A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az élelmiszerrendszerektől az éghajlatig

A Tetra Pak előrelépést mutat a fenntartható átalakulás terén

A Tetra Pak közzétette az FY22 Fenntarthatósági jelentését[1], amely a vállalat előrehaladását mutatja be öt olyan, egymással összefüggő területen, amelyekhez a legnagyobb mértékben hozzájárult: élelmiszerrendszerek, körforgás, éghajlat, természet és társadalmi fenntarthatóság. A most megjelenő, 24. kiadásában a jelentés bemutatja, hogy a fenntarthatóság továbbra is prioritást élvez minden üzleti döntésben, és továbbra is a Tetra Pak stratégiájának központi eleme – tegnap, ma és holnap.

A Tetra Pak 2022-ben jelentős mérföldköveket ért el. 39%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását[2], miközben az energia 84%-a megújuló forrásokból származik[3]. Ezzel a vállalat jó úton halad afelé, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla kibocsátást a működésén belül. Emellett a 8,8 milliárd növényi alapú csomagolás[4] és 11,9 milliárd növényi alapú kupak értékesítése -131 kilotonna CO2 kibocsátást jelentett[5]. A vállalat közel 30 millió eurót fektetett be[6] az italos kartondobozok begyűjtésének és újrahasznosításának felgyorsítására.

Tette mindezt egy olyan évben, amelyet általános bizonytalanság jellemzett. A szélsőséges időjárási körülményektől kezdve Oroszország ukrajnai inváziójáig, a hatások világszerte érezhetőek voltak. Ezek és más tényezők – például a COVID-19 utóhatásai, az ellátási lánc problémái és az emelkedő nyersanyagköltségek – együttesen jelentős pénzügyi kihívások elé állították a vállalkozásokat és a fogyasztókat, ami a megélhetési költségek emelkedéséhez és sokak számára az élelmiszerellátás bizonytalanságához vezetett.

Adolfo Orive, a Tetra Pak elnök-vezérigazgatója szerint: „A jelenlegi működési környezet hangsúlyozta az innovatív és integrált megoldások szükségességét. Ez az egyetlen módja annak, hogy megfelelhessünk a változás mértékének és gyorsaságának, amely az élelmiszerhez való hozzáférés megerősítéséhez kell, miközben az éghajlatváltozás ellen küzdünk, mégpedig úgy, hogy senki sem marad le. Ezért holisztikus megközelítést alkalmaztunk öt, egymással szorosan összefüggő és egymástól függő területen.”

 A Tetra Pak fenntarthatósági jelentése a 2022-es pénzügyi évről kiemeli a vállalat elmúlt évi eredményeit és a folyamatban lévő kezdeményezéseket – az élelmiszerek, az emberek és a bolygó védelme érdekében. A következők tartoznak ide:

  • Az iparágban elsőként egy rostalapú barrier tesztelése, amely az aszeptikus kartoncsomagolásokban a vékony alumíniumfóliaréteg helyettesítésére szolgál – ez áttörést jelent a vállalatnak a teljesen megújuló aszeptikus csomagolás felé vezető útján.
  • 44 országban 66 millió gyermek számára tette lehetővé az iskolai étkeztetési programokban való részvételt. Ez a gyermekek egészségének javulásához, az iskolába járás növekedéséhez és a mezőgazdasági fejlődés ösztönzéséhez vezetett.
  • Új feldolgozási módszer kidolgozása a szójaitalok számára, valamint egy új technológia megtervezése a Brewer’s Spent Grain[7] sörhulladék növényi alapú itallá történő átalakítására – kevesebb hulladék és több tápanyag érdekében.
  • A CDP globális környezetvédelmi nonprofit szervezet elismerése a vállalati átláthatóság és az éghajlatváltozás, valamint az erdők terén elért vezető szerepért, és ezzel negyedik éve a rangos „A listán” való szereplés.
  • 87 hektár földterület – 136 futballpályának megfelelő terület – helyreállítása a brazíliai Araucaria természetvédelmi program keretében.
  • Az ENSZ üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányadó elveinek megvalósítása.[8]
  • A vállalat a 22 Dairy Hub projektben mintegy 44 000 – legtöbb esetben kistermelő – gazdán keresztül szállítja a tejet a tejüzemeknek, a vállalat helyi tejipari értékláncok kiépítésére irányuló hosszú távú munkájának részeként.

Adolfo így foglalja össze: „Szilárd, környezetvédelmi eredményeinkkel és a jövő iránti erős elkötelezettségünkkel továbbra is arra ösztönözzük magunkat és másokat, hogy még szorosabban együttműködjünk, és fenntartható megoldásokat találjunk a társadalom előtt álló kihívásokra.”

A teljes FY22 jelentés itt érhető el.

A Tetra Pakról további információk a www.tetrapak.com oldalon találhatók.

[1] A 2022-es pénzügyi év (FY22) a 2022. január 1 – 2022. december 31. közötti időszakot öleli fel
[2] Scope 1 (közvetlen), 2 (közvetett kibocsátás) és üzleti utazások
[3] A vállalat helyszíni napelemes fotovoltaikus (PV) kapacitásának 2021-es 5,55MW-ról 2022-re történő 8,47MW-ra növelésének eredményeként.
[4] A mennyiségek nem tartalmazzák a Brazíliában értékesített Blend in BIO (BiB) termékeket. A BiB 75% LDPE és 25% növényi alapú LDPE keveréke.
[5] Összehasonlítva azzal a CO2-mennyiséggel, amely a fosszilis alapú műanyag felhasználása esetén kibocsátásra került volna. Éghajlatszámítási belső számítások alapján készült (mennyiség x kibocsátási tényező), figyelembe véve a 2022-ben vásárolt 72,7 kilotonnányi növényi alapú műanyagot. Az elkerült kibocsátási szám kiszámításához a Tetra Pak a Braskem által nyilvánosan elérhető életciklus-értékelésből levezethető, harmadik féltől származó kibocsátási tényezőt használ a növényi alapú polimerekre. Forrás: https://www.braskem.com.br/portal/imgreenarquivos/LCA%20PE%20I’m%20green%20bio-based_FINAL%20EN.pdf
[6] Működési és tőkekiadások
[7] Brewer’s Spent Grain az ipari elnevezés, amelyet a maláta leírására használnak, miután a sörfőzde már felhasználta a sörgyártáshoz. Forrás: https://www.regrained.com/blogs/upcyclist/what-is-spent-grain
[8] Az ENSZ üzleti és emberi jogi irányelvei (UNGP-k) az emberi jogokkal kapcsolatos üzleti magatartás globális szabványai. Ezek 3 pillérből állnak: először is, az államnak kötelessége megvédeni az embereket az üzleti vállalkozások által okozott emberi jogi károkkal szemben. Ez megköveteli az államoktól, hogy a rendelkezésükre álló összes eszközt – jog, politika, szabályozás és bíráskodás – felhasználják az üzleti vállalkozások által okozott emberi jogi sérelmek elleni védelem érdekében. Másodszor, a vállalkozásoknak kötelességük tiszteletben tartani az emberi jogokat. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások nem sérthetik meg az emberi jogokat saját működésük során vagy üzleti kapcsolataikban (pl. partnerekkel, beszállítókkal és ügyfelekkel). A vállalkozásoknak ezt a felelősségét sokkal nehezebb megvalósítani, ha az állam nem teszi a dolgát, de a felelősség ettől függetlenül fennáll. Harmadszor, szükség van a jogorvoslathoz való jobb hozzáférésre. Ez megköveteli, hogy az államok és a vállalkozások szerepet vállaljanak a hatékony jogorvoslathoz való hozzáférés biztosításában – mind a bírósági, mind a nem bírósági jogorvoslathoz – azok számára, akiket az üzleti tevékenységgel összefüggő emberi jogi visszaélések károsítottak.

- Hirdetés -

Sign&Display