A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Jövőálló ötvözet: textilnyomtatás és varroda

E kettőshöz persze érdemes hozzávenni az automatizálást, ami végképp sikerrecept, hiszen mindez megvan, korszerű módon, rövid és pontos határidőkkel lehet teljeskörű kivitelezést vállalni – mutatott rá magazinunk érdeklődésére a DÉL-KON-TEX DRESS Kft. A 2017-ben alapított bácsalmási cég a helyi tradíciókat követve szállt be a ruhaiparba, amit új szemlélettel és technológiával sikerült is megreformálnia. Néhány év bérgyártás után ma már saját termékek kibocsátásában is gondolkodhatnak, miközben elkötelezett híveivé váltak a fenntartható gyártófolyamatoknak.

Baricz László cégvezető kérdésünkre kifejtette: a nem­zetközi szinten egyre népszerűbb ruhanyomtatásra kétféle ipari megoldás kínálkozik – persze az alapanya­gok függvényében. Ők – transzfer vagy direkt módon történő szublimációs nyomtatással – főleg poliészter­rel foglalkoznak, de csatasorba állítottak egy Brother GTX ipari textilnyomtatót is, amivel száz százalékban organikus pamutpólókra viszik fel a megrendelt grafi­kákat. Ez sokkal minőségibb és szebb eredményt pro­dukál, mint a felragasztott vagy vasalt fólia, hiszen megőrzi az anyag eredeti lágyságát – szemléltette.

A Brother márka egy hímzőgéppel is megjelenik az üzemükben, így az EmbroideryStudio e4 Designing ter­vezőszoftverben készült mintákat akár egyedi, kis pél­dányszámú megrendelésekkel is képesek teljesíteni. A vállalatvezető szerint ezzel versenyképes módon rea­gálnak a piac on-demand elvárásaira, ami a webshopok egyre bővülő kínálata alapján csak fokozódni látszik.

Az új irány tudatosan épített stratégia eredménye: egy­szerű bérvarrodaként dolgoztak, amikor felmerült az igény a nagyobb hozzáadott értékű termékek és szol­gáltatások bevezetésére. A digitális nyomtatás lehető­ségeinek megteremtése után automatizálásra kezdtek el törekedni, és szerencsés módon az első, alapszintű mennyiségeket szinte azonnal ki tudták ajánlani, majd értékesíteni, és jött az ugyanebben az időben kiírt Di­vat- és Dizájnipari Pályázat, amelyen sikerrel szere­peltek, így tovább bővíthették a kapacitásokat.

A kapacitás bővítést a SignRacer TEX+, HP Stitch 500 nagy formátumú textil nyomdagéppel, Summa Vision L1800 automatizált laser szabász rendszerekkel és hozzájuk tartozó nagyformátumú kalanderekkel tudják elérni, ez a kapacitás napi 500 db komplett mez legyártását teszi lehetővé egy 8 órás műszakban.

Mondhatni: minden igényt sikerült lefedniük: a DÉL-KON-TEX DRESS mára – a poliészter sport- és divatru­házatok mellett – kötött-hurkolt textíliák varrására is alkalmas technológiákkal rendelkezik, és harmincfős gyártósoron végez ruhaipari kivitelezést. A géppark gyorsvarró, tisztázó, fedőző, laposvarrat képző beren­dezéseket, illetve sok speciális művelet elvégzésére alkalmas varrógépet ölel fel.

A fenntartható fejlődés jegyében belefogtak egy OE­KO-TEX STeP szintnek megfelelő rendszer kiépítésébe is. Ez a tanúsítvány a modern textilfelhasználó gyártók sokrétű minőségi igényét jelöli, és szavatolja, hogy az adott cég megfelel olyan összetett termelési feltéte­leknek, mint a globális szervezetbe tartozás, az erős nemzetközi munkamegosztás vagy a közös szemlélet elfogadása a természetkárosító anyagok minimalizá­lása terén.

Gábor János, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display