A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Biztonságos távolságtartás – padlómatricákkal

Az öntapadó padlógrafikák hatékony eszközként szolgálnak számos esetben, és egyre több helyen használják ezeket az anyagokat nyilvános terekben, az emberek biztonságos irányítására.

Az öntapadó padlógrafikák kiválóan alkalmasak arra, hogy emlékeztessük látogatóinkat/vásárlóinkat az egymás közötti megfelelő távolság megtartására – mintegy vizuális határvonalat vonva közöttük – ezáltal kulcsszerepet játszanak az emberek biztonságos és egyúttal hatékony mozgásában. Amennyiben az emberek védelme a legfontosabb célunk, mindenképp el kell kerülni a lehetséges sérülés veszélyét. Fontos tehát, hogy az öntapadó padlógrafikai anyagok közül a célnak megfelelő terméket válasszuk ki. Ha a közösség biztonsága a legfőbb cél, akkor nem elegendő bármilyen öntapadó padlófóliát használnunk – kizárólag olyan terméket, amelyet pontosan erre a célra fejlesztettek ki, mert ezeket a termékeket tesztelték csúszásmentességre is. A csúszásmentességre vonatkozó teszt sztenderdek változnak földrajzi régiónként, de néha országokon belül kis. Európában az EN 13036-4 vagy a DIN 51130 szabványok jelzik egy anyag megfelelő csúszásmentességét.

A sztenderdek összehasonlítása nehéz, hiszen mindegyik valamilyen mértékben különbözik a másiktól a tesztelés módjában, vagy a teszteléshez használt eszközökben, de egyvalamiben mid megegyezik – ugyanazon tényezőt mérik: a padló felületi súrlódását.

Az öntapadó padlófóliák gyártói és forgalmazóik oldalain megtalálhatunk részletes technikai táblázatokat, amelyekben kiválaszthatjuk a feladatunkhoz megfelelő tulajdonságokkal bíró terméket. A DIN 51130 szabvány esetében például a csúszásmentességet R besorolásokkal mérik: egy R9 besorolású termék kizárólag beltéri és irodai felhasználásra alkalmas, az R10 olyan helyeken alkalmazható, amelyek többnyire szárazak, de lehetséges, hogy folyadék folyik rájuk, mint például szupermarketek, kórházak és raktárak folyosói, az R11 besorolású termékek alkalmasak olyan felületeken, amelyek nedvesek lehetnek, mint például kültéri járdák, fürdőszobák, vagy kiszolgáló helységek. Fontos, hogy minden olyan tényezőt és lehetséges behatást figyelembe vegyünk, amelyeknek a padlófólia ki lesz téve – és nem csupán a száraz, illetve nedves körülményeket. Az olyan jellegű szennyeződések, mint az olaj, sokkal jobban befolyásolják a padló felületi súrlódását, mint a víz, a meredek padlófelületek szintén különböznek az egyenes felületektől, a padlófelületen elhaladó forgalom mértéke pedig az anyag tartósságát befolyásolja.

A padlófóliák tűzvédelmi besorolása szintén fontos tényező. Használat előtt meg kell győződnünk róla, hogy az általunk választott termék rendelkezik a megfelelő tűzvédelmi besorolással. A gyártó, illetve a fólia hivatalos forgalmazója egyaránt meg tudja adni az általunk választott fólia csúszásmentességi és tűzvédelmi besorolását – és képesek segíteni nekünk az adott feladathoz legalkalmasabb anyag kiválasztásában.

További indok a körültekintő anyagválasztásra, hogy elkerüljük a megbotlás veszélyét. Ezeket a termékeket úgy fejlesztették ki, hogy megfelelően tapadjanak a az általánosan használt padlóburkolatokra – de fontos ellenőriznünk a megfelelő tapadást, hogy az anyag szélei és sarkai ne szakadjanak vagy kunkorodjanak fel. Ezeket az anyagokat úgy fejlesztették ki, hogy ellenálljanak a nagymértékű gyalogos forgalomnak, a magassarkú cipőknek, illetve annak, hogy különböző gépekkel járjanak rajtuk. Az anyagok könnyen és tisztán eltávolíthatók, anélkül, hogy bármilyen ragasztómaradékot hagynának a padlófelületen, amely szintén veszélyt jelenthetne.

Fontos a padlófóliák tisztán tartása, mert csak így tölthetik be információ közlő, irányító funkciójukat. Még egy ilyen speciális termék esetében is szükség lehet különleges kezelésre annak érdekében, hogy minimalizáljuk a ragasztófelület vízzel vagy tisztítószerekkel való érintkezését, mert azok csökkenthetik a fólia tapadását.

A fólianyomatnak ellenállónak kell lennie a tisztítószereknek – illetve az UV fény által okozott fakulásnak – alkalmazás előtt tehát szükséges ellenőriznünk a termék ezirányú specifikációit, illetve azt, milyen típusú festékkel nyomtathatjuk. A legtöbb különleges padlófólia alkalmas vibráló, tartós grafikákkal való nyomtatásra – szinte minden fajta digitális nyomtatási technológia használatával.

A biztonság a legfontosabb! Ha bármilyen kérdése merül fel, elsőként kérje ki fólia forgalmazója szakértői tanácsát!

- Hirdetés -

Sign&Display