A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Eltolódás a digitálisan nyomtatott csomagolás irányába

A csomagolási iparágban a digitális nyomtatás felé történő komoly eltolódás néhány nagyon kreatív ötletet inspirált a csomagolási megoldások terén.

Egy csomagolás legyártása nagyon sokrétű de nagyon egyszerű is egyben. A csomagolásnak meg kell védenie a belerakott terméket a károsodásoktól, és határvonalként kell szolgálnia annak megkülönböztetésére, hogy mi van belül és mi van kívül. A csomagolás tartalmának azon belül kell maradnia bármi áron, és semmi esetre sem romolhat meg benne. Ideális esetben a csomagolásnak meg kell hosszabbítania tartalmának a bolti polcokon való életútját, és mind megjelenésében, mind struktúrájában egységes képet kell mutatnia azzal. A csomagolás alapanyagainak újra hasznosíthatónak és biológiailag lebomlónak kell lennie. És olyan módon kell nyomtathatónak lennie, hogy az a lehető legkevesebb hulladékot eredményezze az ellátási láncolatban.

Azoknak a nyomdaipari vállalkozásoknak tehát, amelyek a digitális csomagolás gyártási iparág felé akarnak lépni, számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venniük azon kívül, hogy milyen digitális nyomtatót vásároljanak erre a célra. A csomagolás formátuma és típusa alapvetően behatárolja, milyen oldalról közelítsük meg a beruházási folyamatot. Ilyen szempont, hogy a nyomtatni kívánt csomagolás rugalmas vagy merev műanyag termékekre készül, vagy hullámkartonra, vagy más típusú anyagra, amely illeszkedik a csomagolni kívánt termék formájához.

Bármi is legyen a nyomtatni kívánt anyag és a végső termék, a környezetvédelmi szempontokat semmiképp sem szabad elhanyagolnunk tervezésünk során. A digitális nyomtatási technológia esetében számos érv szól a kis gyártási mennyiségek mellett, de a végső sikerünk mégis azon múlik, hogy a teljes üzleti tervünk mennyire megalapozott és helytálló.
A környezetvédelmi megfontolás a felhasznált alapanyagokkal és festékekkel, illetve azok újrahasznosíthatóságával vagy újra felhasználhatóságával kezdődik. Szerencsénkre a csomagolási alapanyag gyártók az utóbbi években rengeteget dolgoztak azon, hogy termékeik környezetre gyakorolt hatását fejlesszék és javítsák.
A digitális nyomtató gyártó cégek pedig keményen dolgoznak azon, hogy készülékeik megfelelően képesek legyenek nyomtatni ezekre az anyagokra és festékeik, illetve festékpatronjaik megfeleljenek a szabályozásoknak.

A digitális csomagolás nyomtatás felé történő masszív eltolódás pedig számos kreatív megoldást eredményezett, legfőképpen a specializált és kis mennyiségű nyomtatások terén. A környezetvédelmi előnyök meghatározó fontossággal bírnak ehhez az alkalmazáshoz, a digitális folyamatok ugyanis drámaian leegyszerűsítik az ellátási láncolat folyamatát. A digitálisan nyomtatott csomagolások az adott termék felhasználási helyéhez közel készülnek, ami annyit jelent, hogy kizárólag annyit gyártanak belőle, amennyire egy adott üzletnek, bevásárló központnak, városnak, vagy kisebb régiónak szüksége van. Ennek eredményeként csökken a gyártás folyamán keletkező szemét, illetve a szállítási költségek. Az adott termék pedig rövidebb idő alatt kerül a fogyasztókhoz. A digitális eljárást alkalmazó modell környezetre gyakorolt pozitív hatása mellett a márkatulajdonos megrendelő cégek szintén élvezik a gyors értékesítés, illetve a termékek személyre szabhatóságának előnyeit is. A digitális nyomtatás biztosítja azt a rugalmasságot a márkatulajdonos cégek számára, hogy gyakrabban dobjanak piacra új próbatermékeket. Ha a munkafolyamataikat szintén jól tervezik meg, akkor élvezhetik a személyre szabott, egyedi csomagolás változatok által kínált előnyöket is. A címkegyártás, csomagolás, signage és brossúra gyártás innovatív kombinációja megfelelően erősíti az adott termékeket a különféle média csatornákon.

Mindez tehát környezetvédelmi és kereskedelmi beruházás, illetve a workflow helyes megtervezésének komplex kérdése.

FESPA 2017 – cél a hullámkartonra történő csomagolás gyártás
A Smithers Pira kutatóintézet által 2013-ban „A digitális nyomtatás jövője 2018-ig a csomagolás területén” címmel kiadott kutatása szerint a hullámkartonra történő nyomtatás 22 millió tonna mennyiséggel növekszik a 2014 – 2019 közötti időszakban, amely növekedésnek nagyjából 70%-a tehető a flexo nyomtatási területre, a maradék 22% pedig a litho technológiával készülő alkalmazásokra. A legnagyobb mértékű fejlődés a digitális nyomtatási területen várható, amelyet 7,4%-ra becsültek a 20142019-es időszakra. Ez az arány közvetlenül felzárkózik a történelmi 13,5% éves növekedés mögé, amelyet 2009-2012 között regisztráltak.
A digitális nyomtatásban rejlő lehetőségek tovább szélesednek és a csomagolás gyártással foglalkozó cégek csak most kezdik felismerni, milyen lehetőségek rejlenek a perszonalizációban, a vevők minél erőteljesebb bevonásában, illetve a csomagolás internetes kampányokba való beintegrálásában.

A csomagolásgyártás felé történő nyitást támogatják az olyan, már ismert gyártók által folyamatosan fejlesztett gyorsabb síkágyas nyomtató készülékek, mint a HP Scitex, Inca, Durst vagy az EFI Vutek, illetve olyan új belépők, mint a Bobst és a Barberan Spanyolországból.

Amennyiben Önt is érdekli a csomagolás témaköre, érdemes ellátogatnia az idei FESPA kiállításra május 8-12 között Hamburgba, ahol az összes érdekes megoldást megtekintheti egy helyen.

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display