A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Fenntarthatóság és a rugalmas csomagolás

A rugalmas csomagolóipar folyamatosan újul, a leggyorsabban növekvő ágazat az Egyesült Államokban, de globálisan is; az ágazat arra törekszik, hogy megfeleljen ügyfelei fenntarthatóságra és a körforgásos gazdaságra vonatkozó igényeinek. Ezt is a politika vezérli. A Packaging Technology Today hasábjain Alison Keane, a Flexible Packaging Association elnök-vezérigazgatója foglalta össze, hogy mi várható a rugalmas csomagolások területén.

A fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés a munkaerő és az ellátási lánc témái mellett, ami az egész amerikai, illetve globális gyártást érinti, és nem korlátozódik csak csomagolásra vagy a rugalmas csomagolásra. Mindenkinek a szívügye a fenntarthatóság.

Milyen anyagokat érdemes használni?

Az első helyen a homogén, újrahasznosítható csomagolóanyagok álltak. Számos vállalat már ilyen csomagolást állít elő. A második és harmadik helyen a fogyasztás utáni újrahasznosított (PCR) és a bioalapú anyagokból készült csomagolások állnak. Az újrafelhasználási/utántöltő rendszerek és a komposztálható csomagolások holtversenyben a negyedik helyet foglalják el.

Továbbmenve arra a kérdésre, hogy milyen jelentősége lesz ezeknek a formátumoknak és anyagoknak az elkövetkező öt évben – öt rendkívül fontos, három közepesen fontos és egy nem fontos –, az újrahasznosítható és a PCR ismét az első helyre került, a bioalapú és a komposztálható a harmadik és negyedik helyre, az újrahasznosító/újratöltő rendszerek pedig az ötödik helyre. Ötből négy anyag és formátum azonban a közepesen fontos és a rendkívül fontos között volt.

Újrahasznosítási rendszer modernizálása

A fenntarthatóságnak számos mozgatórugója van, amelyek közül nem elhanyagolható az Ellen MacArthur Alapítvány (EMF) Globális Kötelezettségvállalása, amelyben a fogyasztói termékeket gyártó vállalatok vállalták, hogy 2025-re műanyag csomagolásuk 100 százalékát újrafelhasználhatóvá, újrahasznosíthatóvá vagy komposztálhatóvá teszik.

Mivel a rugalmas csomagolás portfóliójának nagy részét az élelmiszer (68 százalék) és az orvosi (14 százalék) csomagolások teszik ki, ennek az iparágnak kell a legmesszebbre mennie, hogy teljesítse ezt az elhatározást. Az EMF rugalmas csomagolásról szóló 2022-es jelentése elismeri, hogy a szükségtelen csomagolások közvetlen megszüntetése, mint az első védelmi vonal, a rugalmas csomagolási portfóliónak csak 5-10 százalékára alkalmazható.

Az EMF kijelenti, hogy „jelenleg nem lehetséges teljesen eltávolodni az egyszer használatos rugalmas csomagolóktól nem kívánt következmények nélkül.” Ennek az az oka, hogy a rugalmas csomagolás fenntarthatósági szintje már most is nagyon magas. A flexibilis csomagolások jelenlegi fenntarthatósági előnyeinek megtartása és a teljes körforgás megvalósítása csak úgy lehetséges, ha az újrahasznosítási rendszer korszerűsítésébe fektetünk.

A politika is ebbe az irányba hajlik. Bár az FPA még mindig küzd a rugalmas csomagolások tilalma ellen, mostanra már átgondoltabb megközelítésekkel is találkozunk a csomagolási jogszabályok terén. Az FPA támogatja a jól kidolgozott, kiterjesztett gyártói felelősségvállalást, hogy elősegítse a rugalmas csomagolások bevonásához szükséges beruházásokat. Az innováció, még az egyanyagú, papír vagy komposztálható anyagok esetében sem fogja a vállalatokat teljes mértékben a következő szintre juttatni – a válasz a flexibilis termékek begyűjtésébe, feldolgozásába és végpiacaiba történő befektetés, ez a következő lépés.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -

Sign&Display