A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Bombasiker az ABBA hologramturnéja

Minden szkeptikus hangra rácáfolni látszik az a hisztéria, ami a kb. két hónapja indult ABBA Voyage koncertsorozatot övezi. Tódulnak rá az emberek (igaz, a saját építésű mobil arénába egyszerre csak háromezren férnek be), és úgy tűnik, egy cseppet sem zavarja őket, hogy az együttes tagjai a közelében sincsenek a rendezvénynek, hiszen a színpadon csápoló, kb. 40 évvel megfiatalított képmásaik a kiterjesztett valóság bravúrosan odavetített szüleményei.

Tegyük hozzá, az ABBA Voyage nem szakad el teljesen a hagyományos koncert műfajától, hiszen maga a zenei háttér a helyszínen születik: egy tízfős együttes játssza fel tökéletes hangzásvilággal, majd erre keverik rá a színpadi látványt. Ami gyakorlatilag a varázslat kategóriába sorolható – vallják azok, akik „élőben” látták. Radnai Péter, a Stenk újságírója Londonban ment el a 90 perces műsorra, és amikor az első (meg a második) ámulaton is túlesett (állítása szerint egy teljes napig a show hatása alatt volt), bevallotta, hogy utólag már ijesztőnek érzi az élményt.

„Én elég realistának tartom magam, de végig azt gondoltam, hogy amit látok, az úgy is van. És innentől kezdve már egy lépés, hogy meghirdessenek egy Beatles- vagy egy Elvis Presley-koncertet, ami persze a jobbik eset, de ezt a technikát nyilván lehetne ennél kellemetlenebb célokra is használni. A virtuális valóság így már nemcsak a filmekben, a VR-parkokban, hanem mindenféle segédeszköz, speciális szemüveg nélkül az orrunk előtt zajlik” – írta.

Az ABBA Voyage csak szuperlatívuszokkal jellemezhető digitális anyaga a Star Wars-isten George Lucas Industrial Light & Magic műhelyében született. Állítólag öt teljes héten át, 160 kamerával vették fel az eredeti ABBA-tagok táncát, gesztusait, jellegzetes mozdulatait, sőt, mimikáját! Ehhez – a kellő hitelesség jegyében – motion capture videók forgatásán használt szenzoros öltözéket kellett viselniük. Az így született nyersanyagból animálták le a másfél órás koncertet, hogy aztán 3D-ben, mindenféle kiterjesztett valóság tartalommal övezve mutassák be a nézőknek – akik, ha nem tudnák, hogy nem így van, talán rá sem jönnének, hogy nem valódi embereket látnak a színpadon! Na jó, tényleg hátborzongató! Ha mégis megnéznéd személyesen, itt érdemes válogatni a 21-143 fontos (9.800-66.600 forintos) jegyek között. A turné 2023. május 28-ig tart. De akkora siker, hogy szerintünk nem hagyják ABBA.

Gábor János, Sign&Display

- Hirdetés -

Sign&Display