A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az automatizálás legújabb innovációi

A nagy formátumú nyomtatás a legjobb úton haladt az automatizálás felé, de kitört a COVID, ami megakasztotta a folyamatot, hogy aztán még nagyobb iramot követeljen meg. A nyomdaiparnak nehézséget okozott a munkavállalók megtartása is, miközben sürgősen át kellett állnia e-kereskedelmi értékesítésre – ezáltal még modernebb eszközökre.

A Graphics Pro-nak nyilatkozó Becky McConnell, a Fujifilm szakértője úgy véli, gyorsan kellett alkalmazkodni, és ehhez új kiegészítőkre, robusztus berendezésekre, modern szoftverekre volt szükség. Ők elsősorban a menthető munkafolyamatokkal hívták fel magukra a figyelmet. A rendszeres megrendeléseket bármikor onnan folytathatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk, és a Fujifilm Onset síkágyas nyomtató robotizált kezelőrendszere folyamatosan adagolja a nyersanyagot, így nincs szükség humán kezelő beavatkozására sem.

Deborah Hutcheson, az Agfa képviselője azt látta, hogy a leggyorsabban az európai országok kezdték el alkalmazni a munkafolyamat-automatizálást, miközben az USA még mindig munkaerőhiánnyal küzd. Egyre több vállalkozás fejleszt, és ezt a jelenséget a rövidebb átfutási idők iránti igény is fűti. A maguk részéről a Tauro H3300 UHS rendszert találták ki, hogy elkerülhetővé tegyék a folyamatosság talán legnagyobb kerékkötőjét, a manuális nyersanyagkezelést. Hab a tortán, hogy az állomás csak akkor automatizált, ha mi is akarjuk, mert adagolókkal és emelőkkel később is kiegészíthető.

Larry D’Amico a Durst nagyban automatizált, egyutas rendszerét ajánlotta megoldásként – elsősorban olyan automatizálni akaró műhelyeknek, amelyek hullámpapírral dolgoznak. A cég emberi beavatkozás nélküli rendszert épített: mindent számítógép vezérel, és a szállítószalagok elképesztő tempót diktálva óránként akár 3-4 ezer ív kinyomtatását is lehetővé teszik.

A szakértők egyetértésben szemléltették: ha egy üzemtől legalább napi 16 órás termelést várunk el, szinte kizárt, hogy lesz elég ember a gépek táplálására, vagyis minimum részleges, bár inkább teljes automatizálásban kell gondolkodnunk.

Gábor János, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display