A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az American Sign Museum ikonikus reklámtáblát újított fel

Restaurálták az ikonikus reklámtáblát, hogy teljes fényében ragyogjon újra

Az American Sign Museum (Cincinnati) nemrég restaurálta az 1950-es évekbeli Holiday Inn reklámtáblát. Hatalmas projekt volt, melyben 32 szakember vett részt az egész országban – írja a signsofthetimes.com

A Great Sign néven ismert reklámtábla régen az amerikai körutak egyik ikonja volt az ország autópályáin. Az ASM alapítója, Tod Swormstedt számára ez a tábla a Speedee McDonald’s boltív és a Howard Johnson’s mellett áll, mint a második világháború utáni Amerika óriási ikonja.

„Kemmons Wilson – a Holiday Inn alapítója – egy 1998-as interjúban azt mondta nekem, hogy a reklámtábla feliratához az előző két évtized színházi sátrainak világítását vette alapul” – mondta Swormstedt. „Ez egy igazi állócsillag volt, ami az éjszakai élet világítótornyává vált. A reklámtáblán valóban meg is található a torony és a csillag motívuma.”

Mikor az ASM 2002-ben megvette a Great Sign reklámtáblát a Las Vegas-i Young Electric Sign Companytól, a csillagot ábrázoló csúcsrész már régóta hiányzott. 2019-ben Mike Conway, a Pyramid Global Hospitality ügyvezető alelnöke koordinált egy adománygyűjtő oldalt, amely azt hivatott elérni, hogy pótolják a hiányzó elemet.

„Szerettem volna, ha a Holiday Inn Great Sign-táblát helyreállítják, hogy tisztelegjünk öröksége előtt, és megmentsünk egy amerikai ikont” – mondta Mike Conway. „Azt is szerettem volna, hogy kiemeljük a neon és az izzó világítás egyik leglátványosabb oldalát, amely élete során utazók millióit fogadta.”

A csillagot a Cummings & Co, a Great Sign eredeti gyártója által készített tervek alapján dolgozták ki. Az Allen Industries (Toledo) gyártotta a fém alapot és a csillagkeretet. A cincinnati Neonworks készítette a neoncsöveket, és bekábelezte az új szakaszt. Végül az Atlantic Sign Company telepítette az elkészült szakaszt.

A múzeumban található Holiday Inn Great Sign vélhetőleg az egyetlen fennmaradt teljes méretű külső tábla. Ismert másolatai a Henry Ford Múzeumban és a memphisi Pink Palace-ban találhatók.

Az első Holiday Inn 1952-ben nyílt meg Memphisben, ezután rövid idő alatt ezer helyszínnel bővült. Egy Great Sign reklámtábla gyártásához 836 láb neonra, 31 transzformátorra és 450 izzóra volt szükség, és körülbelül 6000 kilogrammot nyomott. A táblát és a hozzá tartozó márkajelzéseket 1982-ben vonták ki a forgalomból, ekkor átálltak a költséghatékonyabb műanyag táblákra. Az új táblák felszerelésére szerződött cégeknek meg kellett semmisíteni a régi Great Sign táblákat, így mára kevés ilyen reklámeszköz maradt meg.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display