A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Digitális könyvtárban a jövő anyagai

Miután a szervezők kénytelenek voltak lemondani az idei kiállítást, a Heimtextil megjelentetett egy digitális könyvtárat a beltéri applikációkhoz szánt új anyagokról. A „Future Materials Library” online változatának köszönhetően személyes jelenlét nélkül is megcsodálhatjuk a textilgyártás friss innovációit.

A jövőkutatással foglalkozó FranklinTill közreműködésével olyan kísérleti és forradalmian új anyagokat tárnak a látogatók elé, amelyek „visszaállíthatják az egyensúlyt az ember és a bolygó kapcsolatában”, fogalmazott a digitális kiadvány egyik kurátora. Caroline Till a felhasznált alapanyagok nyomán négy különböző csoportra osztotta az újonnan megjelent termékeket.

  1. Megújuló rostok: az ebbe a csoportba tartozó termékek közül az angol Tengri anyagát érdemes kiemelni. A cég mongóliai nomád állattartásból származó jakszőrből és a hozzáadott kenderből, csalánból, lenből sző textíliát.
  2. Újrafeldolgozott szálak: ide került a finn Ioncell teljesen formabontó anyaga, ami úgy készül, hogy egy ionizált folyadékkal erős szálakká alakítják a használt textíliát vagy egyéb rostanyagot, esetleg a kidobott újságpapírt és kartondobozt. A végeredmény egy magas minőségű, tartós, maximálisan fenntartható szövet.
  3. Újrahasznosított hulladék: ebből a kategóriából a Tarkett szintén szemétből készült anyagát érdemes kiemelni. A francia-holland vállalkozás a kidobott padlószőnyegeknek ad második életet azáltal, hogy a ragasztásról leválasztja a fonalat, majd ebből 95 százalékos tisztaságú textíliát állít elő.
  4. Fenntartható szín: a japán Food Textile válasza saját hazájának rendkívül pazarló életmódjára. A felkelő nap országában évente kb. 28 millió tonna élelmiszert dobnak ki – ezt a mennyiséget igyekeznek csökkenteni azáltal, hogy például gyümölcsökből, zöldségekből és kávézaccból vonnak ki színanyagot, hogy aztán textilfesték gyártására használják.

A fenntarthatóbb jövővel összhangban készült 24 vadonatúj matéria a Heimtextilnek otthont adó Frankfurti Vásárcsarnok oldalán kerül „tapintható” közelségbe.

Gábor János, Sign&Display
Forrás: Image Magazine
Fotó: Heimtextil

- Hirdetés -

Sign&Display