A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Autódekorációs kisokos mindenkinek

Az Eurojet egynapos autódekorációs tréninget tartott két alkalommal az Arlon fóliagyártó prezentálásával. Az eseményen Dominik Piechocki, a vállalat dekorációs specialistája adta át tapasztalatait. Összefoglalónkban bemutatjuk, hogy milyen anyagokat érdemes választani a tisztítási, illetve a dekorációs folyamatokhoz, valamint részletezzük az autódekoráció lépéseit is.

TISZTÍTÁS – AZ AUTÓDEKORÁCIÓ ELSŐ KÉT LÉPÉSE

Autómosás

Az első lépés a teljes dekorálni kívánt felület alapos letisztítása. A fő szempont ennél a műveletnél, hogy lehetőleg ne viaszos mosással történjen, ugyanis a lét­rejött plusz réteget a következő szakaszban vegysze­rekkel úgyis el kell távolítani. Amennyiben sérülések találhatók a járművön, például rozsdásodás, akkor a megfelelő szakemberhez kell fordulni, aki korrigálhat­ja a hibát. Azt a felületet nem szabad lefedni, ugyanis csak tovább romlana a karosszéria állapota.

Vegyszeres tisztítás

A jármű mosása elengedhetetlen, viszont nem ele­gendő ahhoz, hogy olyan felületet kapjunk, amelyre biztonságosan felhelyezhetjük a fóliát. Az alkoholos tisztítás célja a makacs szennyeződések – mint például olaj és viasz – eltávolítása. A Replace alkoholos tisztí­tószer – amely 1-10 százalék izopropil-alkoholt tartal­maz – használata ajánlott a folyamat megfelelő kivite­lezéséhez. A gépjárművek tisztítása mellett alkalmas üveg-, tükör-, gránit-, műanyagfelületekre is. A legfőbb előnye, hogy hatásosan és gazdaságosan képes eltá­volítani a zsíros szennyeződéseket. Az Eurojet szakér­tője szerint a felhasználása akkor a leghatékonyabb, ha hígítás nélkül permetezzük az anyagot a tisztítandó felületre, majd puha, szöszmentes – akár antisztati­kus – kendővel fényesre töröljük. Amennyiben hígítva alkalmazzuk, akkor a polírozott részeken érhetünk el kiváló eredményeket.

SZENNYEZŐDÉSEKTŐL TELJESEN MENTESEN

„Mielőtt elkezdjük a jármű fóliázását rendkívül fontos a megfelelően letisztított felület, ha ez elmarad, akkor rengeteg probléma merülhet fel a felvitel során, vala­mint azt követően is” – magyarázza Dominik Piechocki. „A tökéletes kivitelezéshez az autóról teljes mértékben el kell távolítani a viaszos, olajos és poros szennyező­déseket. A viasz például meglehetősen megnehezíti a vinyl tapadását. Az első lépésben samponos mosáson megy keresztül az autó, amivel a rárakódott elemek 90 százaléka eltávolítható. De ez nem elég, hiszen ha egy kis folt kimarad, annak már komoly negatív hatása lehet a végeredményre is. Ezért szükséges még alko­holos tisztítószerrel minden lehetséges szennyeződést eltávolítani.”

Minden járművön vannak olyan területek, amelyek­re kiemelt figyelmet kell fordítani a tisztítás során. Az autók formája rendkívül különbözik, a leginkább odafigyelést igénylő területek azok, ahol élesen vál­tozik a vonalvezetés. A fóliázás alatt többször kinyit­juk és becsukjuk az ajtókat, a motorháztetőt és a cso­magtartót, ami a légkört felkavarva beszennyezheti azanyag ragasztós felületét. Ennek elkerülése érdekében maszkolószalag használata ajánlott, így a különböző mozgások során kisebb mennyiségű szennyeződés ke­rül a fóliára. Mindemellett a maszkolószalag hatékony lehet akkor is, ha az anyag vágása közben elcsúszik a penge, és megkarcolná a jármű felületét.

FÓLIÁZÁS – AZ AUTÓDEKORÁCIÓ BEFEJEZŐ LÉPÉSEI

Fóliaválasztás

- Hirdetés -

Rengeteg fajta autódekorációra is alkalmas fólia ta­lálható a piacon, a hagyományos daraboktól egészen a csúcskategóriásig. Az alábbiakban két anyagokat mutatunk be, amelyek az Arlon termékcsalád legma­gasabb minőségét képviselik, és Magyarországon az Eurojet forgalmazásában kaphatók.

Arlon SLX+ Cast Wrap – 3D-s nyomtatható fólia FLITE technológiával

Az anyag vastagsága 50 mikron. Bármely technológiá­val – solvent, UV és latex – nyomtatható. Ez a prémium minőségű öntött fólia bármely évszakban felhelyez­hető a járművekre. Az újrapozicionálható SLX+ még hideg körülmények közt is nyújtható. Az Arlon által prezentált felragasztási technikák használatával vágás nélkül is garantáltan bent marad a mély csatornákban. Nyomtatás nélkül ez a fólia akár tízéves kültéri élettar­tamot is elérhet. Az ajánlott felhasználási területek: kamionok, teherautók, buszok, személyautók, vona­tok, villamosok. A javasolt lamináló az Arlon 3210 G overlaminate, amely szintén prémium minőségű ön­tött fólia. Ennek köszönhetően a felhelyezett nyoma­tok élettartama meghosszabbodik, valamint megóvja a környezeti hatásoktól.

Arlon SLX Cast Wrap – 3D-s nyomtatható fólia FLITE technológiával

Az anyag vastagsága 50 mikron. Bármely technológiá­val – solvent, UV és latex – nyomtatható. Ezt a prémi­um minőségű öntött fóliát teljes és részleges autóde­koráláshoz tervezték. A speciális FLITE technológiájú ragasztónak köszönhetően a fólia könnyen pozicionál­ható anélkül, hogy egyből odatapadna az adott felület­hez. Gyorsan és egyszerűen felhelyezhető, tökéletesen követi a jármű komplex íveit is, valamint a mély csator­nákat. Ez a fólia mindaddig újrapozicionálható, amíg meg nem történik az utómelegítés művelete. A FLITE technológiás ragasztó tapadását három tényező befo­lyásolja: a nyomás, a hő és az idő. A nyomtatás nélküli fóliák akár tízéves kültéri élettartamot is elérhetnek.

Felhelyezés

Ha kiválasztottuk a megfelelő anyagot, már csak fel kell helyezni a gépjárműre. A technikákról, eljárások­ról az Arlon részletes oktatóanyagot töltött fel a videó­megosztó csatornájára, így mindenki számára elérhe­tő ez a tudásbázis.

NÉPSZERŰ TRÉNING

Az Eurojet szervezésében tartott Arlon-tréning rendkí­vüli népszerűségnek örvendett. A két napon összesen 30 fő vett részt a kurzuson – a tapasztalatok szerint ekkora létszám teszi lehetővé, hogy mindenki számára lehetőség legyen elegendő gyakorlásra.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -

Sign&Display