A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Digital signage történelmi épületeken

Ősrégi mozik homlokzata született újjá múltidéző digitális megoldásokkal.

A moziról ma már mindenkinek a bevásárlóközpontok felső szintjén berendezett multiplexek jutnak eszébe, holott a filmszínházak egykor közösségi találkahelyek, építészeti műremekek és a városkép ikonikus elemei voltak.

A klasszikus értelemben vett mozikból azért még mindig sokat lehet találni, és a közönségük kifejezetten elvárja, hogy az akár száz évvel ezelőtti formájukban pompázzanak, de közben modernek is legyenek. E kettősségre, a nosztalgia és a technológia ötvözésére nagyon egyedi, rendkívül látványos digital signage megoldások születtek. A Graphics Pro segítségével mi is bemutatunk néhányat:

A Clyde

A régi mozik jellegzetes homlokzata – rajta a hely nevével és az éppen futó műsorral – maradt a régi, csak éppen káprázatos LED-megvilágítással alkották újra. Ennek egyik legszebb példája az Indiana állambeli Clyde Theatre. Az art deco épületet A.M. Strauss tervezte, és 1951-ben húzták fel. Egy hosszabb leállás után 2012-ben cserélt gazdát, és az új tulajdonosok kilencmillió dollárt költöttek az átalakítására. A felújításkor ügyeltek a városképpel szorosan összefonódott homlokzat és névkiírás megőrzésére: az előbbit dinamikus tartalmakat megjelenítő digital signage-el, az utóbbit LED sign-nal oldották meg.

Az Embassy

A szintén az indianai Fort Wayne-ben található Embassy Theater esetében más megoldást választottak: összeboronálták a régi és új technológiákat. Az 1928-ban nyílt filmpalotát és operettszínházat 1972-ben lebontásra ítélték, de végül mégsem dózerolták el. Két évtizeddel később nagyszabású felújításon esett át, és Broadway-stílusú külsőt kapott: a homlokzatot az eredeti állapotra állították vissza, de a programokat már az államban található legnagyobb felbontású digital signage hirdeti. Gyönyörű.

A Lebowsky Center

Az ősi mozik hangulatát mivel lehetne jobban visszaadni, mint a fehér alapon feketével kiírt filmcímekkel és vetítési időpontokkal? Ezeket a feliratokat régen bakelitlemezekből rakták ki, ami nagyon időigényes és nehéz feladat volt – ezért választott modern, mégis klasszikus pompát kölcsönző megoldást a michigani Owosso ikonikus színháza, a Lebowsky Center. Az 1926-os épületet teljesen fel kellett újítani, miután 2007-ben kiégett. A front visszakapta az eredeti dizájnt, viszont a bakelittáblák módszerének búcsút intettek (ez a felület volt az első dolog, ami szétolvadt a tűzben), és hatalmas LED-kijelzővel pótolták a hirdetőfelületet. A display tartalma teljesen programozható, de pontosan úgy néz ki, mintha még mindig kézzel applikálnák rá a feliratokat.

Gábor János, Sign&Display

Fotók: Graphics Pro

- Hirdetés -

Sign&Display