A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Gábor Béla, KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől címmel időszaki kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

2021. november 25-én jelenik meg GÁBOR BÉLA – KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől, című albumszerű nyomdai kiadványa. A könyv megjelenésével azonos napon, 2021. november 25-én, ÉLETÚT és ALKOTÁS – Gábor Béla, KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől címmel időszaki kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Születésének 110 éves évfordulója alkalmából megrendezett időszaki kiállítás Gábor Béla életútját, alkotásain keresztül mutatja be. A kirakat, a kiállítás és a kirakatrendező szakma kialakulásának történetét. Gábor Béla, a kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró, geometria-, és művészrajz tanár, szervezője és teremtője a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező és dekoratőr szakképzésnek. Munkája eredményéül, a Százados úti iskolában 1955 szeptemberében a kereskedő tanulók mellett az első kirakatrendező tanulókkal a kezdődött meg a tanév. Az 1957-ben megjelent a KIRAKAT című könyv szerkesztője volt. Gábor Béla, haláláig a Dekoratőr és Kirakatrendező Iskola tanáraként dolgozott.

„A kirakatokban az ország legnagyobb, leglátogatottabb mindig nyitva tartó tárlata látható.” 

A kiállítás, elsődlegesen Gábor Béla 1993 júliusáig gyűjtött hagyatékából válogatott fotókkal és dokumentumokkal mutatja be a kirakat és a kiállítás kialakulását, áttekinti a szakoktatás történetét a kezdetektől 1986–ig. A kiállításban láthatunk múlt század eleji és 1982 közötti kirakat fotókat, „híres” kirakatrendezők dokumentumait, díjait, és kortörténeti dokumentumokat. Az időszaki kiállítás nem csak a szakmát képviselőknek ad betekintést az „utca művészeik” munkájára, hanem a gyűjtemény a szakma történetét, a kirakat-, és kiállítás rendező szakmát mindenki számára igyekszik bemutatni. A kirakatrendezők és dekoratőrök részére, pedig gyűjtést hirdet, – abból a célból, hogy a lassan eltűnő, ha úgy tetszik az átalakuló szakma őrzése, az eddig még karcsú gyűjteményét bővíthesse – a szakma iránt érdeklődőknek, diákoknak, tudásalapot és információt nyújtson, és a szakma újjá élesztésében, átalakulásban segítség azt.

A kiállítás 2021. november 26. és 2022. április 3. között, hétfő kivételével mindennap, 10-18 óra között tekinthető meg. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az időszaki kiállítás nyitva tartása alatt kísérő programokkal készül, melynek az első alkalma, a GÁBOR BÉLA – KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől album bemutatója, 2021. december 9-én, 17 órakor kezdődik a múzeum Bacchus termében.

Gábor Judit

- Hirdetés -

Sign&Display