Új dimenzió a betűgyártásban: 18. századi betűtípusok inspirálták ezt a 3D nyomtatott sablont

Egy londoni tervezőcsapat új, 3D nyomtatott betűtípust hozott létre, amelyet A23D-nek neveztek el, és egyfajta drótvázas konstrukcióra hasonlít – adta hírül a 3Dprint.com. A projektet a New North Press nyomda és az A2-Type betűműhely közös munkája eredményezte. Az volt a céljuk, hogy összekapcsolják a nyomtatás legrégebbi és legújabb formáit.

Henrik Kubel és Scott Williams az A2 munkatársaival a történelmi betűtípusoktól kezdve a 18. századi árnyékolt, vésővel formált és színes betűtípusokig, valamint a mélység és a háromdimenziós megjelenítés korai kísérletéig terjedően vizsgálták a lehetőségeket.

A kreatív csapat a gazdag betűnyomtatási hagyományok tiszteletben tartása mellett szeretett volna utalni a kortárs nyomtatási folyamatokra, miközben a 3D nyomtatás lehetőségeit is ki akarta használni. Két 3D nyomtatási módszert próbáltak ki, a szelektív lézerszinterezést és a fuzionált lerakódási modellezést, de egyik sem hozott kielégítő eredményt. Végül egy folyékony fotopolimer anyagot választottak, amelyet UV fény segítségével rétegenként kötöttek meg.

A betűk valódi 3D nyomtatását a londoni Chalk Studios végezte, amely architekturális modellek és szobrok nyomtatására szakosodott. A betűk szerkezete folyékony fotopolimerből készült, míg a hátlap anyaga „chemiwood”, ami a fa sűrűségéhez hasonló műanyag – így hagyományos megjelenést kölcsönöz a készítménynek.

Sign&Display magazin