A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Elnökségi beszámoló az eltelt két évről

Ismét eltelt 2 év, a Magyar Fényreklámgyártók Szövetsége (HSF) jelenlegi elnökségének mandátuma 2019. május elején lejár. A szövetség megalakulásakor úgy határozott, hogy új tisztségviselők megválasztásával biztosítják a folyamatos megújulást, illetve a munkában való részvétel megosztását. Az elnökség értékeli az eltelt 2 év eseményeit, az elért eredményeket, illetve összefoglalja a folyamatban lévő munkákat.

2 évvel ezelőtt egy stabil lábakon álló 13 tagú testület irányítását vették át, mely szövetség sikeresen és elismerten került bevezetésre a nemzetközi szövetség (ESF) életébe. A tagok között sikerült élénk párbeszédet kialakítani, közös célok kerültek meghatározásra, és bár továbbra is egymásnak konkurensei maradtak, felismerték, hogy sok olyan problémájuk van, melyekre közösen könnyebben lehet megoldást találni.

A 2017. májusában megválasztott elnökség legelső feladatának a honlap frissítését, napra készségét tekintette. Elkészült a német nyelvű és befejeződött az angol nyelvű fordítás. Felkerült a honlapra egy szakmai szótár is, ami segíthet a megrendelőknek, és a gyártóknak a közös nyelv megtalálásában. A gyártók sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy megrendelői oldalról ellentmondásos feladatok kerülnek meghatározásra, gyakran érthetetlen műszaki kifejezéseket tartalmaznak a tenderkiírások (pl: víztiszta opál plexi, neon fénycsöves megvilágítás, plexi üveg, stb.) Jelszóval védett menüpontok tartalmazzák a folyamatban lévő pályázatokat, a szakmai kiállítások listáját, az érvényben lévő szakmába vágó szabványok gyűjteményét. Különböző tervezési, felhasználási segédletek kerültek feltöltésre, ill. a közgyűlések szakmai előadásainak anyagai is elérhetőek. A honlappal kapcsolatos feladatokat Lember István (Sign System) alelnök koordinálja.

Az elnökség Csanaky Zsuzsa (Neon Sign) elnök vezetésével tervbe vette egy pártoló tagsági rendszer kidolgozását az alapanyag- és eszközforgalmazók részére, hogy tovább szélesítse a szakma szereplői között kialakult párbeszédet. Az ehhez szükséges alapszabályzat-módosítást 8 pártoló tag csatlakozása követte, akik aktívan vesznek részt a szövetség életében. A Sign and Display magazin is a pártoló tagok közé tartozik, cikkeivel sokat segít a szövetség ismertté tételében.

Folytatódtak a jó hangulatú tavaszi és őszi közgyűlések, melyeken a szűken vett szakmai előadásokat felváltották a kifejezetten cégvezetőknek szóló témák pl. jogi ismeretek, vállaltirányítási rendszerek, változásmenedzselés, stb. A szakmai előadásokra vonatkozó megnövekedett igény kielégítésére, és a cégek innovációjának segítése érdekében nagysikerű nyílt szakmai napot szerveztek, ahol a pártoló tagok magas színvonalú előadásokat tartottak a legmodernebb alapanyagokról, a legújabb fejlesztésű gépekről. A résztvevők között ugyanúgy jelen voltak a tagok beszerzői, gyártásirányítói, mint külsős cégek képviselői. A szakmai nap megszervezésével évenkénti rendszerességgel jelentkező hagyományt szeretnének teremteni. Az előző ciklusban elkezdődött a szakmai képzés beindításának előkészítése, és ennek eredményeképpen bejegyzésre került 2 szakma is, egy szellemi tevékenységet felölelő termékmenedzseri és egy gyártószerelői szakma. A tényleges szakképzés megkezdéséhez a következő legfontosabb feladat a tananyag öszszeállítása. Jelenleg a magyar piacon nem található a képzésre alkalmas magas színvonalú szakkönyv, viszont német nyelven elérhető. A szerzőkkel és a kiadóval való kapcsolatfelvételt követően sikerült megszerezni a szövetségen belüli kiadás és terjesztés engedélyét, megvannak a szakfordítók, a kiadáshoz szükséges ajánlatok. A tervek szerint a szakmai lektorálást a tagok végeznék. Az április elejei közgyűlésen kerülhet elfogadásra a nem kis költségű projekt megvalósítása. Amennyiben a tagok megszavazzák a szakkönyv kiadását, még az idén, Karácsony előtt megjelenhet a kiadvány, és ezután valóban elindulhat majd a szakképzés.

A GDPR adatkezelési szabályozás bevezetését követően az érdeklődő tagok számára közös ajánlatkéréssel megszervezték a szabályzat kidolgozását, ezzel jelentős árkedvezményt tudtak elérni.

Kidolgoztak egy kérdőívet, melynek segítségével évi rendszerességgel tudják monitorozni a szakmai trendeket, a piaci helyzetet, ill. a cégek fejlődését a közbenső időszakokban. Az európai szövetség (ESF) életében aktív részvétel mellett egyedi marketing feladatok ellátásával vesz részt Nidermayer Gergő (EKI Creative), főtitkár. Munkájával határainkon túl is népszerűsíti a magyar szakmát. Folytatódik az egyre népszerűbb tavaszi focikupa megrendezése, idén 4. alkalommal mérkőznek meg a tagok ill. pártolótagok a kupáért. A labdarúgás mellett bowling versenyre is sor kerül majd.

A 2016-ban alapított Gál Imre díj már harmadszor került 2018 őszén átadásra, ismét magas színvonalú pályamunkák érkeztek.

A szövetség elismertségét jelenti, hogy vitás szakmai kérdésekben szakértőként kikérik a HSF véleményét. Az elnökség bízik benne, hogy az általuk elvégzett feladatokkal sikerült eredményesen folytatni az elkezdett munkát és biztos benne, hogy a következő elnökség is új ötletekkel színesíti majd a szövetség életét, emeli a szakma színvonalát.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display