A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Fólia teszt a BéGé Design-nál

Új 3M IJ180mC sorozatú nyomtatható fóliák

Sokszor megesik, hogy egy sikeres filmből – a közönség kiszolgálására – készítenek egy második részt, ami aztán elmarad az eredeti minőségétől. Nos, a 3M IJ180 sorozatú nyomtatható fóliáinak esetében egyáltalán nem ez a helyzet! Az új sorozat nemhogy jobb minőségű az előzőnél, de elérhető fehér, átlátszó és metál kivitelekben, jobban pozícionálható, tartós, akár évek múltán is könnyen, nyom nélkül távolítható el, és még az ára is jóval kedvezőbb, mint az elődje esetében. Persze állítani bármit lehetséges, viszont mi személyesen győződhettünk meg mindezekről a BéGé Design-nál egy élő telepítés keretében!

Vigyázz…kész…teszt!
Az újságíró igencsak furcsa fajta, hiszen kissé hasonlít egy 3-4 éves gyerekhez, akinek most nyílik ki a világ, és minden másodpercben csak kérdez és kérdez és kérdez… Ezt néhányan nehezen viselik, viszont Kiss Péter a BéGé Design tulajdonosa remek alanynak bizonyult, hiszen készséggel válaszolt minden miértre és hogyanra! Így mindent megtudtunk gyakorlati oldalról, amit az új 3M IJ180mC sorozatú nyomtatható fóliákról tudni érdemes.
Tizenkét év – ennyi ideje foglalkozik már dekoratőr munkával, azon belül is fóliázással Kiss Péter, és ezalatt az időszak alatt végigélt sok mindent, és nagyon utána kell számolnia pontosan hány járművet fóliázott már be, a végeredmény pedig háromezer, ami nem kis dolog. „Ezek között voltak autók, kisbuszok motorok, de motorcsónakok is. Az anyagok terén óriási változás a pozícionálhatóság, mert ez nagyban megkönnyíti a munkánkat” – mondja, amikor arról kérdezem, mit emelne ki legfontosabb változásként az elmúlt több mint egy évtizedben. „Kipróbáltam nagyon sokféle anyagot, de a 3M minősége mindig is kiemelkedő volt, sokan azonban tartottak a magas árától is. Viszont az új IJ180mC-től sokat várok, mert a tájékoztatások alapján az elődjéhez képest még több hasznos tulajdonsággal bír – mindezt jóval kedvezőbb áron.”

Lássuk a medvét…
…amely a mi esetünkben egy Ford kisbusz, amely a Nescafé nyári fesztiválokon való megjelenését hivatott erősíteni. Az autó eredetileg fehér színű, de a megrendeléshez fekete alapra volt szükség – ezt Péter szintén 3M fólia felhasználásával oldotta meg. A fekete alapra aztán a kreatív terv alapján foltokban kerülnek fel kávécserjéket ábrázoló képek, és egy fehér Nescafé felirat. Péter az egyedi grafikákat nyomtatta a 3M új IJ180mC sorozatszámú fóliájára, amit aztán laminálással tett még tartósabbá. Amit első ránézésre elmondhatunk, hogy a nyomatok kifejezetten szépek, az anyag textúrája pedig kellemes hatású. Ez ma már tulajdonképpen alapvető elvárásnak is mondható egy minőségi fólia esetében. Viszont az anyag kezelése, annak felhelyezése egy külön fejezet, hiszen semmit nem ér egy szép nyomat, ha azt nem lehet megfelelően applikálni.
Az új IJ180mC sorozat kifejezetten ajánlott a síktól a hajlított felületeken át az összetettebb görbült felületek applikálásra, így alkalmas nagy formátumú grafikák járművekre, buszokra, teherautókra, vonatokra, homlokzatokra, falakra történő felragasztására.

Mindez pedig köszönhető az új Comply™ ragasztó Micro Technológiának (ez fémjelzi az mC rövidítést az IJ180 fóliák nevében) – ami gondoskodik az anyag könnyebb pozícionálhatóságáról, az optimalizált kezdeti tapadásról, illetve a kisebb méretű légcsatornákról.

Mindez a gyakorlatban úgy fest, hogy a fólia hátsó védőrétegének eltávolítását követően tényleg könnyedén csúsztatható a felületen – egészen addig, amíg el nem érjük a tökéletes pozíciót, a felhelyezéskor megfelelően tapad, de könnyen visszaszedhető is, ha a szükség úgy kívánja, a felületen maradó levegő buborékok pedig könnyedén eltávolíthatók a már lezárt felület alól is. Ezt őszintén szólva magam sem hittem teljes mértékben – mindezt látva Péter felkínálta a lehetőséget, hogy a fényképezést megszakítva magam próbáljam ki. És tényleg működött – a megfelelő mozdulatokkal, még laikusként is sikerült eltávolítanom a buborékokat a fólia felülete alól, hogy aztán teljesen egységes sima felületet kapjak (ezt a kis plusz munkát persze utólag kiszámlázom Péternek 🙂 ). A könnyebben eltávolítható új liner pedig csökkenti a fólia nyúlását, aminek köszönhetően a fólia eltávolítása egy személy által is elvégezhető.

A fenti tulajdonságok alapján a grafikák könnyedén, egyszerűen, gyorsan stressz- és hibamentesen voltak applikálhatók. Egy adott grafika felhelyezése a megfelelő pozicionálást követően nagyon rövid időn belül megtörtént, mindezt még a negatív hajlított felületek, az autó szélei, vagy ajtói sem nehezítették meg különösebben a folyamatot inkább az akadékoskodó újságíró jelenléte lassította… A teszt tehát alapvetően meggyőzött azokról az előnyökről, amelyeket az új IJ180mC szériáról eddig hallottam.
Fehér, átlátszó és metál kivitelekben is elérhető!

Tulajdonképpen hab a tortán, hogy az új sorozat fóliái fehér, átlátszó és metál kivitelekben is elérhetők. Ezek esetében praktikusabb kiemelni néhány fontosabb terméktulajdonságot: IJ180mC-114 Az ELSŐ nyomtatható VÍZTISZTA autófólia, amely lehetővé teszi, hogy a járművek színe látszódjon!

 • Autócsomagolásra lett tervezve– az összetett görbületű felületeken is alkalmazható • Nagyobb kreativitást tesz lehetővé
 • Színátmenet a nyomtatott színtől a jármű színéig – áttetsző fóliával ez nem lehetséges
 • Graduate grafikus elemek a nyomtatottól a jármű színéig– ami nem lehetséges egy színes fóliával
 • Bonyolult mintázat akár egy grafikán belül
 • Kevesebb nyomtatás szükséges, különösen a fehér autókon IJ180mC-120 Az ELSŐ nyomtatható metál fólia az egyedi megjelenésért és csodálkozó tekintetekért
 • Csillogó metálfényű megjelenést ad a nyomtatott grafikának, amit lehetetlen elérni egy hagyományos fehér fólia megnyomtatásával
 • Szebb metálos hatás, mint laminátummal
 • Bármelyik 3M prémium laminátummal használható a még egyedibb megjelenésért Cikkünkben egészen idáig kizárólag az új sorozat bemutatásával foglalkoztunk, ezért olvasóinkban felmerülhet a kérdés – „Ez így mind rendben van, de mitől különbözik az új széria a régitől?” Nos, magyarázkodás helyett íme egy rövid, tételes összehasonlítás: 3M™ Controltac™ IJ180Cv3 és a 3M™ IJ180mC sorozatú nyomtatható fóliák összehasonlítása Az IJ180mC fólia használatának előnyei:
 • Kifejezetten autócsomagolásra/ dekorációra tervezték gyors, egyszerű installálás, kiváló grafikai minőség még nyújtott állapotban is, bármilyen digitális nyomtatóval előállítható
 • Láthatatlan légcsatornák a micro technológiájú Comply™ ragasztónak köszönhetően
 • Meggátolja a kész grafikák csíkosodását– aminek köszönhetően csak a sima felület látható • Az előzőhöz képest optimalizált kezdeti tapadás és könnyebb liner eltávolítás
 • A fólia elődjénél lágyabb és könnyebben applikálható
 • Egyszerűen eltávolítható a fólia lágysága miatt, így nem kell aggódnunk a ragasztó maradványok miatt.
 • Tisztán eltávolítható a legtöbb felületről, még hosszú idő eltelte után is
 • Széles termékkínálat: elérhető átlátszó és metál változatban is– alacsony felületi tapadású és rozsdamentes acél felületekre fejlesztett változat is hamarosan elérhető lesz
  • Vonzóbb, csökkentett ár Nos, bízom abban, hogy a fent leírtak, illetve fotóink alapján sikerült kedvet csinálnunk Önöknek a 3M új, IJ180mC sorozatú nyomtatható fóliáihoz! Amennyiben igen, érdeklődjenek 3M forgalmazójuknál, vagy a 3m.hu weboldalon (Segítség menüpont) található telefonszámokon illetve közvetlenül üzenetet is hagyhatnak ugyanezen menüpontban.

Lapunk pedig hamarosan újra jelentkezik, további 3M innovációk bemutatásával.


3M™ IJ180mC nyomtatható fólia előnyei

 • Finoman csúsztatható a 3M™ Controltac™ technológiának köszönhetően
 • Comply™ ragasztó micro technológiával (mC) még könnyebb és gyorsabb felhelyezést és szebb megjelenést biztosít
 • Optimalizált kezdeti tapadás– nem túl erős, nem túl gyenge
 • Könnyebb liner eltávolítás – különösen előnyös a nagyméretű grafikáknál
 • Tartósság, akár 10 évig
 • Kivételes nyomtatási minőség minden nyomtatóval
 • Könnyen, ragasztómaradványok nélkül eltávolítható – akár több év múlva is

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display