A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Az a fránya fehér festék – Esztétikus megoldás vagy fölösleges komplikáció?

A fehér festék kezelése sokszor nehézségekbe ütközik a nyomdáknál, ezért a Signs of The Times összegyűjtött néhány kreatív megoldást, ami segíthet a kezelésében. Az említett nehézségek arra késztetnek egyes gyártókat, hogy alternatívákat keressenek. Másrészt viszont a fehér új lehetőségeket kínál, és látványos nyomatok készíthetők vele.

Egyes nyomdák a fehér festékre versenyelőnyként tekintenek, különösen az ablakokra helyezhető grafikák előállítása esetén. A tapasztalatok alapján fehér szín használata nélkül hasonló eredmény érhető el, viszont az elkészítési idő jelentősen hosszabb. Ahhoz, hogy tökéletes munkát adjanak ki a kezükből, szükség van a megfelelő berendezésekre – például HP Latex nyomtató –, de ez nem minden. A fehér festék egyes pixelekben kevésbé látványos, ezért nem szabad teljesen elárasztani a felületet a nyomtatás során. Számos vállalkozás a HP fejlesztései mellett teszi le a voksát, hogy egyedülálló fehér nyomatokat gyártson.

A fehér festék sokszor nemcsak alapréteg, hanem elegáns és egyszerű dizájnelem. Rendkívül fontos, hogy megfelelő fedettséggel rendelkezzen, hogy a szükséges összképet biztosítsák. De az is kiemelhető, hogy egyik elem se nyomja el a másikat. A matt hordozók esetében elengedhetetlen a tesztelés, ugyanis a fehér festék kiszámíthatatlanul viselkedhet rajta. Egyes vállalkozások a tapasztalt grafikusok, operátorok és telepítőcsapat munkája mellett a nyomtató és a grafikai szoftver fontosságát emelik ki. A fehér festék ablakfóliákra történő nyomtatása kihívást jelenthet, de gyönyörű összhatást varázsol.

De a fehér grafikák legyártásához nem mindig szükséges a fehér festék, amelyet nehezebb kezelni, mint a többi színt. Sokszor egyszerűbb lehet fehér fóliára nyomtatni, majd azt bármilyen formára stancolni. Ha az üveg hátoldalára helyezik fel a grafikát, akkor használható átlátszó fólia, amelyet fehérrel laminálnak, így a motívumok kiemelkednek. Kifejezetten üvegfelületekhez fejlesztett fóliát a 3M, a Scotchcal Graphic Film IJ40 konkrétan ezt a célt szolgálja.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display