A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az ipari nyomtatás új szintje

A legújabb ipari nyomtatási megoldásokat mutatták be a nyomdaipari cégek az Inprint kiállításon, amely új szintre emelte ezt az iparágat. 120 kiállító, 19 országból, köztük a legnagyobb márkák képviselői – rövid kiállítási beszámoló Milánóból.

Idén november 20-22. között immár második alkalommal rendezték meg Milánói MiCo kiállítási központban az Inprint Italy kiállítást. A kétévente az ipari nyomtatás szereplői számára megrendezett eseményen az iparág igazi forradalmát hozta. Az eseményen találkozhattak egymással az ipari nyomtatás gyártó cégei, és azok megrendelői, illetve alvállalkozó és beszállító partnereik. A kiállítás 2016-os első kiadása óta számos technológiai fejlesztést hozott, jobb festékek, erősebb nyomtatófejek, és nagyobb felbontás, illetve fejlettebb és kifinomultabb mérnöki megoldások, nagyobb teljesítményű szoftver, illetve olyan ipari nyomtatási megoldások formájában, amelyek általában véve alkalmasak széles körű alapanyagok megmunkálására. Az olyan eseményeknek köszönhetően, mint az Inprint, az ipari nyomtatással foglalkozó közösségek egyre inkább kommunikálnak, és az ipari nyomtatás egyre inkább odafigyel a technológiai fejlesztésekre, és az új lehetőségek kiaknázására.

A kiállítás látogatói számos különféle iparág képviselőiként érkeztek az autóipar, csomagolásgyártás, gyógyszergyártás, és sport területéről, de egy dologban mindannyian megegyeztek: egyaránt termelésükhöz testre szabott ipari nyomtatási megoldásokat kerestek. A kiállítás 19 országából érkező 120 kiállító a funkcionális, dekoratív és csomagolási nyomtatási technológiák legfrissebb fejlesztéseit mutatta be standjain.

- Hirdetés -

A Fujifilm textilnyomtatási innovációit mutatta be, reaktív festékek és nyomtatófejek felhasználásával. A Bergstein DIGI 7 egypasszos digitális nyomtatójával a 3D-s virtuális valóságba csábította látogatóit. A DEVStudio digitális nyomtatáshoz és színkezeléshez kifejlesztett szoftver megoldásaival a fenntarthatóságra koncentrált: a DEV ColorSuite segítségével drasztikus mértékben csökkenthetjük festékfelhasználásunk mértékét. Az Epson SureColor szélesformátumú nyomtatóinak kiváló nyomatminőségét, pontosságát, hatékonyságát és termelékenységét mutatta be. Az SC-S sorozat gépeivel nyomtattak átlátszó fóliákra, vinilekre, vásznakra és számos további anyagra. Az ESC szita-, tampon és digitális nyomtatási megoldásai mellett legújabb innovációjával nyűgözte le látogatóit: bemutatták többszínes és moduláris felépítésű, integrált robotikával ellátott ipari szitanyomó rendszerüket, szárító technológiájukat és gyártás felügyelő rendszerüket. Az egyedi igényekre szabott fotonikus megoldások piacvezetője, az Excelitas Technologies OmniCure UV LED rendszereit mutatta be. A Heidelberg Omnifire technológiájával nyűgözte le látogatóit, melynek köszönhetően közvetlenül nyomtathatunk bármilyen formájú tárgyra. A világ legnagyobb szilárd és perforált acél anyag továbbító szalagokat gyártó cége, az IPCO azt prezentálta, miként segítik az acél szállítószalag termékeik a digitális nyomtatási munkafolyamatokat, nagymértékű pontosságuk, és kiemelkedő sebességük által.
A Mimaki ipari vágó és nyomtatási megoldásait mutatta be, köztük 3D nyomtatójukat, amely alkalmas gyors prototípus gyártásra, egyedi formák modellezésére, és számos további egyedi feladatra. A Pigmentinc BV, amely az Impression Technology európai divíziójaként számos innovatív tervezési és gyártási technológiát tervez az inkjet és utómunka folyamatokhoz, Compress iUV síkágyas UV nyomtatóit mutatta be, amelyek jól ismertek termelékenységükről és nyomtatási sebességükről.  A Sakurai Maestro MF80VII Smart Textile néven mutatta be teljesen automatizált textil feldolgozó rendszerét, amelyet a forradalmian új OSA optikai érzékelővel szereltek fel.  A Siegwerk a csomagolóipar és címkegyártás egyedi igényeihez kialakított tintasugaras festékeit mutatta be számos különféle minta anyagon, amelyeket vásárlóik és látogatóik vittek el standjukhoz. A 3M szintén speciális portfólióját prezentálta éppúgy, mint az Aeoon Technologies, amely akár 1280 nyomat/ óra sebességű nyomtatókat gyárt. Az Agfa Graphics ipari inkjet nyomtatóit mutatta be.
Az Inprint Italy kifejezetten komoly szakmai programmal is várta látogatóit: átfogó szemináriumi és konferenciaprogramjuk keretében több mint 60 előadó osztotta meg szakmai ismereteit az érdeklődőkkel, ingyenes előadások keretében, olasz és angol nyelven egyaránt. November 20-21-én 20 különböző cég technikai szakértői vitatkoztak a tintasugaras nyomtatási technológia fejlődési irányzatairól, illetve az ipari alkalmazás lehetőségeiről. November 21-én „Funkcionális és dekoratív nyomtatás” illetve „Felület dekoráció” címmel került sor szakmai szemináriumokra. November 22-én technikai beszélgetések, esettanulmányok és tematikus viták keretében zárták le az idei kiállítást.
A kiállításról további információk érhetők el hivatalos honlapján a www.inprintitaly.com oldalon, illetve érdemes ellátogatni blog oldalukra is a www.industrialprintblog.com címen, ahol érdekes tanulmányok olvashatók az ipari nyomtatási megoldásokról a dekorációs vagy épp faipari szegmensben, de tájékozódhatunk az iparág legújabb fejlesztéseiről és elolvashatjuk a legfrissebb szakmai híreket is.
A következő Inprint Italy kiállítást várhatóan 2020. novemberében rendezik majd.

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display