A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Fenntarthatósági vállalkozói szemléletformáló programot indít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Fenntarthatósági szemléletformáló programot indít mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a program első eleme a napokban megjelenő, e-book-ként elérhető Fenntarthatósági Kézikönyv.

A szerdai budapesti programindító sajtótájékoztatón Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke kiemelte: a kézikönyv összefoglalja azokat a kérdéseket, ahol a kis- és középvállalkozásoknak fontos szerepe lehet az erőforrások megóvásában. Különösen hasznosnak nevezte, hogy a fogalmi eligazítások mellett az online hozzáférhető kiadvány bemutatja Magyarország környezettel kapcsolatos intézményrendszerét, valamint azokat a jogszabályokat, amelyeket a gazdálkodó szervezeteknek működésük során be kell tartaniuk.

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a szemléletformáló program indításának aktualitást ad az április 22-i Föld Napja. Mint mondta, az emberiség már jelentősen több természeti erőforrást használ fel egy év alatt, mint amennyit a bolygó fenntartható módon képes előállítani, így a következő generációk erőforrásait használja.

Felidézte: az Országgyűlés 2013-ban fogadta el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát, ami új szemléletmóddal foglalkozik a fenntartható fejlődéssel. A keretstratégiához kapcsolódik az a kérdés is, hogy a gazdálkodó szervezetek, a vállalkozások a saját területükön mit tehetnek – tette hozzá.

A Fenntarthatósági Kézikönyvről szólva Szili Katalin  kiemelte azt a gyakorlati eligazítást, amely segítséget ad abban, hogy ezen a területen a kkv-knak milyen hatóságoktól milyen engedélyeket kell beszerezniük, és a teljes kérdéskört a globális és az európai folyamatokba helyezi.

Mezősi Balázs, az MKIK Országos Vállalkozói Mentorprogram projekt szakmai vezetője a Fenntarthatósági Vállalkozói Szemléletformálás alprogram bemutatásakor elmondta: az ingyenes kézikönyv megjelenése után, májustól csoportos mentorálás, valamint e-learning tananyag is segíti a regisztráló vállalkozásokat.

Kifejtette: a fenntarthatóság és a versenyképesség nem csak egymás kárára valósítható meg, a tudatos és takarékos vállalkozói szemlélet, valamint a zöld megoldás gazdaságilag racionális gyakran már rövid távon is.

Elmondta, hogy az MKIK mentorprogramja 2018 óta sikerrel működik, és fontosnak tartották, hogy ebben egy alprogramot biztosítsanak a fenntarthatóságnak.

Ismertetése szerint az induló alprogram a kkv-k számára lehetővé teszi, hogy megismerjék a fenntarthatóság mindennapi vállalati működésében alkalmazható gyakorlatokat, olyan vállalati szakértők és mentorok segítségével, akik ezt már napi rutinná tették.

Mezősi Balázs elmondta: a részvétel a programban ingyenes, egy regisztrációval indítható, további adminisztrációt nem igényel.

MTI

- Hirdetés -

Sign&Display