A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Innovatív tamponnyomó eszközök a CSH-tól

Itthon is megjelentek a CSH Kft. kínálatában azok a tamponnyomtatáshoz szükséges innovációk, amelyek nél­kül lassan lehetetlen megfelelni a minőséget, gyorsaságot és fenntarthatóságot követelő piaci igényeknek. A Magyarországon 2003 óta működő cég megújuló kínálata nagyban köszönhető Csémy Zoltánnak, aki a szlová­kiai testvérvállalattól érkezve segített bevezetni az új termékportfóliót. Meggyőződése, hogy a környezetbarát fes­tékek, mosófolyadékok vagy a digitális átállás és az automatizáció mellett szakmai segítség is jár az ügyfeleknek.

A szakértő magazinunk kérdésére elárulta: több mint 18 éve dolgozik a nyomdaiparban, így előkészítés, digitális nyomtatás, címke- és hajlékonycsomagoló­anyag-nyomtatás terén is komoly ismereteket szer­zett. A tamponnyomás sokféle alkalmazási területé­ből az autóipart emelte ki, hiszen az addig szerzett tapasztalataihoz képest új területet jelentett a jár­műbelsők kapcsolóinak, gombjainak egyéb alkatré­szeinek tamponnyomása – lévén, hogy ezek sokféle műanyagból készülnek, nagy igénybevételnek vannak kitéve és kialakításuk miatt nem lehet címkékkel vagy szitanyomással emblémázni őket.

A CSH-nál akkor kezdett el felpörögni a tamponnyo­más eszközeinek forgalmazása, amikor évekkel ezelőtt a Comec Italia partnereivé váltak. Az olasz gyártó gépei miatt sok megkeresést kapnak, hiszen a kor igényeinek megfelelve gyors átállást támogató, minőségi, környe­zetbarát termékelőállítás érhető el velük. Ugyancsak fontos a német Marabu festékeinek megjelentetése, és itt főleg a világ első vízbázisú tamponnyomó festé­két kell kiemelni. A desztillált vízzel hígítható termék rendkívül környezetbarát, és sokat javít a dolgozók és ügyfelek komfortérzetén. Hasonló célokat szolgál­nak a legmodernebb mosófolyadékok is, amelyekkel gyorsan és alaposan lehet a kliséket, csészéket, más eszközöket tisztítani – akár a Comec automata mosó­berendezésében, mindössze néhány perc alatt. Ezzel tovább gyorsul a munkák közötti átállás, miközben nő a kopóalkatrészek élettartama.

„Amivel mindezen felül tudjuk támogatni az ügyfele­inket, az a szakmai segítség” – hangsúlyozta Csémy Zoltán, megjegyezve: a vadonatúj technológiák fel­használását senki sem tudja kisujjból kirázni, főleg a tamponnyomás esetében, amit elég széles spektru­mon lehet alkalmazni: az alumíniumtól a krómozott fémen, kerámián, textileken és polimereken át az üvegszál erősítésű műanyagokig. „A tapasztalat ná­lunk megvan, és az ügyfelek értékelik, hogy nekik is átadjuk” – magyarázta.

A CSH nemcsak ebben partner, hanem a megfelelő festéktípus, illetve további hasznos eszközök, például forrólevegős, UV vagy infra szárítóalagutak kiválasztá­sában is. Egyre keresettebbek egyébiránt a Comec zárt rendszerű tamponnyomó gépei, fűzte hozzá a szakem­ber, aki a kipárolgás csökkenése, illetve a festék kon­zisztenciájának megőrzése miatt szereti ajánlani őket. Csémy Zoltán hangsúlyozta: az általuk forgalmazott

Comec és Marabu termékekkel azért elégedettek a fel­használók, mert folyamatosan képesek azonos és ma­gas minőséget garantálni, valamint a termékekhez ad­ják az évtizedes tapasztalatokat, vevői támogatást is. Sokan küzdenek különböző helyekről beszerzett tam­ponokkal, alapanyagokkal, amelyek nem nyújtanak állandó színvonalat, ami már a gépbeállításnál gondot okoz, így nyilván a késztermék sem lesz kifogástalan.

A szakértő a következő egy év során újabb fontos mér­földköveket szeretne elérni a céggel. Megismertetni a vevőkkel a beszállítóik új fejlesztéseit, környezetbarát technológiáit, festékeit és mosóanyagait, amikkel kör­nyezetbarát módon tudnak gyártani.

Várhatóan új technológiákkal fogják erősíteni a forgal­mazott eszközpalettát is, mivel a pneumatikus helyett egyre többen keresnek elektromos meghajtású tam­pongépeket, amelyekben szervomotorok dolgoznak, ezáltal sokkal pontosabb, gyorsabb gyártást tesznek lehetővé. További előnyük, hogy az alapanyagok sok helyen már nem kézi, hanem gépi adagolással kerül­nek a gépekbe, így minél automatizáltabb és ponto­sabban vezérelhető megoldásokat kell keresni.

A nyomdaipar ezen területét is elérte az úgynevezett digitális átállás és egyre gyakrabban tűnnek fel – mind az ipari, mind pedig a kisebb gyártóknál – a digitális síkágyas UV-nyomtatók – jegyezte meg Csémy. Ezek sok változó adat, kis volumenű gyártás és a többszínű grafikák esetén előnyösebbek az analóg tamponnyo­móknál. A CSH kínálatában szintén szerepelnek ezek a digitális nyomtatók a megfelelő festékekkel és a hozzájuk kifejlesztett előkezelőkkel együtt. Ezek na­gyon jól kiegészítik egymást a tamponnyomógépek­kel az ügyfeleinknél, növelve a kapacitást és szélesít­ve a termékpalettát.

Gábor János, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display