A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Javallott a korszerű technológia

Nem mindennapi területen találkoztunk az Alphaset által üzembe helyezett Mimaki CJV150-107 ECO solvent nyom­tató- és vágóberendezéssel. Az Indikáció Kft. gyógynövények feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozik. A korszerű gépet elsősorban címkenyomtatásra használják, ám ezen kívül számos egyéb funkciót is ellát.

Az Indikáció vállalkozást 2020 év végén indította csa­ládi vállalkozásként egy házaspár, Papp János és Papp Tímea. A céljuk egy olyan gyógynövény-feldolgozási metódus kialakítása volt, amelynek köszönhetően kényelmesen és egyszerűen fogyaszthatók a készít­mények. A folyamat megfelelően kíméletes ahhoz, hogy eredeti állapotában megőrizze a gyógynövé­nyek hatóanyagait. Olyan összetételeket is kínálnak, amelyek eddig csak teaként, szirupként voltak fo­gyaszthatók. A megoldást a távol-keleti módszerek közt találták meg, ahol óriási hagyománya van a tra­dicionális kézi forgómozsárban készülő szuperfinom poroknak. Az utóbbi évtizedekben terjedt el az a tech­nológia, amellyel jelentősen felgyorsítható a gyártás, s eközben a gyógynövények hatóanyag-mennyisége és minősége megőrizhető. Márkanévnek a „javallat” szót választották, amellyel egyrészt a több évtizedes hatékonyságra, másrészt a jelen korban is javasolha­tó használatra utalnak.

Ám mielőtt a gyógynövényporok gyártásával kezdtek volna foglalkozni, lapkiadót működtettek, továbbá Tí­mea egy grafikai stúdiót vezetett. Innen eredeztethető az a koncepció, amelyet a jelenlegi gyártásuk során al­kalmaznak, azaz a szuperfinom porok gyártásán felül a címkék nyomtatását is házon belül végzik.

NAGYÜZEMI MUNKA

„A szuperfinom gyógynövényporok eddig nem voltak kaphatók Magyarországon” – mutatja be a vállalko­zás célját Papp Tímea. „Legfőképpen Ázsiában találkoz­hatunk ezekkel a púder finomságú készítményekkel. Több helyszínen zajlik a gyártás, a nagyüzemünkben készülnek el a porok, majd átkerülnek címkézésre egy másik telepünkre. Az összes gyógynövénnyel töltött kapszulát ezzel az eljárással készítjük.”

A MINŐSÉGI TECHNOLÓGIA JAVALLOTT

„A címkéket már a kezdetek óta mi tervezzük és gyártjuk. Az elején azért döntöttünk így, mert nem volt akko­ra darabszámunk, amit érdemes lett volna nyomdába vinni. A termékeink iránti kereslet megnövekedésével már elgondolkoztunk külsős partner bevonásán e fo­lyamatnál, ám végül továbbra is házon belül hagytuk, mert a kiszervezés bizonytalanságot okozhatott volna. A Mimaki CJV150-107 nyomtatónk jelenleg 14-16 órát dolgozik, amivel kiaknázzuk a képességeit” – mondja Papp Tímea. A CJV150 nyomtató- és vágógéppel magas minőség­ben készülnek a nyomatok kül- és beltérre egyaránt. A vágófunkció használatával könnyen készíthetők mat­ricák és kontúrvágású minták. A gép tökéletes megol­dást jelent a kreatív reklámtechnikusok, POS szakem­berek és nyomtatási szolgáltatók mellett azoknak is, akik kisszériás gyártásra használják.

A szériára jellemző a rugalmas festékválaszték, op­cionálisan orange, light black és white színekkel kap­ható. A gyors használatot elősegíti az automatikus fúvókatisztítás. Az ebben a sorozatban gyártott nyom­tatókra a nagyfokú termelékenység jellemző.

SZÁMOS TERÜLETEN HASZNÁLHATÓ NYOMTATÓ

„Azért esett a választásunk a Mimaki nyomtatójára, mert a címkenyomtatáson kívül számos egyéb funk­ciót is kiválóan ellát. Immár több mint száz viszontel­adóval rendelkezünk Magyarországon, akik számára prospektusokat, ismertetőanyagokat küldünk nyomta­tott formában, amelyek előállítását így házon belül el tudjuk végezni. Ezenfelül a tervezett molinónk szintén ezen a gépen fog készülni. Továbbá a korábbi mun­kámból kifolyólag érkeznek különböző nyomtatáshoz kapcsolódó megkeresések, amelyeket örömmel tu­dunk teljesíteni” – magyarázza Papp Tímea.

A berendezésen számos funkció biztosítja a maximá­lis pontosságot és termelékenységet. A folyamatos vágójelészleléssel a vágási pontosság automatikusan újrakalibrálódik a kontúrvágás során – a média teljes tekercse egy menetben feldolgozható ezáltal. A CJV150 széria berendezései teljes értékű vágóplotterként is használhatók színes, textil- vagy stencilfóliák esetében.

A SIGNEXPON TALÁLTA MEG A SZÁMÍTÁSAIT

„A grafikai stúdióm vezetése alatt ismerkedtem meg a SignExpo kiállítással, ahol kétévente találkozhattam az újdonságokkal. 2022-ben számos tervvel látogat­tam ki az eseményre, ahol több gépet és forgalma­zót is megvizsgáltam. Az Alphaset csapata nagyon szimpatikus volt. Minden kérdésemre választ kaptam és látva hozzáértésüket, termékpotfóliójukat és nem utolsó sorban az általuk bemutatott Mimaki nyomta­tót, egyértelművé vált, hogy velük fogok megállapod­ni. Olyan berendezést képzeltem el, ami a nyomtatás mellett képes vágni is.

A teljes kínálatot elemezve jutottam az elhatározásra, hogy erre a folyamatra ez a tökéletes gép. Az ered­mény pedig, amit ezzel az eszközzel elérünk, önmagá­ért beszél, gyönyörű színeket és konzekvens pontos­ságot biztosít. A kiállításon elhatároztam magamat a befektetés kapcsán, majd igen hamar, négy hét alatt meg is érkezett a gép, továbbá az Alphaset munka­társai rendkívül gyorsan és rugalmasan segítettek a beüzemelésben és a géphasználat megismerésében. Ezúton is, ismét köszönöm az Alphaset-nek! Minden­kinek csak ajánlani tudom őket” – részletezi a beruhá­zás menetét Papp Tímea.

A Mimaki CJV150-107 berendezéssel gyors és minő­ségi címkéket képesek nyomtatni a különböző készít­mények jelölésére. A produktivitás maximalizálásához a megfelelő méretű nyomtató-vágógép szükséges, amely ebben az esetben 0,80 méter, 1,09 méter, 1,36 méter és 1,61 méter nyomtatási szélességben érhető el. A felhelyezhető média maximális tekercssúlya 40 kilogramm, a legnagyobb nyomtatható anyagvastag­ság pedig 1 milliméter.

NEMCSAK A GÉPET, HANEM AZ ANYAGOT IS

A Javallat márkához kapcsolódó címkék gyártásához a vállalkozás az Alphaset által forgalmazott anyagokat választja. A forgalmazó kínálatában számos különböző hordozó található, amelyek a reklámeszközök gyártá­sához szükségesek. A flex- és flockfólióktól kezdve a színes dekorfóliákon keresztül az üvegfóliáig minden megtalálható.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display