A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Bombasiker az ABBA hologramturnéja

Minden szkeptikus hangra rácáfolni látszik az a hisztéria, ami a kb. két hónapja indult ABBA Voyage koncertsorozatot övezi. Tódulnak rá az emberek (igaz, a saját építésű mobil arénába egyszerre csak háromezren férnek be), és úgy tűnik, egy cseppet sem zavarja őket, hogy az együttes tagjai a közelében sincsenek a rendezvénynek, hiszen a színpadon csápoló, kb. 40 évvel megfiatalított képmásaik a kiterjesztett valóság bravúrosan odavetített szüleményei.

Tegyük hozzá, az ABBA Voyage nem szakad el teljesen a hagyományos koncert műfajától, hiszen maga a zenei háttér a helyszínen születik: egy tízfős együttes játssza fel tökéletes hangzásvilággal, majd erre keverik rá a színpadi látványt. Ami gyakorlatilag a varázslat kategóriába sorolható – vallják azok, akik „élőben” látták. Radnai Péter, a Stenk újságírója Londonban ment el a 90 perces műsorra, és amikor az első (meg a második) ámulaton is túlesett (állítása szerint egy teljes napig a show hatása alatt volt), bevallotta, hogy utólag már ijesztőnek érzi az élményt.

- Hirdetés -

„Én elég realistának tartom magam, de végig azt gondoltam, hogy amit látok, az úgy is van. És innentől kezdve már egy lépés, hogy meghirdessenek egy Beatles- vagy egy Elvis Presley-koncertet, ami persze a jobbik eset, de ezt a technikát nyilván lehetne ennél kellemetlenebb célokra is használni. A virtuális valóság így már nemcsak a filmekben, a VR-parkokban, hanem mindenféle segédeszköz, speciális szemüveg nélkül az orrunk előtt zajlik” – írta.

Az ABBA Voyage csak szuperlatívuszokkal jellemezhető digitális anyaga a Star Wars-isten George Lucas Industrial Light & Magic műhelyében született. Állítólag öt teljes héten át, 160 kamerával vették fel az eredeti ABBA-tagok táncát, gesztusait, jellegzetes mozdulatait, sőt, mimikáját! Ehhez – a kellő hitelesség jegyében – motion capture videók forgatásán használt szenzoros öltözéket kellett viselniük. Az így született nyersanyagból animálták le a másfél órás koncertet, hogy aztán 3D-ben, mindenféle kiterjesztett valóság tartalommal övezve mutassák be a nézőknek – akik, ha nem tudnák, hogy nem így van, talán rá sem jönnének, hogy nem valódi embereket látnak a színpadon! Na jó, tényleg hátborzongató! Ha mégis megnéznéd személyesen, itt érdemes válogatni a 21-143 fontos (9.800-66.600 forintos) jegyek között. A turné 2023. május 28-ig tart. De akkora siker, hogy szerintünk nem hagyják ABBA.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display