A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

KARBANTARTÁS OLDÓSZERES NYOMTATÓKHOZ

A reklámdekorációs nyomtatással foglalkozó vállalkozások számára súlyos problémákat okozhat, ha az általuk használt, alkalmanként jelentős anyagi beruházást igénylő nyomtatók meghibásodnak. A hiba jellegétől függően – ennek következményeként – üzleti megítélésük könnyen csorbát szenvedhet. Például a fennálló probléma miatt képtelenek minőségi termékeket előállítani. De akár a megélhetésük, munkavállalóik anyagi biztonsága is veszélybe kerülhet. Ha az üzemzavar oka nem orvosolható és – végzetes esetben – a berendezés végképp javíthatatlanná válik.

HOGYAN TEGYÜK BOLDOGGÁ SZERVIZESÜNKET ÉS SAJÁT MAGUNKAT IS

Számos meghibásodás megelőzhető a nyomtató gyártók által előírt üzemeltetési körülmények és működtetésre, karbantartásra vonatkozó előírások betartásával. Ezek fontosságát a kereskedők és szerviz szakembereik nem győzik hangsúlyozni.

Teljes joggal teszik ezt, hiszen az ő érdekük is, hogy az eladott nyomtató hosszú időn át a megfelelő minőségben szolgálja a vevőt és ezáltal a végfelhasználókat is. Minden értékesítéskor kockára teszik a saját- és cégük jó hírnevét, sőt még az általuk képviselt gyártó hírnevét is.

Ha pedig a vásárló elégedetlen a választott márkával, az nem tesz jót az üzletnek. Sok esetben komoly költségekbe és időráfordításba kerülő extra szerviztevékenységet követel meg tőlük, amit sokszor nekik kell kigazdálkodniuk.

Annak érdekében tehát, hogy a nyomtatót üzemeltetők kizárhassák a saját felelősségüket, figyelniük kell a karbantartásra és szükséges betartaniuk az üzemi előírásokat. A nyomtatót értékesítőknek pedig megfelelő és világos tájékoztatást kell nyújtaniuk ennek módjáról a vásárlóik számára.

MAGAMRA VAGYOK UTALVA, HOGYAN CSINÁLJAM JÓL

Márkától függetlenül a legtöbb gondoskodást és odafigyelést igénylő szélesformátumú nyomtató típusok az oldószeres festékkel – jellemzően tekercses kivitelben – működők. Ennek ellenére széles körben használják előszeretettel, ami érthető: újonnan vásárolva is kedvező áron elérhető, többségében kifejezetten időtálló igáslovak.

Azonban ha egy ilyen típust birtokló tulajdonos nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy a vásárláskor minden fontos tudnivalót a szájába rágtak a karbantartás és használat kapcsán – mert például használtan vásárolta a nyomtatót – és emiatt nem kellőképpen tapasztalt vagy elővigyázatos, könnyedén találhatja magát kellemetlen helyzetben, egy működésképtelen nyomtató társaságában.

Mi a CSH-nál folyamatosan hangsúlyozzuk ügyfeleinknek, hogy ha probléma merül fel a nyomtatójuk kapcsán, forduljanak hozzánk bizalommal segítségért és ne maguk próbálják megoldani a problémát. Tapasztalataink alapján sok esetben már a szerviztechnikus kollégánkkal történő telefonos egyeztetés során sikerül távolról orvosolni a problémát. Amennyiben ez mégsem bizonyul elegendőnek, kedvező árainkkal és rövid határidővel vállaljuk számos típusú nyomtató szervizelését. Ezen felül rendszeresen ajándékozunk ingyenes állapotfelmérést, tanácsadást is, néha kampányok során, néha pedig egyedileg kötött üzleti megállapodások során.

Ugyanakkor megértjük azt is, hogy előfordulhat olyan körülmény, ami miatt nem kivitelezhető – vagy nem azonnal – a szakértő odarendelése, de a segítségre, jótanácsra gyorsan lenne szükség. Az alábbiakban néhány gyakorlati tanácsot és hasznos tudnivalót osztunk meg, amely segíthet a bajban (de lehetőleg még akár előtte is):

A NYOMTATÓFEJ BESZÁRADÁSÁNAK OKAI

Az oldószeres nyomtatók esetében a leggyakoribb és néha a legköltségesebb hibaok a nyomtatófej(ek) beszáradása. Amennyiben a nyomtatófejen keresztül időnként friss festék áramlik át, úgy ez a típusú probléma sok esetben kiküszöbölhető. Az átáramlás biztosítására a gyártó mérnökei több módszert is kifejlesztettek, melyeket a gép menüjéből elérhetők.

Mik a leggyakoribb okai a beszáradásnak?

  • a nyomtatót Szerviz/Karbantartó állásban felejtik és emiatt a tisztítási folyamatok nem mennek végbe, illetve a fúvókasorokat nem védi a cap top a beszáradástól
  • az automatikus tisztítás lehetőség kikapcsolt állapotban van
  • a cap top nem illeszkedik megfelelően, amelynek oka lehet az előírt napi tisztítás elmaradása, de akár az alkatrész elhasználódása is

KARBANTARTÁS ÉS TEENDŐK HOSSZÚ LEÁLLÁSI IDŐ ESETÉN

Amennyiben oldószeres nyomtatót működtetsz, a rendszeres napi karbantartás kiemelt jelentőségű annak érdekében, hogy a nyomtatófejek ne száradjanak be és okozzanak számodra fejfájást és – fejcsere szükségessége esetén – komoly anyagi károkat.

Ha sokáig nem nyomtatsz, akkor is tartsd áram alatt a berendezést és biztosíts számára elegendő festéket. Ne felejtsd el előzetesen kiüríteni a festékgyűjtő tartályt, hogy a gép elvégezhesse az automatikus tisztítási folyamatokat. Ha nem üríted ki – ha a nyomtatóban van telítettség érzékelő – nem megy végbe az automatikus tisztítás. Azért mielőtt magára hagyod, ellenőrizd a menüben, hogy ez a funkció bekapcsolt állapotban van-e.

Azt javasoljuk, hogy áram alatt lévő nyomtatót hosszabb időre csak úgy hagyj magára, ha a számára fenntartott helyiségben biztosított a túlfeszültség/villám elleni védelem és a folyamatos, előírásoknak megfelelő áramellátás. Ha kisül az alaplap, annak a következményeit nem fogod szeretni (még akkor sem, ha a csere helyett lehetséges a javítása).

Ha nincs lehetőséged naponta megtenni, nem gond, de pár naponta nyomtass valamennyit a nyomtatóval. Használd az összes színt, amelyet kezelsz! Így a fejben lévő festék friss maradhat és elkerülheted az eltömődések, beszáradás kialakulását a nyomtatófej fúvókáiban.

Ha mindenképpen szükséges teljesen kikapcsolnod a nyomtatót és nem tudod biztosítani számára az áramellátást, akkor a festéket le kell ürítened (teljes átmosás) és a festékezőrendszert fel kell töltened tisztítófolyadékkal, hogy megelőzd a teljes beszáradást. Ha ebbe a helyzetbe kerülnél, hívd fel szervizes kollégánkat, elmondja, hogyan csináld és milyen tisztítófolyadékra lesz szükséged hozzá.

HA BESZÁRADT A FEJ

Ha megtörtént a baj és a nyomtatófejed beszáradt, akkor sincs feltétlenül szükség fejcserére, több lehetőséged is van. Azt azonban kalkuláld bele, hogy kizárólag akkor dönts bármelyik opció mellett is, ha elfogadtad a gondolatot, hogy a fej a beavatkozás miatt megsérül és cserére szorul. Lehetőségek:

  • a nyomtatód menüjéből megpróbálhatod a tisztítási funkciók elindítását, mely a nem túl masszív eltömődéseket, beszáradásokat sok esetben meg tudja oldani
  • próbálkozhatsz a fej beáztatásával a menüből vezérelve, ha a nyomtató típusod ezt támogatja
  • ha van kéznél a szükséges tisztítófolyadékból, az oldószer nyomtatófejen történő átnyomása is jelenthet megoldást (kizárólag szervizes jelenlétében kockáztasd meg)
  • próbálkozhatsz a fej beáztatásával. Ez azt jelenti, hogy szakszerű kiszerelését követően a fejet tisztítófolyadékba áztatod legalább 24 órára és reménykedsz, hogy feloldódnak a lerakódott szennyeződések. A beáztatás pontos módját (mert nem az egész fejet szükséges) elmondja szerviztechnikusunk!

A nyomtatófejen történő oldószer átnyomás és a manuális beáztatás legyen a két legutolsó opció (mert kockázatos, és ha nem sikerül, mindenképpen fejcserére lesz szükséged) és előtte mindenképp konzultálj a szerviztechnikussal!

A fej megmentésére tett kísérletek közül a leghatékonyabb, de egyben legveszélyesebb megoldás az úgynevezett ultrahangos tisztítás, ezt most nem is részletezzük, mert drága és bizonytalan.

KARBANTARTÁS MELLETT: ALKATRÉSZEK CSERÉJE

Néhány, a festékezőrendszerrel kapcsolatban álló alkatrész (damper, wiper, cap top, felt, stb) cseréjére bizonyos időközönként szükség van ahhoz, hogy a nyomtató hosszú életű lehessen és problémamentesen működjön.

Attól függően, hogy mennyire van használatban a nyomtató, a csereidő lehet 5-6 hónap, de akár egy év is. Nyugodtan kérd ki szerviztechnikus kollégánk tanácsát, elmondja majd a javaslatait a Te nyomtatási körülményeid figyelembevételével.

www.csh.hu

- Hirdetés -

Sign&Display