kifejezetten a kiskereskedelmi technológiával foglalkozik, már 2018. február 27. és március 1. között rendezik.

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display