A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Digitális textilnyomtatás – tökélyre fejlesztve

A gyors ütemben fejlődő digitális textilnyomtatási piacon a szublimáció kiemelkedő eredményeket kínál a környezet kímélésében, minőségben és termelékenységben. Az iparágban úttörő Marabu a vízbázisú textilfestékek teljes portfólióját kínálja a szublimációs nyomtatáshoz. A termékcsaládban megtalálhatók az ideális megoldások a transzferes és a direkt textil nyomtatáshoz egyaránt.

A szitanyomtatáshoz hasonlóan a vízbázisú festékek élveznek előnyt a szövetanyagok digitális nyomtatása esetén is. A hagyományos reaktív, savas, és diszperziós textil festékekkel történő nyomtatás speciális elő- és utókezelést igényel – amelynek pontos kivitelezését kizárólag textilipari szakemberek képesek elvégezni. A digitális nyomtatással foglalkozó cégek esetében ilyen jellegű szaktudás kevés esetben érhető el házon belül. A Marabu azon szublimációs festékei használatával, mint a TexaJet DX-SHE és a DX-STE, az anyagok utókezelése sokkalta egyszerűbb. A szublimációs nyomtatás a rugalmasság lehetőségét kínálja a digitális nyomdák számára az előkezelt poliészter anyagokra történő textilnyomtatás területén.

A szublimációs nyomtatás számos előnyt kínál
A szublimáció egy anyag szilárd halmazállapotból gázzá történő fizikai átalakulása, amely folyamat során a szilárd anyag elkerüli a folyékony halmazállapotot. Ez a folyamat alkotja a szublimációs nyomtatás alapját, amellyel festéket juttatnak a szövetre. A folyamat során használt festékek vízben nem oldhatók. Amint a textilanyagokat megnyomtatták és átestek a szublimáció folyamatán, már moshatók, UV állók, és mentesek bármely agresszív oldószertől és kötőanyagoktól. Mindez pedig gyakorlatilag bármely negatív környezeti hatás rizikóját mellőzi. Továbbá a gyártási költségek relatív alacsonyak, a nyomtatott textileken pedig nem keletkezik látható fedőréteg, a festék ugyanis teljesen beleivódik a szövetbe. A szublimációs eljárást egyaránt alkalmazhatjuk direkt textil nyomtatáshoz, és transzferes nyomtatáshoz. A festéket mindkét eljárási forma során 170 és 230 Celsius fok közötti hőmérsékletre kell melegítenünk, hogy gáz halmazállapotúvá alakuljon és beleivódjon a szövetbe. Míg direkt nyomtatás esetén a folyamat hatékonyságának érdekében megfelelő tapadási felületet kell biztosítani, a szublimációs eljárás során az anyag összetétele a kulcstényező.

 

 

 

 

Direkttől a transzferes nyomtatásig
A Marabu mindkét technológiai eljáráshoz kínál vizesbázisú textilfestékeket. A TexaJet DX-SHE egy hibrid szublimációs festék, amely egyaránt alkalmas előkezelt poliészter szövetek transzferes és direkt textil nyomtatásához. A direkt textil nyomtatás során tekercses tintasugaras nyomtatókat használnak a TexaJet DX-SHE festék közvetlenül textilekre történő applikálásához. Egy második lépés keretében a festéket felmelegítik 190 és 210 Celsius fok közötti hőmérsékletre és egy kalanderben végbemegy a szublimációs folyamat. A poliészter anyagú textilek, mint például zászlók vagy nagy méretű hirdetési bannerek esetében azután szükséges egy mosás, mivel az anyag szálai nem szorosan szőttek, és közöttük maradhat felesleges festék.

Fotórealisztikus transzfer nyomatok
A transzferes nyomtatás során a nyomtatásra kerülő képet először egy papírra nyomtatják, mielőtt hő segítségével a nyomtatni kívánt anyagra juttatják. E folyamat előnye, hogy a papír egyenletes, nem átjárható felületet biztosít, melynek köszönhetően az elkészült nyomat szignifikánsan jobb lesz. A Marabu a TexaJet DX-STE festéket pontosan erre az alkalmazásra fejlesztette ki. A festék ideális a kivételesen finom papírra történő nyomtatásra, és használható minden ismert szélesformátumú nyomtatóhoz. A transzferpapír kiemelkedően felhasználóbarát, hiszen tulajdonképpen bármely tintasugaras nyomtatóban használható. A TexaJet DX-STE kifejezetten alkalmas fotórealisztikus nyomatok készítéséhez, ragyogó, éles színekkel.

A Marabu szublimációs festékei használhatók poliészter és poliamid (nejlon), illetve kevert – minimum 60%-ban poliészter tartalmú anyagok, továbbá szilárd és poliészter borítású textilanyagok nyomtatására. Számos különféle alkalmazásuk lehetséges, beleértve a soft signokat, bannereket, zászlókat, sportruházati termékeket, és művészeti nyomatokat. Mindkét festékcsalád kiemelkedő fényállósággal bír, és éles kontúrok nyomtathatók használatukkal. A festékek széles színválasztékban érhetők el. Mindezen felül, APEO mentesek és megfelelnek az OEKO-TEX 100 Sztenderd által a festékekre vonatkozó elvárásnak.

További információért keresse munkatársainkat alábbi elérhetőségeinken: Centrum Servis Hungary Kft.

Telefon: +36 23 428 266 Fax: +36 23 428 266
Email: centrumservis@centrumservis.hu

- Hirdetés -

Sign&Display