A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Egy fenntartható és hatékony technológia virágzása

Az egyedi nyomtatással készült ruhadarabok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Óriási csodálat övez­te a FESPA Global Print Expo 2022 kiállításon a Mimaki standját, valamint a Tessa Koops designer által tervezett nyári ruhákat. A darabok Mimaki TS330-1600 szublimációs nyomtatóval készültek. A technológiát, valamint a jelenséget Mark Sollman, a vállalat termékfejlesztési vezetője mutatta be a magazinunknak.

A 330-as sorozat a Mimaki zászlóshajója, amely egye­síti a vállalat több mint 20 év alatt felhalmozott tech­nológiai szakértelmét. A berendezés egyedülálló kép­minőséget, termelékenységet és magas hozzáadott értékkel bíró funkciókat biztosít, amelyek elősegítik a hatékony munkavégzést.

A LEGFONTOSABB ÉRVEK A DIGITÁLIS NYOMTATÁS MELLETT

„A digitális nyomtatás számos előnyt tartogat a fel­használók számára. Először is nem számít, hogy egy vagy száz vagy ezer darabot szeretnének legyártani. A hagyományos technológiával szemben nem szüksé­ges több százezer métert nyomtatni, ez az, ami igazán népszerűvé teszi ezt az alternatívát. Másrészt pedig azt látjuk, hogy egyre több reklámdekorációval foglalko­zó kisvállalkozás indul, a szállítás átfutási ideje ebben az iparágban legfeljebb öt nap. Az igényeket kizárólag digitális nyomtatással lehet kiszolgálni. Emellett hatal­mas változás realizálható a termelésre vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy számos gyártóvállalat már nem helyezi ki más kontinensre a folyamatait, hanem visszatér Európába. Többek között ennek köszönhető a kisvállalkozások fellendülése is” – elemzi a kialakult gazdasági helyzetet Mark Sollman.

A kisvállalatok elterjedéséhez szükség van olyan inno­vatív megoldásokra, amelyekkel gyorsan és hatéko­nyan képesek kielégíteni a piaci igényeket. A Mimaki TS330-1600 a maximális nyomtatási sebességével 135 négyzetméter/óra teljesítményre képes. A berendezés rendkívül termelékeny és magas minőséget biztosít, alacsony költségek mellett. Az innovatív funkcióival, többek között az új Mimaki Weaving Dot technológiá­val ellátva tökéletes termelőeszközzé válhat.

IGÉNYEKRE SZABOTT SZOLGÁLTATÁS

„A vállalkozás beindításához először is szükség van digitális nyomtatási technikákra. Továbbá figyelembe kell venni az anyag- és festékkínálatot. A fejlesztésünk során azt tartottuk szem előtt, hogy minden tinta-, illetve szövetelképzelésre megoldást nyújtsunk. Ha például poliészterre kívánnak nyomtatni, akkor kiváló szublimációs tintát kínálunk hozzá. Amennyiben mind­ezt pamuton képzelik el, arra textil pigmenttintával, illetve reaktív festékkel hozhatnak létre grafikákat. A nyomdákkal történő előzetes egyeztetések során ki­térünk rá, hogy a megrendelő milyen anyagra nyomtat legfőképpen, s ettől függ a tinta típusának kiválasztá­sa” – magyarázza Mark Sollman. A digitális textilnyomtatás növekvő piacán a Mimaki vezető szerepet tölt be. A ruházati ipar számára jobb minőségű, gyorsabban előállított terméket biztosít. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat kínálata rendkívül széles körű, a belépő szintű nyomta­tó- és vágógépektől kezdve egészen a nagy sebességű szublimációs berendezésig, emellett a festékanyagok palettája is bő, hiszen a reaktív, acid és pigmenttinták is megtalálhatók a gyártó választékában.

SZÉLES PALETTA MELLETT ÚJ FEJLESZTÉS LÁTOTT NAPVILÁGOT

„Két csoportra oszthatók a Mimaki textilnyomtatói” – mutatja be a vállalat e szegmensét Mark Sollman. „Egyrészt a transzferpapírra, másrészt közvetlenül az anyagra történik a nyomtatás. Ez utóbbira tökéletes megoldást jelent a TX300-as sorozatunk, amelynek használatakor a Mimaki által kínált összes festéktí­pust választhatják, ami rendkívül kedvező a vállalko­zások számára. A transzfernyomtatás terén új fej­lesztést mutattunk be, a TS330-1600 berendezést, amely legfőképpen azoknak lehet kedvező, akik fel kívánják pörgetni a termelésük ütemét. Olyannyira kiemelkedő tulajdonságokkal bír, hogy akár 40 szá­zalékkal gyorsabban képes termelni, mint az előző modellek ebben a kategóriában. Jelenleg a ruházati iparban elképesztő sebességgel cserélődnek a kü­lönböző kollekciók, tíz éve ez jóval ritkább volt. Ez azt jelenti, hogy a kisebb vállalatokra helyeződik a nyomás, amelyeknek a felpörgött igényt kell kiszol­gálnia. Viszont a lépést kizárólag digitális textilnyom­tatással lehet tartani.”

A TS330-1600 nyomtató kiváló képminőséget biztosít, emellett stabil működéssel történhet a gyártás. A tin­ták színválasztékának köszönhetően az élénk árnya­latok is részletgazdagon jelenhetnek meg a felületen. Mindemellett a berendezés termelése teljes mérték­ben skálázható.

A TEXTILNYOMTATÁS JÖVŐJE

„A textilnyomtatás technológiai háttere óriási fellendü­lés előtt áll. Úgy gondolom, hogy a piacnak gyorsabb és hatékonyabb gépekre van szüksége. A fenntartha­tóság kiemelten fontos a ruházati iparban. A hagyo­mányos berendezések a gyártás során rengeteg vizet használnak, ezzel szemben a korszerű eszközök jóval kevesebbet fogyasztanak. Összességében 95 százalék­kal magasabb a termelési hatékonyságunk, mint az ezt megelőző technikák esetében” – hasonlítja össze a két metódust Mark Sollman, majd hozzáteszi: „A Mimaki Microfactory projektje már két éve fut. Ennek kereté­ben megállapítottuk, hogy a hagyományos ruhanyom­tatás a várható eladások szerint termelt, ami hatalmas készletfelhalmozást jelentett. Az új gyártási mód vi­szont igény szerint zajlik, s ez az, amit mi a Microfac­tory projektben végzünk. A koncepció átstrukturálja a gondolkodást, ugyanis a vásárló meglátja az árut, fizet érte, majd elkészül a ruhadarab, azaz nincsen árufel­halmozás. Úgy gondolom, hogy ezáltal rengeteg időt és erőforrást takaríthatnak meg a vállalatok.”

A Microfactory projekt esetében nem használnak vizet a folyamat során, így zöld gyárként működhetnek a vállalkozások. Az elképzelés segítségével a Mimaki a di­gitális technológiát felhasználva hidalja át a fogyasztó és a gyártó közötti szakadékot, és just-in-time gyártást biztosít. Ezeknek a mikro vállalkozásoknak továbbá óri­ási előnye, hogy skálázhatók, s növelhető a termelés a kereslet fokozódásával.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display