A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Belsőépítészet, lakberendezés, reklámcélú dekoráció, CSH Kft. – De mi az összefüggés?

Gyorsan leszögezzük: a CSH (szerk.: CSH Nyomdaipari Kft.) nem tervez profilváltást, mi maradunk a nyomdaipari- és reklámdekorációs kellékanyagok és berendezések forgalmazásánál. Sokan számítanak ránk, ráadásul ez lett a szerelem számunkra, nincs mit tenni. Viszont bemutatunk valamit, amit belsőépítészek, lakberendezők, dekoratőrök és nyomdászok egyaránt hasznosíthatnak a munkájuk során, színesíthetik a kínálatukat, növelve ezzel ügyfeleik elégedettségét.

A 2020-as év sok szempontból átformálta a világot, a gazdaságot, a hozzáállásunkat. Rákényszerültünk, hogy a megszokottnál több időt töltsünk otthonainkba zárkózva és kevesebbet közösségben töltve. Szinte teljesen megszűntek a rendezvények, a kiállítások, az üzletekbe, bevásárlóközpontokba betérők száma mérséklődött. A higiéniai előírásokra, a kellő távolság betartására és a kötelező maszkviselésre figyelmeztető táblákon, fali- és padlómatricákon kívül alig van mit megjeleníteni (vagy nincs kinek, vagy nincs miből). Vagyis drasztikusan csökkent az igény a különféle kihelyezett reklámdekorációs megjelenítésekre. Ez pedig számos vállalkozás megélhetését nehezítette meg, vagy lehetetlenítette el teljesen. Mind a hirdető, mind pedig a kivitelező oldal bajba került.

Megváltozott igények, új lehetőségek

Miközben mindenki igyekezett kihozni a lehető legjobbat a kialakult helyzetből – magán- és üzleti vonatkozásban is -, megváltoztak a vásárlási szokások, a vevői igények, melyek szerencsére bizonyos tekintetben egymásra is találtak a kivitelezői oldallal. A korábbinál nagyobb hangsúly került az online értékesítésre és megnövekedett az igény azon terek átalakítására, ahol időnk nagyobb részét töltjük, főként otthonaink és vállalkozásaink helyiségeire. Ha pedig lesz kereslet a hamarosan érkező lakásfelújítási pályázatra, januártól további igénynövekedés várható a belsőépítészeti, lakberendezési termékek és szolgáltatások iránt.

Azok a vállalkozások, melyek korábban elsősorban reklámcélú dekorációval, rendezvények- és kiállítások dekorációjának nyomtatásával foglalkoztak, dönthetnek úgy, hogy bővítik/átalakítják a profiljukat és – akár webshop segítségével is – nyitnak a lakossági igények és a belsőépítészeti, lakberendezési piac kiszolgálása felé. Ez azonban nem csak elhatározás kérdése, megváltozott igényeknek kell megfelelniük a nyomtatható alapanyagok és vevői elvárások tekintetében is.

A lakóterekbe, elegáns belterekbe tervezett és készített dekorációs elemek ugyanis gyakran más típusú nyomathordozók használatát igénylik, mint amelyekkel a reklámdekorációs elemek készítése során ezek a vállalkozások dolgoznak. Ez nem feltétlenül áthidalhatatlan probléma, hamarosan eláruljuk, hogy miért.

Reklámdekorációs alapanyagok

A reklámcélú – kültéri és beltéri – dekorációk leggyakrabban használt nyomathordozói – ha a kiállítási textileket nem számítjuk – a különböző típusú PVC vinyl fóliák és a különféle táblás anyagok (például habkarton, kompozit szendvicspanel, plexi). Ezek az alapanyagok tökéletesek a reklámdekorációs nyomtatási célokra, de nem feltétlenül mutatnak jól az otthonunk díszítőelemeiként vagy egy elegáns szálloda beltéri falfelületein. Természetesen vannak átfedések például bizonyos papír alapú hordozóknak, vinyl tapétáknak, PVC öntapadó fóliáknak, nyomtatható textileknek köszönhetően, de a reklámdekorációs alapanyagok jó része egyszerűen kiesik, amikor igényes belső terek tervezésére kerül sor.

Lakberendezési, belsőépítészeti alapanyagok

Lakberendezési, belsőépítészeti dekoráció tekintetében az egyik legismertebb, gyakran használt – nyomtatható – hordozó típus a tapéta, melyből számos különféle altípus létezik: vlies-, papír-, textil- és vinyl tapéták, hogy néhány gyakoribb típust említsünk a teljesség igénye nélkül. És persze számos egyéb olyan alapanyag van, amelyek használatával igazán különleges és/vagy egyedi megjelenést kölcsönözhetünk belső tereinknek. Különféle bőr alapanyagok, textilek, víztiszta fólia (a nyomtatott, kivágott fali dekorációkhoz), üveg, fa használatával szintén különleges hatások és végeredmény érhetők el.

A faltapéták használata – köszönhetően főként sokoldalúságuknak – nagy népszerűségnek örvend, teljes joggal. Ennek a megszámlálhatatlan stílusban, színben, minőségben és mintával elérhető alapanyagnak a használatával gyakorlatilag bármilyen hatás elérhető. A tapéta színe és mintázata lehet kifinomult vagy visszafogott, de egy izgalmas tapéta, mint hangsúlyos fókuszelem szintén nagyszerűen öltöztethet bármilyen helyiséget. És ha nem a készen kapható tapétákkal dolgoznánk, dönthetünk saját elképzeléseink szerint készített verziók mellett is: legyen szó egy saját tervezésű mintáról, vagy egy közös családi fényképről, szinte bármi megvalósítható. A modern technikának köszönhetően már csak a képzeletünk szabhat határt a látvány tekintetében.

A különböző típusú hagyományos tapétákban közös pont, hogy a felrögzítésükhöz – az öntapadós vinyl tapétákat kivéve – valamiféle ragasztóanyagra is szükség van. Ezt a ragasztót – függően attól, hogy mérettartó vagy nem mérettartó a tapétánk – vagy az előkészített falfelületre, vagy pedig a tapéta hátoldalára kell felvinni. Ezáltal a felhelyezéshez szakértelem, rutin, de minimum nagy adag türelem szükséges. Ez nem hátrány, hanem egy technológiai sajátosság, de ettől még sokakat elrettent a próbálkozástól.

Egy másik közös pont, hogy a hagyományos tapéták eltávolítása a legtöbb esetben szintén nem egyszerű feladat. Vagy nehéz és időigényes, vagy felületi sérüléseket hagy maga után a felületen, melynek javítása további időt és anyagi ráfordítást igényelhet. Esetleg ezek tetszőleges kombinációja.

De ez itt sem feltétlenül áthidalhatatlan probléma. Hamarosan eláruljuk, hogyan teljesülhet egyszerre mindhárom kívánság: a hagyományos tapéták által biztosított minőség és sokoldalúság, a gyors és ragasztó nélküli telepítés, valamint a felületi sérülések elkerülése.

Van közös metszéspont?

Ahhoz, hogy egy, hagyományosan reklámcélú dekorációk nyomtatására szakosodott vállalkozás – extrém anyagi beruházás nélkül, a rendelkezésre álló géppark segítségével – kiszolgálhasson lakás- és belsőépítészeti dekorációs igényeket is, meg kell tudnia nyomtatni az általuk használt – és a rendelkezésre álló nyomtatóval és festékkel kompatibilis – alapanyagok legalább egy részét. Ezáltal új bevételi forrást teremtve a vállalkozás számára és lehetséges kiutat a túlélés, növekedés felé.

Számukra az is előnyt jelentene, ha rendelkezésükre állna olyan alapanyag, amellyel mindkét célpiacukra tudnának megoldásokat kínálni.

Azok a vállalkozások, amelyek eleve a lakberendezési- és belsőépítészeti irányokba kínálják a nyomtatott termékeiket szintén nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az alapanyag kínálat óriási, a trendek és az igények pedig folyamatosan változnak. Ahhoz, hogy kitűnjenek, valami különlegeset kell felmutatniuk. Ez lehet például széles alapanyag választék (mely jellemzően komoly anyagi befektetést igényel, amelyet nem mindenki tud egyforma mértékben vállalni), rövid vállalási idők, kiemelkedő minőségű nyomtatott végeredmény, egyedi igényekre szabott árazás. Illetve olyan megoldások, amelyekkel a célpiacuk „fájdalmait” szüntetik meg. Például olyan faltapéták felvétele a kínálatba, amelyek felrakásához nincs szükség ragasztóra és eltávolításkor nem hagynak nyomot, nem károsítják a felületet. Esetleg olyan öntapadós alapanyagok forgalmazása, amelyek nem PVC alapúak és károsanyag mentesek.

Kínálatunkban létezik olyan megoldás, amely egyszerre képes megfelelni mind a nyomtatott reklámdekorációs, mind pedig a lakás- és belsőépítészeti dekorációs igényeknek. Segítségével az említett célpiaci „fájdalmak” is megszüntethetők. És még ennél is többet kínál. Ez pedig a PHOTOTEX.

PVC-mentes, ftalát- és egyéb károsanyag mentes és legfőképp problémamentes. A Phototex nyomtatható alapanyagunk elegáns poliészter szövet többféle kivitelben, amelyhez nincs szükség külön ragasztóra és eltávolításkor a felületet sem károsítja. Akár száz alkalommal is visszaszedhető, áthelyezhető és újra felhasználható a ragasztós rétegének megváltozása vagy tapadásának elvesztése nélkül. Nyomtatható oldószeres, UV, vizes bázisú és latex festékkel is, de szitázható és tamponozható is, ha arra van igény. A Phototex környezetbarát, nem gyűrődik, nem szakad és egyaránt használható kültéren, beltéren, akár még padlóra is.

Ha még többet szeretnél tudni a Phototex nyomtatható szöveteinkről, az alábbi linken találsz további információkat:
https://csh.hu/termek/digitalis-nyomtatas/phototex-visszaszedheto-es-athelyezheto-ontapados-szovet/

Nyomtatott anyagmintákért vagy saját nyomtatóval történő tesztelési igény esetén vedd fel a kapcsolatot digitális üzletágunkért felelős kollégánkkal, Németh Anitával az anita@csh.hu e-mail címen, vagy a +36 30 525 2610 telefonszámon. Segítséget nyújthat a megfelelő típus kiválasztásában és a felmerülő kérdések megválaszolásában is.

- Hirdetés -

Sign&Display