A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Beruházás, amellyel a régió vezetőivé válhatnak

A Nagy és Fiai Kft. 1991 óta szolgálja ki partnerei igényét, s immár két további vállalkozás is hozzájuk kapcsolható, a BirdieCar elektromos haszongépjárműveket forgalmaz, a Nagy PR Kft. pedig nyomdaipari tevékenységeket lát el. A társaság számára kifejezetten fontos, hogy a legmagasabb színvonalat képviselő, nemzetközileg is ismert beszállítókkal dolgozzanak együtt. A minőség iránti elköteleződésüket beszerzéseik is alátámasztják.

A családi vállalkozás három fő irányt képvisel, egyrészt a tiszta térrel kapcsolatos árucikkeket – azaz kesztyű­ket, maszkokat és még sorolhatnánk –, másrészt elekt­romos autókat értékesít, harmadrészt nyomdaipari tevékenységet lát el. Ez utóbbi telephelye és vonzáskör­zete Nyíregyházán található, s vezetője Nagy Csongor.

A FEJLŐDÉSHEZ SZÜKSÉG VAN A KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁKRA

„A nyomdaipari szegmensünk kezdetben elsősorban papír és reklám ajándéktárgyak értékesítésével, továb­bá kisszériás borítéknyomtatással foglalkozott” – idézi fel a múltat Nagy Csongor. „Leginkább szita- és tam­ponnyomással gyártottuk a különböző termékeket, amit később a digitális technológia váltott fel. Az első szélesformátumú nyomtatónk egy eco solvent gép volt, amellyel Nyíregyházán és környékén szolgáltuk ki az igényeket, többek között mi biztosítottuk a helyi buszjáratok hirdetési felületeire a kreatív anyagokat.”

A szélesformátum bevezetésével a vállalkozás ajtót nyitott a tekercses alapanyagok világára, legfőkép­pen fóliák, autódekorációs anyagok és reklámtáblák gyártását kezdték meg. Ez az irány a mai napig megta­lálható a társaság portfóliójában. A Nagy PR a térség meghatározó nyomdájává kíván válni, ezért két darab HP Latex 800W gépbe ruházott be, ezáltal a jövőjüket korszerű berendezésekkel alapozták meg.

KAPACITÁSBŐVÍTÉS ZÖLDEN, CSÚCSTECHNOLÓGIÁVAL

„A fő oka a beruházásunknak, hogy a kapacitásunkat kívántuk bővíteni, az ilyen mértékű innovációhoz pe­dig szükségünk volt egy komoly gépforgalmazóra, és a Fortuna Digital tapasztalatát és hátterét tartottuk a legmegfelelőbbnek” – magyarázza Nagy Csongor. „A régebbi berendezéseinkkel sokszor akadályokba ütköztünk, a mai igényeknek csak kompromisszumok által tudtunk eleget tenni, amelyek leginkább az idő­menedzsmentünkben és a minőségben jelentkeztek. Elhatároztuk, hogy olyan fejlesztést hajtunk végre, amellyel regionális szinten meghatározók lehetünk, továbbá akár országosan is kielégíthetjük a felmerülő igényeket. A HP márka meggyőző minőséget képvisel, a latex technológia pedig számos előnnyel rendelke­zik, illetve a fehér nyomtatást lehetővé téve leegy­szerűsíthetjük az eljárásainkat például az üvegdeko­ráció területén.”

A Nagy és Fiai cégcsoport számára fontos a környe­zettudatos működés. A latex technológiával előállított termékek ökológiai lábnyoma kisebb, mint a hagyo­mányos eljárással készült daraboké. A HP latex tin­ták karcálló, tartós nyomatokat biztosítanak kül- és beltéren egyaránt, az előállítás ideje pedig jelentősen lerövidült. A HP Latex Optimizer és az Optical Media Advance érzékelők segítségével a legnagyobb ter­melékenység mellett is magas minőség állítható elő. Mindemellett a HP legújabb nyomtatói energiataka­rékos konstrukciók, a vízalapú tinták pedig az emberi egészségre sem károsak.

„A kapacitásnövelés csupán az egyik része a fejlesz­tésünknek” – folytatja Nagy Csongor. „Másrészt az életünkben meghatározó szerepet játszik a környe­zettudatosság. Úgy gondoljuk, hogy ezen irányvonal nemcsak a Földnek hasznos, hanem üzleti szempont­ból is meghatározó, ugyanis számos megrendelő számára fontos az előállítás során kibocsátott káros-anyag csökkentése. Vállalatcsoportunk olyannyira kiemelt helyen kezeli a fenntarthatóság fogalmát, hogy a nyíregyházi telephelyünkre napelemek instal­lálását tervezzük, hogy ezáltal is csökkentsük ökológi­ai lábnyomunkat.”

A Nagy és Fiai Kft. nyíregyházi üzemében működő két HP Latex 800W olyan további technológiát tartalmaz, amely a fenntarthatóságot célozza meg. A HP overcoat egy olyan fedőréteg képzését jelenti, amely megvédi a nyomatokat a környezeti hatásoktól, s tartós minősé­get biztosít. Az eljárásnak köszönhetően már a nyom­tatás után azonnal felhasználható a termék, nincs szükség laminálásra. Amennyiben mégis szükség len­ne utófeldolgozásra – a média jellege miatt –, akkor az Overcoat kikapcsolása szükséges.

KOMOLY TAPASZTALATTAL ÉS HÁTTÉRREL RENDELKEZŐ FORGALMAZÓ

„A Fortuna Digital komoly szakmai háttérrel rendel­kezik, ugyanis harminckét éve vannak jelen a horvát piacon, valamint 11 országban működnek; mindez komoly érvet jelentett számunkra ahhoz, hogy őket válasszuk. A magyar leányvállalat szakértelmével garantálta számunkra, hogy a befektetésünk olyan gépekbe történik, amelyek megfelelnek a vállalkozá­saink filozófiájának. A latex technológia számunkra újdonságnak számított, hiszen korábban eco solvent berendezésekkel dolgoztunk. Ezért rendkívül fontos volt számunkra, hogy megfelelő támogatást kapjunk a forgalmazótól, és folyamatos termelést tudjunk biztosítani az új gépeinkkel. Ezen célkitűzéseinket a magyar Fortuna Digital maximálisan teljesítette” – összegzi az együttműködést Nagy Csongor.

A HP Latex 800W számos média kezelésére képes, bannerek, öntapadó fóliák, filmek, textilek, szövetek, papírok, falfóliák, vásznak, szintetikus anyagok és há­lók feldolgozását teszi lehetővé. Tökéletes választás azon vállalkozások számára, amelyek bővíteni kíván­ják a reklámdekorációs termékeik palettáját és azok minőségét. Emellett olyan technikai paraméterekkel rendelkezik, melynek köszönhetően a termelés se­bessége megtöbbszöröződik.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display