A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Ipari nyomtatás Mimaki UJF-7151 Plus síkágyas UV printerekkel

Egyedi nyomtatású haj- és állatnyíró gépek

A több mint 100 éves múltra visszatekintő, amerikai központú Wahl Clipper Corporation piacvezető a haj-, sza­kállnyírók, illetve állatszőr nyírására alkalmas eszközök gyártása terén. A jelenleg negyedik generációs családi vállalkozásként működő cégnél felismerték a digitális UV nyomtatásban rejlő lehetőségeket, melynek segítsé­gével gyorsan, megbízható technológiával gyárthatnak egyedi nyomtatással ellátott termékeket, amelyekre nagy igény mutatkozik vásárlóik részéről. Mára a cég mosonmagyaróvári leányvállalatánál, a Wahl Hungária Kft.-nél 4 darab Mimaki UJF-7151 Plusszal gyártják termékeiket. Termelési folyamataikról és gyártás-beruházási döntéseikről, illetve a Nyomdaker Kft.-vel folytatott együttműködésükről Sándorfi János gyártástámogató mér­nökkel beszélgettünk.

Egy kis Wahl-történelem: „1919-ben Leo J. Wahl sza­badalmaztatta az általa újonnan kifejlesztett elekt­romágneses hajnyírót, és megkezdődött a gyártás a Wahl Manufacturing Companynál. Ez volt az első olyan praktikus eszköz, ahol a hajtómotor a kézben volt, ahe­lyett, hogy egy külön motor hajtotta volna a gépet egy rugalmas tengelyen keresztül.”

A Wahl nagy múltra visszatekintő, folyamatosan fejlődő amerikai székhelyű családi vállalkozás. Kérem, mutassa be néhány mondatban a cégüket!

Sándorfi János: ‒ A Wahl Clipper Corporationt 1919- ben alapították az Egyesült Államok Illinois államában található Sterlingben, magyarországi leányvállalata pe­dig 1994-ben kezdte meg működését. A Wahl Hungária Kft. Mosonmagyaróváron működik a Wahl-cégcsoport tagjaként. A vállalatnál haj- és szakállnyírók, valamint állatszőr nyírására alkalmas eszközök gyártása és fej­lesztése történik.

A termékek között megtalálhatóak a professzionális alkalmazásra gyártott készülékek, valamint a nagy darabszámú, tömeggyártást megkövetelő haj- és állat­nyírók, illetve a háztartásoknak szánt eszközök. A Wahl Hungária Kft. jelenleg több mint 850 főt foglalkoztat. A mosonmagyaróvári üzem az összeszerelési mun­kálatok mellett műanyag- és fémfeldolgozással, mág­neses tekercseléssel, lakkozással és késgyártással is kibővítette tevékenységi körét.

Hogyan és mikor született a döntés, hogy tárgynyomtatót fognak használni, és miért éppen a Mimakira esett a választás?

Sándorfi János: ‒ Az amerikai anyavállalatunk kezdte el használni ezeket a nyomtatógépeket, és felmerült ná­lunk is annak a lehetősége, hogy a portfóliónk bővítése céljából mi is beruházzunk ilyen termelőeszközökre, és elinduljunk egy új technológia útján. Így amerikai anyavállalatunk mintájára a Mimaki gépek irányába mentünk el, a Nyomdaker Kft.-től szereztük be az első gépünket, amely 2018 nyarán érkezett, és ezzel indult útjára az új technológia bevezetése. Aztán ahogy egy­re jobban fejlődött a cég és vele az egész terület, úgy jöttek sorban az újabb gépek. Jelenleg 4 db UJF-7151 Plus gépünk van.

Sándorfi János gyártástámogató mérnök és Szabó Tamás dekorációs technikus

Milyen előnyökre tudnak szert tenni a síkágyas UV nyomtatógépek használata által?

Sándorfi János: ‒ A hajnyíróinkat három különféle tech­nológiával dekoráljuk: lézergravírozással, tamponnyo­mással és UV nyomtatással.

Mióta az UV printereket használjuk, jelentősen tudtuk bővíteni a termékeink listáját, mert színben és grafiká­ban sincs igazából lehetetlen a technológiának köszön­hetően dekorációs vonalon.

Összehasonlításként érdemes kiemelni, hogy míg tamponnyomással, ha két különböző színt akarunk a haj­nyíróinkra, az két külön műveletben valósulhat csak meg, amit a grafika méretei is befolyásolnak. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy rétegnek 72 órás szára­dási ideje van a felhasználhatóságig, ezáltal a folyamat nem lehet olyan gyors, mint az UV nyomtatásnál, ahol a termék azonnal mehet a szerelősorra. Az UV nyom­tatási technológiának köszönhetően tehát sokkal haté­konyabban tudunk termelni.

Hogyan áll fel a nyomtatási folyamat, milyen személyi állomány használja a gépeket?

Sándorfi János: ‒ A cégen belül van egy dekorációs részlegünk. Ezen belül Szabó Tamás kollégámmal ket­ten felelünk azért, hogy megfelelően működjenek a gé­peink, és hogy az elvárásoknak megfelelő minőségben nyomtassunk a termékeinkre.

A gépeket két műszakban 4-4, egyedi oktatásban ré­szesült dekorációs operátor kezeli. A termékeink for­májának és méretének megfelelő tálcákat terveztünk és gyártattunk, melyekben 36 db alkatrészt tudunk el­helyezni. Ezt töltik fel a dolgozók, majd dekorálják a gé­pekkel. Egy ilyen ciklus nagyságrendileg 10 percig tart.

Kezdetben gépenként egy tálcával dolgoztunk. Aztán elkezdtük optimalizálni a gépeket, a sablonjainkat fejleszteni, jobbá tenni, és most már eljutottunk arra a szintre, hogy standardizáltuk a tálcáinkat, és a szá­mukat is megdupláztuk. Amíg a gép az egyik szériát nyomtatja, addig az operátor elő tudja készíteni a másikat, így nagyjából meg tudtuk duplázni a 8 órás lehozatalunkat.

Terveznek-e újabb fejlesztéseket ezen a téren?

Sándorfi János: ‒ Cégünk töretlenül fejlődik, és a meg­rendelések is egyre nagyobbak. Sok új termékünk van, illetve lesz a jövőben. Ezért a következő években sze­retnénk bővíteni a gépállományunkat, hogy zökkenő­mentesen ki tudjuk szolgálni a vevőinket.

nyomdaker.hu

- Hirdetés -

Sign&Display