A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

DTF rendszerek a Sign Trade Kft. kínálatából

Vállalkozásunkat néhány éve indítottuk, melynek elsődleges célja az volt, hogy a digitális nyomtatáshoz szük­séges alapanyagok, kellékanyagok és gépek közvetlen Kínából történő importálásával kedvezőbb áron tudjunk kínálni minőségi termékeket. Először a nagyformátumú nyomtatáshoz használható tekercses és táblás anyagok, illetve eco-solvent nyomtatók értékesítésével foglalkoztunk. Ez a termékkör 2020-ban a DTF technológia meg­jelenésével bővült, amikor szinte elsőként, azonnal rendeltünk egy demó csomagot tesztelésre, mert már akkor láttuk a benne rejlő lehetőségeket. Megérzéseinkben pedig nem csalódtunk, így az elmúlt években a DTF lett a legerősebb ágazatunk.

MI IS AZ A DTF?

A DTF az angol ’direct to foil’ kifejezés rövidítése, ami annyit tesz: közvetlenül fóliára. Ez egy viszonylag új technológia, több korábbinak az ötvözése, megfogal­mazhatnánk úgy is, hogy a szitatranszfer digitális ver­ziója. A technológia rendkívül egyszerű, a nyomtatás közvetlenül egy speciális filmre történik CMYK és fehér színben, majd ezt követően ragasztóporral bevonva a nyomatok felvasalhatóak. Ezzel a technológiával ren­geteg termék feliratozása sokkal egyszerűbb lett, mint a korábbiakkal, hiszen már 1 darab termék készítése is kivitelezhető kedvező áron, ráadásul ez színes, sötét és kevert szálas pólókon, textileken is jól működik. Le­gyen szó kabát, mellény, sapka, sport mez, széldzseki, esernyő vagy boríték feliratozásáról, egyik sem jelent akadályt a DTF technológiával.

Jelenleg kínálatunkban a DTF rendszereknek két típusa található meg, egy kisebb – asztali verzió, ami kifeje­zetten kis példányszámokra, üzletekbe, napi néhány rendelés elkészítésére alkalmas. A másik egy ipari, 60 cm széles tekercses DTF nyomtatórendszer, amivel óránként akár 300 darab A4-es ív is nyomtatható.

HOGYAN LETT KIALAKÍTVA AZ ASZTALI DTF RENDSZER, ÉS MILYEN KORLÁTAI VANNAK?

Ez egy boltban kapható Epson L1800-as nyomtató, ami azért alkalmas erre a feladatra, mert egy 6 színes nyomtató, így a light színek helyére bekerül a fehér. Önmagában ez a gép átalakítás nélkül nem alkalmas DTF nyomtatásra, de bizonyos átalakításokkal már igen. Ugyanakkor ezzel a gép elveszti a gyártó által biztosított garanciát, de mi fél év garanciát biztosítunk rá ennek ellenére. A folyamatosan megjelenő verseny­társainknál is azt látjuk, hogy ezt a gépet használják nagyrészt, csak több átalakítással, extra burkolatok hozzáadásával, ami tovább növeli az árat.

A technológia számtalan jó tulajdonsága mellett fon­tosnak tartjuk megemlíteni azokat a korlátokat és hi­balehetőségeket is, amiket magában hordoz. A rend­szer, ahogy korábban már utaltunk rá, CMYK módban dolgozik, ami a Panthone színskálához képest egy sok­kal kisebb színtartomány, ráadásul a szürke szín itt is problémás, mint a legtöbb digitális területen, hiszen minden gép egy kicsit eltérően nyomtat, ami ennél a színnél sajnos nagyon sokat számít.

MILYEN ELŐNYEI, HÁTRÁNYAI VANNAK A DTF TECHNOLÓGIÁNAK, MIK A TAPASZTALATAITOK?

Jelenleg Magyarországon többen is foglalkoznak DTF rendszerek értékesítésével, visszajelzések alapján partnereink nagy százalékban elégedettek a kapott termékekkel és szolgáltatásokkal. Többen jöttek hoz­zánk az elmúlt években úgy, hogy nem tőlünk vették a gépet, de az alapanyagot és a szervizelést már ná­lunk igényelték. Itt fontos kiemelnünk, hogy mi nem­csak a gépek kereskedésével foglalkozunk, hanem folyamatosan használjuk a gépeket, több éves gyár­tási tapasztalatunk van nemcsak nyomtatásban, de szervizelésben is.

A gépek élettartamával kapcsolatban az a tapasztala­tunk, hogy mivel ez egy átalakított technológia – a gép nem ehhez a festékhez lett kitalálva – számos olyan probléma felmerül, amik megrövidítik a gépek élettar­tamát. Ilyen például a szállófesték, amely egy hártyát képez a fejen, és rendszeres karbantartás nélkül csak a fej kivételével, súlyosabb esetekben a cseréjével orvo­solható. Partnereink visszajelzése és saját tapasztala­taink alapján ezeknek a gépeknek 2000 – 3000 kinyom­tatott ív a reális élettartama. Ezután már nem érdemes nagy összegeket költeni a javításra, sokkal inkább egy új gép vásárlását tanácsoljuk.

Viszont ez idő alatt a gép az árának a többszörösét is megtermeli. A gép teljesítményét tekintve óránként 2-3 A/3-as ív nyomtatására képes, így ez tökéletes üzletekben az utcáról bejövő kisebb rendelések tel­jesítésére. Ha ennél nagyobb igényeink vannak DTF nyomtatás területén, három lehetőség közül választ­hatunk: megbízunk egy céget bérnyomtatással, több asztali gépet vagy egy ipari gépet vásárolunk.

MILYEN AZ IPARI DTF RENDSZER?

A számunkra megfelelő tekercses DTF gép megtalá­lásához hosszabb utat kellett bejárnunk. Több kü­lönböző gépet teszteltünk és próbáltunk ki, de szinte mindegyiknél azt tapasztaltuk, hogy problémás, nem hozza azokat az eredményeket, paramétereket, amik­re számítottunk. Egy dologban végig biztosak voltunk, hogy a technológia jó, úgyhogy addig kerestünk és teszteltünk, amíg jelenlegi török partnerünkre nem ta­láltunk. Nekik már közel 100 eladott gépük van, óriási tapasztalattal rendelkeznek, így tőlük is rendeltünk egy gépet, kipróbáltuk, elkezdtünk együttműködni és azt tapasztaltuk, hogy megtaláltuk, amit kerestünk. A gép tényleg hozza a számokat, 2 fejjel 9 m2/h, 4 fejjel 18 m2/h valós nyomtatási sebességével már nagy gyártási kapacitást biztosít.

Ráadásul ennek a török kapcsolatnak köszönhetően a gépre nem kell hónapokat várni, pár hét alatt meg­érkezik. Saját alkatrészkészletünk van, szervizes kol­légáink országszerte akár 1-2 napon belül kimennek probléma esetén, de folyamatosan elérhetőek telefo­nos segítségért. Nemcsak gépet, de a hozzá tartozó alapanyagokat is rövid határidővel tudjuk szállítani, mivel mi magunk is nagy készletekkel rendelkezünk. A legnagyobb előny, hogy rövid határidővel és a „kínai”, kedvezőbb áron tudjuk mindezt biztosítani, ráadásul komoly technikai háttérrel és szakmai segítséggel.

signtrade.hu

- Hirdetés -

Sign&Display