A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Hogyan válasszunk kivágóasztalt?

Egy szélesformátumú kivágó asztal megvásárlása komoly beruházás, ezért megfelelő előkészítést igényel annak érdekében, hogy kezdeti örömünk ne forduljon ürömbe, vagyis az új eszköz vállalkozásunk fejlődését szolgálja és ne nehézségeket okozzon számunkra! Két részes cikksorozatunk második részével teljes áttekintést adunk olvasóink kezébe, mely segíti tervezésüket!

A sign and display és csomagolás gyártók, illetve hazánkban az autógyárak egyre nagyobb számú beszállítói egyre több, egyenként kis szériás gyártási feladattal szembesülnek, ugyanis ezt a trendet diktálja számukra az FMCG, azaz a gyorsan forgó fogyasztási cikkek, a kiskereskedelem, illetve a már fent említett autógyártók területéről érkező megrendelői körük. Ezek a kereskedő és beszállító cégek pedig folyamatosan változó, megnyerő, szezonális, vagy akár testre szabott üzenetekkel, illetve felhasználói információkkal akarják ellátni termékeiket. A szezonális promóciós kampányok, illetve a régiókhoz köthető, csak az adott területnek szóló üzenetek mind-mind azt eredményezik, hogy egy kifejezett termékből csak kis darabszámra van szükség. De milyen digitális kivágóasztalra van szükségünk ahhoz, hogy meg tudjunk felelni ezeknek az igényeknek?

Alapvető kérdések, amelyeket fel kell tennünk magunknak – majd őszintén meg kell válaszolnunk – mielőtt belevágnák ebbe a beruházásba:

1. Milyen terméket akarok gyártani?
2. Milyen anyagokat akarok megmunkálni?
3. A megmunkált anyagokat nyomtatom vagy nem?
4. Fontos a megmunkált anyagok mérete?
5. Milyen gyors a digitális nyomtatóm?
6. Találok megfelelő operátort a gép üzemeltetéséhez?
7. Milyen módon tudom elkerülni a munkafolyamatban jelentkező lehetséges akadályokat?
8. Megvan-e a megfelelő helyem a kivágó asztal működtetéséhez, amely könnyen átjárható a digitális nyomtató irányába?
9. Mennyire fontos számomra, az általam vásárolt készülék szervizének közelsége?
10. Mennyire fontos a berendezés összbe ke rülési költsége?

A 10 kérdésből az első ötre lapunk előző számában gyűjtöttük össze a válaszokat, most pedig a kérdések második felével folytatjuk. Szakmai elemzésünk elkészítésében most is az Esko és Axyz készülékek hazai disztribútora a Partners Kft., illetve a Zünd gépek kizárólagos forgalmazója, az Unimark Kereskedelmi Kft. által adott részletes válaszokat gyűjtöttük össze olvasóink számára.

6. Találok megfelelő operátort a gép üzemeltetéséhez?

ZÜND G3/S3 – A vágási folyamat paramétereinek meghatározása, a gép termelékenységi potenciájának teljes kihasználása korábban az operátor tapasztalatától függött. Ma ezen döntések és beállítások meghozatalát a ZCC szoftver támogatja. A kiválasztott anyag összes vágási paramétere automatikusan megjelenik, sőt ha nem az anyagnak megfelelő szerszámok találhatók a modulokban az operátor el sem tudja indítani a gépet. A szoftver rendkívül felhasználóbarát, működtetésének elsajátítása alapvető számítógépes ismeretek birtokában mindenki számára pár órás betanítással elérhető.
KONGSBERG / AXYZ – A megfelelően képzett szakember alkalmazása és megtartása állandó kérdés a vállalkozások körében. Az intelligens vezérlővel és intuitív kezelő felülettel ellátott berendezések segítenek ezeket a problémákat áthidalni, hiszen elvégzik a beérkező fájlok ellenőrzését, előkészítik a vágóasztalt és javaslatot tesznek a megfelelő eszköz kiválasztására. Ezeknek a szoftvermegoldásoknak köszönhetően a gép kezelését többen is könnyen elsajátíthatják, folyamatossá tehető a berendezés használata egy-egy operátor átmeneti kiesése esetén is.

7. Milyen módon tudom elkerülni a munkafolyamatban jelentkező lehetséges akadályokat?

KONGSBERG / AXYZ – Egy professzionális kivágóasztal elengedhetetlen a gyors és minőségi munkához, önmagában azonban nem garantálja a hatékony munkát. A kivágóasztal választásakor érdemes felülvizsgálni a termeléshez kapcsolódó teljes munkafolyamatot, azokat az eszközöket, és szoftvereket, amelyek ezt a folyamatot támogatják, vagy éppen jelenleg akadályozzák, de egy új megoldással feloldják ezeket a problémákat. Rendszerben való gondolkodás esetén rengeteg időt, pénzt és munkaerőt takaríthatunk meg, és nyitva hagyhatjuk a lehetőséget a jövőbeni fejlesztésekhez is!
ZÜND G3/S3 – A komplex gondolkodási mód, a folyamat előre történő megtervezése segít a munkafolyamat optimális megszervezésében.
A ZCC szoftver gyártási adatai a vállalatirányítási rendszereknek megfelelő formátumban exportálhatók, így a cégvezetők akár mobil alkalmazásban real time is megtekinthetik a ZÜND kivágó gépeik kihasználtságát, beállásra, termelésre fordított idejét.
A beérkezett grafikák ellenőrzésében a vágási fájlok, pozicionáló pontok, QR kódok létrehozásában automatizmusok segítik a felhasználót.

8. Megvan-e a megfelelő helyem a kivágó asztal működtetéséhez, amely könnyen átjárható a digitális nyomtató irányába?

ZÜND G3/S3 – Vegyük figyelembe, hogy egy gyártási folyamat részeként állítjuk üzembe digitális kivágónkat! Ne csak a fizikai méreteivel számoljunk, hanem az üzemen belüli anyagmozgás irányát is kalkuláljuk. Optimális esetben még a gép jövőbeni upgrade-jét is figyelembe vehetjük, hiszen bármikor utánrendelhető egy futószalaggal ellátott adagoló és levevő asztal a ZÜND gépekhez, melylyel gépünk termelékenységét fokozhatjuk. Sokszor azonban a helyszűke közbeszól, ilyen esetekben legalább a körbejárhatóságot biztosítani kell.
KONGSBERG / AXYZ – A hatékony gyártáshoz elengedhetetlen, hogy a berendezés elhelyezésekor ne csupán a kivágóasztal fizikai méreteivel számoljunk, de vegyük figyelembe a (sokszor igen nagyméretű) táblák felhelyezéséhez és levételéhez, tárolásához, mozgatásához szükséges helyet is. Helyhiány esetén a multizónás termelés orvosolja az alapanyag csere miatt felmerülő időveszteségeket. Egy helyhez kötött és nagyméretű táblaadagoló helyett a gépasztal egyik zónáján kézzel cserélhetünk táblát, így a másikon folytatódik a vágás. Célszerű, ha a nyomtató és az utófeldolgozó berendezések külön, de könnyen átjárható helyiségekben vannak, mert a nyomtatás minőségét ronthatja a vágásból, marásból származó por. Az elhelyezésre vonatkozóan az Esko és a gyakorlott szervizmérnökök minden installáció előtt tanácsot adnak, melyet érdemes megszívlelni…

9. Mennyire fontos számomra, az általam vásárolt készülék szervizének közelsége?

KONGSBERG / AXYZ – A szervizelés kényes pontként, és vitathatatlanul „felesleges” időkiesésként jelentkezik a termelés során. Így fontos, hogy ezt a folyamatot időben a lehető legrövidebbre csökkentsük. Ez megbízható alapüzemeléssel, hazai szervizháttérrel, és az esetlegesen szükséges alkatrészek gyors ellátásával garantálható csak.ZÜND G3/S3 – Erre a kérdésre mindenki azonnali választ tud adni, akinek már külföldi cégek szervíz számláit kellett kifizetnie, melyek költsége több ezer euróra is rúghat. Sokszor azonban még nagyobb kárt szenved a gép tulajdonosa, hiszen a várva-várt szerelő megérkezéséig akár hetek is eltelhetnek. Ilyenkor pedig a termelés kiesés költségei és az abból eredő következmények akár üzleti kapcsolatok felbomlásához is vezethetnek. A ZÜND gépek karbantartását budapesti központunkból 4 szervíztechnikussal végezzük.

10. Mennyire fontos a berendezés összbekerülési költsége?

ZÜND G3/S3 – Én inkább a megtérülési számításokat helyezném az előtérbe. Minden beruházás és annak finanszírozása nagy terheket helyez a vállalkozások vállára. Az igazi kérdés, hogy a beruházással tudnak-e költségcsökkentést elérni illetve mennyivel tudják növelni a kapacitásukat és az általuk gyártott termékek minőségét. Egy alapos kalkuláció elkészítése után könynyen kiderülhet, hogy a vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy ne ruházzon be egy digitális kivágó berendezésbe. Azonban ügyeljünk az összehasonlítások alkalmával, hogy almát-almával vessünk össze. Értékeljük a helyén egyes gyártók tapasztalatát, az általuk értékesített gépek számát, azok megbízhatóságát és szervíz igényét. Vegyük figyelembe az utólagosan megrendelhető funkciókat, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy a gép bizonyos elemeit (futószalag, asztal hosszabbítás, speciális szerszámok stb.) akkor rendeljük meg, amikor azokra ténylegesen szükségünk lesz. Ne feledjük: döntésünk eredményeképpen 10-15 évre megszüntethetjük vállalkozásunk kivágással kapcsolatos gondjait.
KONGSBERG / AXYZ – Egy kivágóasztal vásárlása kétségtelenül komoly beruházás a vállalkozás számára. Az egyszeri beruházás költsége azonban csak egy tényező a kiválasztás során. Ár-érték arányban meg kell vizsgálni, hogy mely típus szolgálja leginkább a vállalkozás hosszútávú eredményességét, fejlődését, milyen gyakori szervizigénye van a berendezésnek (gépleállás miatti kieső idő), milyen szervizelési költségek merülnek fel az üzemeltetés során (pl. kopóanyagokat milyen gyakran kell cserélni), milyen az adott gép termelési hatékonysága, és milyen minőségű termék állítható elő vele. A megbízhatóság, a folyamatos, hazai szerviz támogatottság, az évtizedes tapasztalat és fejlesztés, a rendszerbe illeszthetőség és a minőség olyan tényezők, amelyek a hosszútávú üzemelés során térülnek meg.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display