A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az egyedi tapéták remek üzleti lehetőséget jelentenek

A Canon Colorado 1650 nyomtató lehetővé teszi az enteriőrtervezők számára, hogy kreatívan reagáljanak a személyre szabott szolgáltatások iránt növekvő igényekre, és a nyomdáknak, hogy kiaknázzák a bővülő piac lehetőségeit.

A tapéták piaca Európa-szerte változóban van: a hagyományos, analóg gyártást tekintve az elmúlt évtized­ben egyes régiókban stagnálás vagy akár hanyatlás fi­gyelhető meg, a digitálisan nyomtatott fali dekorációk iránt viszont folyamatosan nő az érdeklődés. Ebben az évben a piaci becslések szerint a digitálisan nyomtatott tapéták mennyisége 125 millió négyzetmétert tesz ki, és ez a szám 2023-ra 200 millió négyzetméterre is nő­het. Ez pedig kiváló üzleti lehetőséget kínál a nyomdák számára.

A hagyományos fali dekorációkat az analóg berende­zések úgynevezett „nyomtatási szélessége” is korlátoz­ta. Az állandó minta és a nyomtatási szélesség miatt ismétlődik a tapéta mintázata. A digitális nyomatok lehetővé teszik a belsőépítészek számára, hogy szó szerint „a kereteken kívül”, azaz kreatív módon gon­dolkodjanak. A Colorado 1650 nyomtató UV-gél tech­nológiával működik, 164 cm (64”) széles digitális teker­csnyomtató. A megfelelő technológiával rendelkező széles formátumú nyomtatók lehetőséget jelentenek a nyomdák számára, hogy kreatív üzleti jövőképet keltsenek életre, kielégítve az egyre növekvő egyedi dekorációs igényeket. Manapság a nyomdaiparban is mindent személyre kell szabni, amelynek hatékony gyártási módja a digitális tapétanyomtatás.

A végfelhasználók, akiknek otthonuk dekorálása fon­tos, vonzóbb és mindenekelőtt személyre szabott, egyedi tapétákra vágynak. Az üzleti megrendelők a beltéri dekorációval márkaélményt teremtenek a vá­sárló számára. Az ügyfelek hűségének megőrzéséért a márkatulajdonosoknak alkalmazkodóképesnek és rugalmasnak kell lenniük, és ez a beltéri dekorációjuk­ra is érvényes. Az egyszerű falburkolatok helyett im­már izgalmas dekorációra vágynak. A vendéglátásban például a márka mindenhol jelen van, bár nem biztos, hogy azonnal észrevesszük. Minden részlet, a dekora­tív asztallapoktól és az étlapoktól kezdve a falburkola­tokig és napernyőkig, a márkaélményt közvetíti.

A piaci trend szerint már nem vásárolnak olyan tapé­tatekercseket, amelyek valahol egy üzletben hever­tek hosszabb ideig, hanem felvázolnak egy dizájnt, és azt rövid időn belül szeretnék is megvalósítani. A Colorado 1650 egyedi struktúrájú, különleges nyo­mathordozókat kezel. Néhány nyomtatási technoló­gia hő segítségével szárítja a festéket a tekercseken, ami végül torzítja a nyomathordozót – a tintaterhe­léstől függően is. Az UV-gél nyomtatási technológia során a tinta UV LED fény hatására 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulaj­donságait, így a tapéták egymás mellé illesztése tized­milliméter pontossággal történik. Továbbá, az UV-gél festék a térhálósodás után strapabíró, karcálló, és a nyomat tisztítható vízzel vagy háztartási tisztítósze­rekkel egyaránt. Az UV-gél technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így a tapéta utófeldolgo­zása nyomtatás után azonnal elvégezhető, és a ter­mék szállítható. A nyomda a megrendeléseket az ed­digieknél is rövidebb határidővel képes kiszolgálni. Az UV-gél Greenguard Gold tanúsítvánnyal rendelkezik, így biztonságosan használható üzletekben, kórházak­ban, oktatási intézményekben.

A nyomdák már látják, hogy a digitálisan nyomtatott tapéták, poszterek, fotófalak piaca élénkül. Mi biztosít­hatja ezenkívül számukra a befektetésük megtérülését? Meg kell vizsgálniuk ehhez, hogy a jelenlegi berende­zéseik gyorsan és hatékonyan tudnak-e működni ezen igény kiszolgálására? Képesek olyan üzleti modellt ki­dolgozni, amely lehetővé teszi számukra a nagy sebes­ségű gyártást és a tekercsváltást?

AZ UVGÉL TAPÉTAGYÁR

A Canon a vágóeszközöket gyártó Fotobával együtt­működve létrehozta az UV-gél Tapétagyárat, amely egy teljesen automatizált gyártóberendezés, digitáli­san nyomtatott tapéták, poszterek, fotófalak gyártá­sához. Az UV-gél Tapétagyár egy teljesen automati­zált munkafolyamat, amely a következőkből áll:

 • motorizált Fotoba Jumbo Roll JRU 170 nyomathor­dozó adagoló
 • Colorado 1650 nagyformátumú tekercsnyomtató
 • Fotoba Cutter XLD 170WP, amely a kinyomtatott terméket a kívánt specifikációk szerint levágja mind x, mind y irányban
 • Fotoba Rewinder REW 162 integrált újratekercse­lő egység, amely a kinyomtatott és megvágott ta­pétát készre tekercseli, hogy az készen álljon az azonnali szállításra és alkalmazásra.

A nagy kapacitású tekercsadagoló a Colorado nyom­tatóval együtt kiemelkedő gyártási teljesítményt nyújt. Az UV-gél Tapétagyár teljesen automatizáltan és fel­ügyelet nélkül működik, a tömeges nyomathordozó bevitelétől a kész tekercselt termékig.

AZ UVGÉL TAPÉTAGYÁR LEGFONTOSABB JELLEMZŐI:

 • egyedi tapéták tömeges gyártása,
 • a Jumbo Roll nyomathordozó adagoló segítségé­vel folyamatos nyomtatás,
 • akár 400 kg tömegű alapanyagtekercsek adagolása – kevesebb tekercscsere = nagyobb termelékenység,
 • nagy sebességű nyomtatás – színegyezőség és stabilitás szinte bármely hordozón,
 • gyönyörű, bársonyosan matt nyomatok az UV-gél technológiának köszönhetően,
 • tapéták egyedi méretre történő, beépített vágása,
 • szállításra kész – tekercselt tapétapanelek gyártása,
 • teljesen moduláris megoldás – az adott gyártási folyamathoz választható ideális összeállításban,
 • folyamatos nyomtatás – a nyersanyagtól egészen a késztermékig.

KITŰNŐ EREDMÉNYEKET ÉRT EL

A CANON COLORADO 1650

A KEYPOINT INTELLIGENCE TESZTELÉSE SORÁN

A tapétagyártás nagyon igényes folyamat, melynek feltétele a nagymértékű pontosság, a színhelyesség és számos különféle anyag kezelése. Ezért is fontos, hogy a Keypoint Intelligence a tesztelés során nemrégiben három kategóriában – képminőség, használhatóság és sebesség – kitűnőre értékelte a Canon Colorado1650 64” tekercses nyomtatóját, és kiemelte: „A Colorado 1650 minden szempontból lenyűgöző nyom­tató, kiváló választás széles formátumú munkákhoz.”

A Colorado 1650 igazi „erőmű”, háromszor gyorsabb, mint a hasonló nyomtatók átlagteljesítménye. Gyorsa­sága mellett a nyomtató automatikus karbantartását, a felhasználó által egyszerűen cserélhető alkatrészeket és a menet közbeni tintapótlás funkciókat egyaránt a teljesítményhez hozzájáruló tényezőkként ismerték el.

A szakemberek kiemelték, hogy a Canon FLXfinish technológiájával mennyire könnyű a fényes és matt felüle­tek között váltani, anélkül, hogy le kellene állni a mun­kával a tinta vagy a nyomathordozó cseréje miatt. A FLXfinish javítja a porózus anyagok, például textilek, vásznak, tapéták és bevonat nélküli hordozók kezelé­sét is. UV-gél technológiája biztosítja, hogy minden tin­tacsepp azonnal rögzüljön a hordozón, lehetővé téve a szabályozott pontterülést és a pontosabb képminő­séget. A jelentésben a színes képeket folyamatosan élénknek tapasztalták, és rendkívül színsemlegesnek fekete-fehér félárnyalatokban. Ezen kívül „a Colorado 1650 kiváló PANTONE színpontosságot nyújt, 15, a cé­gek által leggyakrabban alkalmazott szín esetén.

A tesztelés során a nyomtatót könnyen konfigurál­hatónak találták. A kétoldalas nyomtatást támogató funkció megkönnyíti a hordozók kezelését, és a hos­szabb, felügyelet nélküli nyomtatás futtatását. A jelen­tés a Colorado 1650 felhasználóbarát kezelőfelületét is megemlítette, és azt is, hogy miként teszi lehetővé a nyomdák számára az állásidő csökkentését az átlátha­tó pillanatnyi állapotfigyelésnek köszönhetően, amely egyszerűen navigálható a 10,5 hüvelykes intelligens ke­zelőpanelen és a távirányító alkalmazással.

canon.hu

- Hirdetés -

Sign&Display