A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Eredeti ötlet újrahasznosított anyagokból

Sign and Display magazin stand a SignExpo-n

Egy tavaszi, kellemes nyitott kert hangulatát idézte a Sign and Display magazin idei SignExpóra készült standja. Mindez Sárkics Eszter dekoratőr szaktanárnak, illetve a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium négy, dekoratőr szakos, lelkes és kreatív tanulójának volt köszönhető, hiszen ők álmodták meg és készítették el a teljes stand dekorációt – ráadásul kizárólag újrahasznosított anyagokból.

Tavasz + SignExpo = Remek inspiráció
Manapság rengeteg különféle kiállítási installációval találkozhatunk, amelyek kreatívak, de óriási költségvetésből készülnek. A Sign and Display idei SignExpo-ra készült standja tulajdonképpen egy iskolai pályázat eredménye, amely jól mutatja: megfelelő ötletekből, és kreatív, alkotó emberek együttműködéséből születhetnek igazán látványos dolgok. Úgy gondoltuk, az alkotók mindenképpen megérdemlik, hogy bemutassuk őket, hiszen munkájuk önmagáért beszélt! „A projekt alap koncepciója az újrahasznosítás volt” – mondta lapunknak Sárkics Eszter, a munkát irányító tanár, mester dekoratőr, majd így folytatta: „A fő cél volt, hogy a korábban használt papírbútorok megújításával és a Sign and Display magazin lapjainak felhasználásával készüljön el a dekoráció. Mindehhez hangulati elemek voltak a papírvirágok, papírzászlósor, papír bútor. A látvány rövid leírásában annyit határoztunk meg, hogy outdoor hangulatot tükrözzön a félig nyitott stand, mint egy terasz, vidám zászlósorokkal és izzósorral, a „virágzó” fa a tavaszt idézte, ezáltal kínálva kellemes hangulatot az ide érkező vendégek és partnerek számára.

A standot a dekoratőr tanulók tervezték és kivitelezték: Juhász Doroti Magyari Andrea Novák Éva Adrienne Simon Diana A munkát térrendezés óra részeként végeztük el. – mondta végül Sárkics Eszter.

Tervezés és kivitelezés
A standépítés nagyon látványos munka, hiszen a semmiből, néhány óra leforgása alatt látványos dolgok alakulnak ki. Ez azonban korántsem megy könnyen – komoly tervezést, előkészítést, és megelőző munkát igényel.
Ebben volt igazán nagy segítségére a tanulóknak Sárkics Eszter, aki a tervezést követően folyamatosan együtt dolgozott velük. A dekorációk nagy részét előre legyártották, így azokat a helyszínen, már „csak” ragasztaniuk kellett. Ehhez a feladathoz a Dupro Kft. szolgáltatta a ragasztó anyagokat.

A továbbiakban pedig magukat az alkotókat; Juhász Dorotit, Magyari Andreát, Novák Éva Adrienne-t és Simon Dianát kérdeztük.

– Milyen ötlet alapján készült el a stand?
– A cél az volt, hogy megteremtsük egy kellemes kerti parti hangulatát az újság színeivel.

– Hogyan alakult a közös munka a tervezésnél – együtt ötleteltetek vagy mindenki hozta a saját tervét és abból választottatok?
– Egy délután találkoztunk, hogy megbeszéljük a terveket, ki mit szeretne csinálni. Az elejétől kezdve nagy volt az egyetértés, elég könnyen összehoztuk a dolgot.

– Miért pont ezt a tervet, illetve ezeket az anyagokat választottátok?
– Amikor megkaptuk a megbízást, egy olyan instrukciót kaptunk mellé, hogy a dekorációnak részben újságpapír felhasználásával kell elkészülnie. Próbáltunk valami olyat kitalálni, ami kellemes látványt nyújt és felhívja magára a figyelmet. Amint kiderült, hogy a papírból kell létrehoznunk ezt az egészet, egyből a virágok jutottak eszünkbe, mert az mondhatni egyszerű és nagyszerű. Olyan látvány kitalálására törekedtünk amitől mindenkinek kedve támad odajönni.

– Szerintetek miért hasznos, ha ilyen egyedi stand dekoráció készülhet (pl. a dekoratőr kifejezheti általa a személyiségét)?
– A művészetben szerintünk az egyik legjobb dolog, hogy minden alkotás rejt valami egyedit, egy darabot az ember lelkéből. Elképesztő hogy hány féle szemszögből lehet nézni egy-egy dolgot. Minden alkotás magában hordozza az alkotó személyiségét szemléletét bizonyos dolgok iránt, de mégis képes mindenkiben más gondolatot előhozni. Szerintünk egy dekoratőr mindig képes egy-egy dolognak más arcát megmutatni, nincsenek lehetetlenek, korlátok, az ember elméje teljesen kibontakozhat.

– Mi volt számotokra a legérdekesebb ebben a projektben?
– A közös munka a csoporttársainkkal. Tanórák keretein belül rengeteg hasonlóan kreatív feladatot kapunk, de azok mind egyénileg készülnek.
Izgalmas volt számomra az együtt ötletelés és később maga a kivitelezés, megtapasztalni azt, hogy milyen másokkal együtt dolgozni.
Emellett maga a folyamat volt nagyon izgalmas: látni, ahogy felépül egy expo. Első nap egy üres placc, aztán óráról órára felépül, megtelik, mint egy város.

– Rendszeresen készítetek hasonló dekorációkat?
– Mint rengeteg más művész beállítottságú ember, sok szülinapi, karácsonyi, és anyák napi ajándékot készítünk kézzel. Rendszeresen dekoráljuk a szobánkat attól függően, hogy épp hogyan változott az ízlésünk és milyen anyagok állnak rendelkezésünkre. Ilyen nagyobb projektben még nem volt részünk ezelőtt, de már most izgatottan várjuk a következő lehetőséget.

– Szerintetek miért fontos, hogy az egyedi stand dekorációk megvalósulhassanak?
– Véleményünk szerint egyrészt a készítő dekoratőr(ök)nek is egy jó reklám lehet, másrészt egy látványos, kellően figyelemfelkeltő standnak mindenképp pozitív hatása lehet az azt felállító cégre. Úgy gondoljuk, egyedileg gyártott elemekből készülnek a legkülönlegesebb standok.

Ennél a feladatnál teljesen magunkat adhattuk, az iskolában nem mindig van erre lehetőség. Itt mindegyikünk megvalósíthatta önmagát. Az a legnagyobb sikerélmény, amikor úgy hozhatunk valami zseniálisat létre, hogy tényleg mi vagyunk. Amikor több emberrel összedolgozva születik meg a végeredmény, amikor közösen összeállítjátok a sok pici dolgot egy egésszé… naa ez a legkirályabb!

Jó dolog, ha egyedi stand dekorációk készülhetnek, amik képesek valamilyen hatással lenni az emberekre.
Feltárni az emberekben egy új, jobb szemléletet egyes dolgokkal kapcsolatban és akár még az is előfordulhat, hogy egy jó ötlet láttán késztetést kapnak arra, hogy ők is alkossanak, kedvet kapjanak a művészethez.

A Sign and Display magazin csapata ezúton köszöni az alkotóknak remek és fáradhatatlan munkájukat, amellyel nagy mértékben elősegítették az idei SignExpo-n lapunk sikeres megjelenését, és bízunk abban, hogy kreativitásukat megfelelőképpen tudják majd kamatoztatni szakmai életük során!

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display