A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Gyári vagy utángyártott festék? – Avagy mit érdemes megfontolni?

Amint az bármely jó vállalkozó számára ismert, két szimpla lehetőség kínálkozik cégünk nyereségesebbé tételére: 1. építsünk be nagyobb árrést eladási árainkba, 2. vagy csökkentsük kiadásainkat. Az úgynevezett alternatív vagy utángyártott festékek segíthetnek az utóbbiban, feltéve persze, amennyiben a kiválasztott alternatív festék megfelel cégünk elvárásainak/ szükségleteinek és célkitűzéseinek.
A megfelelő alternatív festékbeszállító, amely széles termékportfóliót, alacsonyabb árakat kínál, megfelelő szolgáltatásokkal, még abban is segítségünkre lehet, hogy több megrendelésünk legyen. Mindez egy nagyon egyszerű képletnek tűnik, de ha cikkünket tovább olvassa, talál olyan támpontokat, amelyek segítenek eligazodni a részletekben.

Kezdésként tisztázzuk: ez a cikk a tényeket kívánja bemutatni – nem csupán az alternatív festékek mellett és ellen szóló érveket, hanem olyan megfontolásokat, amelyek segítenek Önnek, mint felhasználónak meghozni a megfelelő mennyiségű információn alapuló döntését.

Az alternatív vagy más néven utángyártott festékek témaköre gyakran vita forrása. A nyomtató gyártók érthető okok miatt óva intenek az ilyen festékek használatától a gépeik megóvása érdekében, és természetesen saját bevételi forrásaik megtartása érdekében. Az alternatív tintagyártók a megtakarítás és előnyök lehetőségét kínálják a „tinta szakértő” pozíciójából és azt állítják, ők a lehető legjobb megoldás, ha tinta beszállítót keresünk. A lentiekben néhány olyan fontos szempontot gyűjtöttem össze, amelyek segítenek eldöntenünk, hogy az alternatív festékek megfelelőek-e egy adott vállalkozás számára; illetve mely cég lehet a megfelelő partner?

Jó vs. rossz tinták
Az alternatív tinták termékkörét gyakran nemes egyszerűséggel csak úgy jellemezzük: egyértelmű választás a jó, megbízható, eredeti gyári festékek, illetve a velük szemben álló rizikós, alternatív, megbízhatatlan, kalóz festékek között! Rendszeresen hallhatunk olyan horror történeteket, amelyeknek főszereplője az alternatív tinta – áldozata pedig egy nyomtatófej, vagy egy teljes nyomtató készülék, és be kell vallanunk, hogy sajnos van igazság alapja ezeknek a történeteknek. Számos nyomdaipari vállalkozás, amely korábban egyszerűen ár alapján választott az alacsonyabb minőségű alternatív tinták közül, égette meg magát döntése miatt.

Mindezek mellett egyvalamit fontos megértenünk: a gyártók és termékek óriási választéka érhető el a piacon – amely egyúttal a képességek és gyártási sztenderdek széles spektrumát is hordozza magában.

A képet tovább árnyalja az a tény, miszerint néhány olyan gyártó, amelyet alternatív tintájáról ismerünk, egyébként nyomdagép gyártók számára is készít festékeket.

Amennyiben körültekintően választunk, vállalkozásunk profitálhat abból, hogy a gyári festékkel azonos minőségű terméket használunk, kedvezőbb áron. És hogyan lehetünk körültekintőek?

Keressünk olyan festékgyártót, akik hosszú ideje a piacon vannak és sok éves tapasztalattal rendelkeznek gyári tinták készítésében. Az erős helyi viszonteladói bázis, amelynek támogatására számíthatunk, szintén fontos szempont lehet.

Ha végzünk egy kis kutatást, akkor kiderül, egy ilyen gyártó által alkalmazott sztenderdek és gyártási folyamatok megegyeznek az eredeti tinta gyártóéval. Ha azonban megelégszünk a gyengébb minőségű termékkel, egy gyengébb gyártótól, akkor a nyomataink is gyengébb minőségűek lesznek!

A nagy vita a garanciáról
A nyomtató viszonteladók részéről alkalmazott legmeggyőzőbb érvelés, miszerint semmisnek tekintenek minden gyártói garanciát, és szerviz megállapodást, amennyiben a felhasználó alternatív tintát alkalmaz. Mindez érthető, hiszen a nyomtató gyártótól nem elvárható, hogy megoldja mindazokat a problémákat, amelyeket egy rossz minőségű alternatív festék okozott a nyomtatóban. Mindemellett ez a megközelítés arra a félelemre alapoz, hogy magunkra maradunk, ha festéket váltunk és problémáink adódnak nyomtatónkkal. Ezért fontos megérteni, mi a különbség a gyártói garancia, illetve a kiterjesztett garancia között.

A ’Garancia’ szó két egymástól különböző megállapodást jelent:

  1. Gyártói garancia: Ez a garancia arra vonatkozik, hogy a gyárból kijövő nyomtatónak nincs meghibásodása, és erre általában 1 éves garanciát vállalnak. Ez a garancia a nyomtatóhoz tartozik, függetlenül attól, hogy kérjük vagy sem. Ez azonban NEM szerződés a vásárló és a gyártó között.
  2. A kiterjesztett garancia vagy szerviz megállapodás – nos a ’garancia’ szó ebben az esetben már nem egyértelmű. A kiterjesztett garancia az, amit külön díjért megvásárolunk, és a valóságban egy szerződés, amely a vásárló cég, illetve a gyári forgalmazó között jön létre. Amennyiben van ilyen szerződésünk, akkor jó eséllyel annak feltételei között szerepel, hogy cégünk eredeti gyári festéket használ a szerződés ideje alatt – a legtöbb esetben egy éves időszakban. Amennyiben ez a helyzet, akkor a hátralévő szerződéses időszakot használjuk ki arra, hogy kiértékeljük a kapott szolgáltatások hatékonyságát, és gondoljuk át, gazdaságos-e, ha annak lejártával átváltunk alternatív tintára.

Íme néhány főbb szempont a garanciák, illetve kiterjesztett garanciák kiértékelésére:

  1. Mi a váltásra legmegfelelőbb időpont?

Számos cég már az új nyomtató megvásárlásának pillanatában utángyártott festékre vált, amennyiben tisztában vannak nyomtatójuk karbantartásával és azzal, hogy egy jó minőségű alternatív festék használatával nem csak többet spórolhatnak, mint a garanciális alkatrészek ára, de a minőségi alternatíva miatt extra elhasználódással sem kell számolniuk.

Ha azonban ez lenne az első kalandozásunk az alternatív festékek világában, akkor tanácsos megtartanunk a gyári festéket, a gyári garancia lejártáig. Így ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy készülékünk megfelelően működik, és megismerkedhetünk annak üzemeltetésével és megfelelő karbantartásával. Ezt követően, mielőtt kiterjesztenénk lejáró garanciánkat, már kikalkulálhatjuk várható megtakarításunkat, amennyiben alternatív festékre váltunk. Emellett pontos adatunk lesz festékfelhasználásunk mértékéről, illetve a ráfordított költségekről is.

  1. Gépgyártói kötelezettség

Amennyiben nyomtatónk garanciális idején belül váltunk alternatív tintára, tisztában kell lennünk vele, hogy ez nem automatikusan teszi semmissé a gépre szóló garanciát, hiszen minden olyan alkatrész, amely nem érintkezik a tintával, továbbra is garanciális marad, amelyet a garanciát biztosító cégnek tiszteletben kell tartania és továbbra is biztosítania kell számunkra az alkatrészeket és a szerviz szolgáltatást.

  1. A festékgyártó felelőssége

Amennyiben a nyomtatót értékesítő cég nem fedez bennünket amennyiben alternatív tintát használunk – akkor kihez is fordulhatunk? Ezeket a kérdéseket bizony az alternatív festéket beszállító cég felé kell feltennünk. Mi történik, ha problémánk adódik a festékkel? Ha a tinta károsítja a nyomtatófejeket – mit fog tenni a forgalmazó?
Az együttműködésre érdemes gyártók mindegyikének lesz egy támogató megoldása, ha ilyen problémák merülnek fel. Csak kérdezzük meg ezeket a cégeket az általuk kínált garanciákról – még azelőtt hogy leszerződnénk velük. Kérdezzük meg a pontos támogatási rendszerüket, és az általuk kínált megoldásokat.

Amennyiben mindezek meggyőzőek, akkor kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő terméket.

A megfelelő tinta kiválasztása
A tintaválasztás önmagában is olyan téma, amelyről önálló cikket lehetne írni, de a legfontosabb, amit meg kell fontolnunk: mit várunk az általunk választott alternatív tintától?

A szélesformátumú oldószeres vagy UV, egyszerűen felhasználható ’plug and play’ tintáknál a két legfontosabb szempont az egyszerű használhatóság és az ár.

A szuperszéles formátumú UV tinták esetében azonban az a legfőbb kérdés, hogy képes-e olyan gyártási jellemzőkre az alternatív festék, amelyekre a gyári nem, mint például a megfelelő tapadás.

Kizárólag az árat figyelembe véve, számos felhasználó kedveli a gyári tintát, amit épp használ, de egyszerűen csökkenteni akarja forgóeszközeire szánt kiadásait. A most vázolt esetben azonban össze kell vetnünk az árat az értékekkel. Számos olyan gyártó van a piacon, akik azt állítják: az ő tintájuk teljesen megegyezik a gyárival, különösen igaz ez a szélesformátumú piacra. Néhány termék valójában nagyon megközelíti a gyári értékeket bizonyos kulcsfontosságú tulajdonságokban, mint például a gyári festékhez képest mérhető színhelyesség, a karcállóság, az ellenállás kémiai anyagoknak, illetve a szag. Azonban egyetlen utángyártott festék sem fog 100%ban megegyezni a gyári értékekkel.

A kulcsfontosságú, hogy meghatározzuk, mely tulajdonságok kiemelt fontosságúak, és melyek kevésbé.

Amennyiben a gyártó gyári értékékekről beszél, kérjük meg, hogy mondjon részleteket arról, miképpen érték el ezeket az értékeket, és mutassa be a pontos teszteredményeket. A „szinte megegyező színű” kijelentés mást jelenthet az én olvasatomban, mint valaki máséban. Kérdezzük meg tehát, hogy a kommunikált eredményeiket milyen mérések alapján kapták, illetve győződjünk meg arról, a végső nyomat mennyire egyezik vagy különbözik gyári és utángyártott festékkel nyomtatva.

Nincs 100%-ban megbízható termék – még az eredeti gyári festék sem az.

Kérjünk tehát statisztikákat a meghibásodások arányáról, hogy tisztában legyünk vele, mivel is van dolgunk, és legyen reklamálási alapunk ha úgy tűnik, nem azt a terméket kaptuk, amit nekünk ígértek. Kérdezzük meg, milyen módon gyakorolja a gyártó a minőség ellenőrzést, és milyen gyártási sztenderdeket követnek, és milyen módon gondoskodnak a termékek kiegyensúlyozott minőségéről.
Egy másik remek információforrás a meglévő felhasználóktól kapott referencia. A nyomtató közösség jó emberekből áll, akik szívesen segítenek a másiknak azzal, hogy megosztják az általuk ismert információkat. Ha az általunk választott termék tényleg olyan jó, mint ahogy állítják, akkor lesznek olyan emberek, akik örömmel dicsérik!

Mindezek ellenére azzal is jobb ha tisztában vagyunk, hogy a közösségi médiában nem bízhatunk 100%-ig. Ezért jobb, ha döntésünket több forrásból származó információkra alapozzuk – és a nagyon pozitív vagy épp negatív reakciókat kezeljük szkeptikusan!

Ha azért keresünk új tintát, mert a most használt anyag bizonyos szempontokból hiányos, akkor kérdezzünk rá a másik forgalmazónál arra, hogy ezeket a konkrét hiányosságokat miként orvosolja az ő terméke. Ha a forgalmazó nem tűnik túl meggyőzőnek, akkor kérdezzük meg közvetlenül a gyártót. A tintagyártók ismerik a legjobban a termékeiket, ezért biztosan képesek lesznek egy számunkra megfelelő tintát ajánlani – ha mégsem, akkor itt az ideje új gyártó után néznünk.

Bár minden festékgyártó mindenki számára megfelelő terméket akar gyártani, be kell látnunk, hogy ilyen univerzális megoldás nincs. A felhasználók között vannak olyanok, akik a gyári tintára esküsznek, vannak olyanok, akik kizárólag alternatív festéket használnak, és olyanok, akik szívesen váltogatják ezeket a termékeket annak megfelelően, hogy ki ajánlja éppen a legjobb árat. Bízom abban, hogy ez a cikk segít olvasóinknak az alternatív tintaválasztásban!

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display