A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Ezek a trendek formálták át az out-of-home hirdetéseket

Az out-of-home (OOH) hirdetési piac sosem látott változásokon esett át 2020-ban, és ez a folyamat nem áll meg.

Az otthonmaradásra felszólító kampányok hatására a világ legnépesebb metropoliszai is szellemvárossá változtak, így az OOH kénytelen volt rugalmas és innovatív erőfeszítéseket tenni azért, hogy kapcsolatban maradjon az emberekkel, elemzi a helyzetet a Sign Media. Már nem elég csak a terméket reklámozni; arról is biztosítani kell a közönséget, hogy a brand velük van a bajban.

 1. Kreatív történetmesélés és személyre szabott hirdetési stratégiák
  A tömeghirdetéseknél hatékonyabbak a személyre szabott és történetvezérelt stratégiák, főleg akkor, ha egy brand megkülönböztetéséről van szó. Az agy jobban emlékszik történetekre, mint véleményekre és tényekre, vagyis gyorsabban megjegyzi az üzenetet, ha az illeszkedik a mindennapi élet narratívájába; például megold egy problémát. Ez a probléma a járvány alatt szinte mindenkinél ugyanaz volt: be kell vásárolni, de zárva vannak a boltok, vagy mások már kifosztották őket. A brandnek tehát azt is kell kommunikálnia magáról, hogy segít: a szolgáltatása például elérhető online, biztonságos formában.
 1. Hiperpontos targetálás és jövedelmezőség
  A hagyományos OOH-stratégia szerint mind szélesebb körben kell hirdetni, azt remélve, hogy az üzenet eljut a megcélzott demográfiai csoporthoz is. Ez mára nem több hatástalan „halászatnál”. A tavalyi év markáns változásainak egyike a mérhető eredmények iránti igény és a jobban célzott kampány lett. A hirdetők különböző helyekhez és közönségprofilokhoz szeretnék igazítani üzeneteiket, és adatokat várnak mindenről, a mozgási mintázattól a vásárlási előzményekig.
 1. Digitális out-of-home (DOOH)
  Ez nem új, viszont a hagyományos OOH-felületek digitálisra történő cseréje költséges, így a DOOH nem uralta le piacot, egyelőre. A világ összes kültéri hirdetésének kb. 28,3 százaléka volt digitális 2019-ben. Ez a szám várhatóan 10,8 százalékkal emelkedik 2025-re, többek között azért, mert a világ népessége a városi környezetek felé húzódik. A DOOH a hirdetői oldalon is egyre jobban megéri: a Talon and Benchmarketing 112 brandet vizsgáló tanulmánya kiszámolta, hogy ha egy cég 60-ról 70 százalékra emeli a DOOH-ra költött büdzsét, akkor 22 százalékos profitemelkedést ér el.
 1. DOOH-programozás
  A programozott DOOH tulajdonképpen automatizált OOH-folyamatot jelent: vásárlás-eladás-szállítás. A reklámozók most már valós időben juttathatják el üzenetüket a felhasználóknak, akik a megfelelő időben és helyen kapják meg azt. A technológia úttörői olyan óriások voltak, mint a JCDecaux, a Kinetic és a Posterscope: társultak az Adsquare-rel, és arra használták az adatmenedzsment-platformokat, hogy a közönséget ért hatások szerint optimalizálják digitális hirdetéseiket. Ennek talán legjobb példája egy étteremlánc kampánya volt: a demográfia, az egyén viselkedése, a napszak és az időjárás figyelembevételével váltogatták a napi menüt.
 1. Az OOH integrálása sokcsatornás kampányokba
  Egyértelmű, hogy az OOH növeli a ROI-t a sokcsatornás kampányok során. A digitális keresések számát 40, a nyomtatott információkereséseket pedig 14 százalékkal emeli, míg az OOH-hoz társított online kampányban a felhasználók 50 százaléka a mobilon megjelenő hirdetésekre fogékony. Az új technológiák valós idejű adatelemzéssel vizsgálják a hatást – ezek alapján újratargetálhatók a közösségi médiában és más digitális platformokon megjelenő hirdetések, akár geokerítés alkalmazásával.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display