A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Innováció és partnerség DNS-be kódolva

Szeptember végén a cég martfűi gyáregységében tartotta meg első közös hazai rendezvényét a kis és közepes méretű könyvkötő gépeket gyártó RIGO Kft. és kizárólagos hazai forgalmazójuk, a Lamitrade Kft. Fontos momentuma ez 2010 óta tartó partnerségüknek, hiszen a saját innovációs PUR technológiát alkalmazó, 2015-ben Magyar Termék Nagydíjjal is kitüntetett Rigo Kft-t korábban külföldön sokkal jobban ismerték, mint hazánkban. Pedig igenis érdemes megismerni őket, hiszen olyan értékeket képviselnek, mint a kiemelkedő minőség, megbízhatóság, megújulás – mindezt pedig családi vállalkozásból építkezve.

A gyárlátogatás és technológiai bemutató mellett rövid prezentációk segítségével ismerhettük meg a RIGO Kft. történetét, illetve az általuk gyártott gépek felépítését és minőségét. Amint az Rigó Péter tulajdonos ügyvezető bevezető szavaiból kiderült, a nyomdaipar szereplői számára példaértékű a RIGO Kft. teljesítménye és az általuk gyártott Lamibind gépcsalád innovációk által kikövezett sikertörténete. Az 1990-ben Rigó Zoltán által alapított cég martfűi és tiszaföldvári telephelyeken végzi gyártási tevékenységét és folyamatosan 100 fő számára biztosít munkalehetőséget. Alaptevékenységében a szerszámgyártást határozta meg, mára fő tevékenységük a nyomdaipari gépek és könyvkötő gépek gyártása, illetve papírvágó gépek gyártása, továbbá cipőipari, műszaki és műanyagipari szerszámok, szerelt, hegesztett részegységek, alkatrészek, különféle alumínium öntvények tervezése, gyártása, forgalmazása, szervízellátása. Nyomdaipari gépeiket mára a világ 72 országában értékesítik disztribútorokon keresztül. A RIGO Kft. filozófiája megalapításától fogva, hogy a gépeikhez minden alkatrészt házon belül gyártsanak, hiszen így a gyártás teljes folyamatát kontrollálva a minőségre is garanciát tudnak vállalni. A nyomdaipari gépek gyártása mellett számos nemzetközi vállalat (pl. BMW, Constantin Hang, illetve a svájci CERN Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) számára gyártanak különféle egyedi alkatrészeket beszállítóként. Innovációra való nyitottságukat jól tükrözi, hogy hamarosan elkészülő új gyártóközpontjukat már a LEAN management rendszerrel fogják irányítani. A nyomdaipari gépek gyártását illetően elmondta: cégük az iparág fejlődési irányait figyelve a poliuretán ragasztási technológiák mellett tették le a voksukat, és az e technológiát használó gépeiket fejlesztik folyamatosan. Cégük 1998 óta rendelkezik ISO 9001 minősítési rendszerrel, az általuk gyártott gépek és berendezések CE minősítettek.

Lamibind – Magas minőségű zárt PUR rendszer

A mára legsikeresebb és egyben Magyar Termék Nagydíjat elnyerő Lamibind termékcsaládjuk a világ egyik leghatékonyabb zárt-PUR rendszerű félautomata könyvkötő gépe, amely tökéletesen alkalmas kis szériájú ofszet, és digitális nyomtatású, különféle méretű munkák kötésére. Fontos kiemelni, hogy a zárt PUR rendszer technológiailag magas minőségű, míg árban jóval kedvezőbb a konkurens termékekhez képest. A gép ragasztóegysége a RIGO Kft-t alapító Rigó Zoltán által kifejlesztett és szabadalom alatt álló rendszer koncepciója, egyedülállósága a ragasztó tartály méretének köszönhető, mely kisebb, mint 0,5 kg, ezáltal magasabb hatékonyságot biztosít és kevesebb veszteség keletkezik használata során. A rendszer tökéletes gerinc és oldalkenést biztosít, továbbá a gép egy HYBRID készülék, mivel PUR és EVA alapú ragasztóval egyaránt használható. PUR ragasztás esetén a megfelelő gerinc előkészítés elengedhetetlen. A gép a mai kornak megfelelő érintő képernyős kijelzővel és magas minőségű elektronikával rendelkezik. A RIGO Lamibind gépcsalád Magyarországon a Lamitrade Kft. forgalmazásában érhető el.

Igény a kiemelkedő minőségre – digitális nyomtatással

Szőke Krisztián a RIGO Kft. nemzetközi értékesítési vezetője a világszerte tapasztalható trendekről beszélve elmondta, a nyomdaipar egyre inkább a digitális technológia felé tolódik el, és e technológia lehetőségeit kihasználva a minél szebb, minél jobban megtervezett, minél vonzóbb termékeket akarnak készíteni. Az utómunkák, a fóliázás és a könyvkötészet területén is egyre inkább törekszenek a kiemelkedő minőségű termékek gyártására, ugyanis ezeken a kisebb szériás termékeken keletkezik olyan mértékű profit, amely által a nyomdai vállalkozás is nyereséget termelhet az egyéb, klasszikus munkák mellett. Amennyiben a nyomdák nem képesek legyártani ezeket a termékeket, akkor a megrendelőik egyszerűen más céggel gyártatják le azokat, akkor bizonyos nyomdák lemaradnak a kiélezett versenyben. Egy további jelenség a piacon a megfelelő szakképzettséggel nyomdai szakemberek, gépkezelők hiánya, amely különösen érzékelhető a kisebb digitális nyomdák esetében. A RIGO Kft. gyártási szemlélete a fenti igényekre ad választ: tehát egyre inkább olyan gépeket fejlesztenek és gyártanak, amelyek egyszerűen kezelhetők, és minden gépkezelő könnyen boldogul velük. Másrészt gépeik könynyű kezelése révén kevés selejt termék készül, így akár egy darab könyv legyártása is megtérülő lehet felhasználóik számára.
A piac mára megismerte a poliuretán ragasztás technológiát, hiszen nagyon lassan és nehezen megtérülő beruházásnak tartották – de rájöttek, hogy ez a technológia mára teljesen kiforrott, könnyen kezelhető, megbízható, és óriási kereslet mutatkozik rá.

Kis példányszámú könyvgyártás digitálisan

A Lamitrade Kft., a RIGO Kft. termékeinek kizárólagos magyarországi forgalmazójának képviseletében Csősz Gábor a hazai helyzetről, azon belül is a kis és közepes példányszámú, digitális nyomtatási technológiával történő könyvgyártásról beszélt részletesen. Prezentációjának kiinduló kérdései, amelyek a legtöbb vállalkozás esetében felmerülnek: „Megéri-e digitálisan könyvet gyártani? Ha igen, milyen példányszámtól megtérülő ez a gyártás?” A Lamitrade Kft. a példányszám, gyártási idő, a gyártási költség és a minőség szempontjainak figyelembe vételével vizsgálta meg, hogy a digitális könyvgyártás milyen módon illeszthető be egy digitális nyomda portfóliójába és konkrét kérdésekre próbáltak gyakorlati válaszokat keresni.
Az egyik leggyakoribb kérdés: milyen példányszámig éri meg a digitális technológiával történő könyvgyártás, és mikor billen a mérleg nyelve az ofszet felé?
Ebben a tekintetben nagyságrendi számok alapján 500 példány a színes, és 1000 példány a fekete fehér könyvek esetében, amíg megéri ezeket digitális technológiával gyártani. A digitális nyomtatás még nagyobb példányszám esetében is előnyt élvezhet a rövidebb gyártási idő miatt (amely az ofszetnél minimálisan 1 hét). Ezen felül a digitális technológia további előnye, hogy az ofszet gyártás rengeteg plusz munkával jár (pl. lemezkészítés, összehordás, kötészeti műveletek).
A gyártási idő tekintetében röviden szembe állíthatók a különbségek az ofszet és a digitális nyomtatásnál szükséges munkafázisok alapján.
A könyvgyártás költségei esetében fontos megvizsgálni, milyen tényezők ből is áll össze a teljes gyártási költség, amely az arányokat tekintve az alábbi tételeket tartalmazza: Festék 20% (digitálisnál színes és fekete klikk díj)
Papír 40%
Felületnemesítés 20%
Ragasztókötés 20%
Vágás (+energia költség, munkabér stb.)
A fenti összetevők figyelembe vétele mellett egy 300 példányos gyártás esetében lényegesen, akár 50%-kal olcsóbb a digitális gyártás az ofszetnél!
A nyomtatott termékek minősége manapság már nem kérdés: mindenkinek kötelező kiváló minőséget garantálni. A fenti kérdések megfontolása szükséges egy digitális nyomda számára ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzanak egy gépberuházáshoz, amely döntéshez a mérleg másik serpenyőjében a piaci érvényesülés és a megtérülés kérdése áll. Nos, e tekintetben vannak olyan igények, amelyeket egy digitális nyomda képes kiszolgálni. Ilyenek például:
A keménytáblás kis példányszámú, egyéni igény szerint készülő könyvek (pl. fotókönyvek)
A felületnemesítések kis példányszámban akár megszemélyesítve is (felület fóliák, színező fóliák)
A Lamitrade Kft. munkatársai óriási piaci és szakmai tapasztalattal bírnak, így bármely nyomda bizton számíthat tanácsadásukra egy beruházást megelőzően, ráadásul készletükben minden kötészeti gép elérhető, amelyek a kis példányszámú digitális könyvgyártáshoz szükségesek.
A prezentációkat követően a szervezők bemutatták a RIGO Kft. martfűi gyáregységét, ahol a szerszám és alkatrész készítés mellett kötészeti gépeik bizonyos munkafázisai is megtekinthetők voltak. A sokrétű gyártási folyamatot szemlélve nagy élmény volt látni azok jól átgondolt, pontos rendszerét, illetve működés közben megismerkedni könyvkötészeti gépeikkel.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display