Rohamtempóban fejlődő 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás a reklámgyártás egyik olyan lehetősége, amely még kevésbé kihasznált a piacon, pedig a technológia rohamos tempóban fejlődik, és egyre költséghatékonyabb megoldások születnek. Most az MIT és az ETH Zürich kutatói mutattak be olyan rendszert, amely szélesebb anyagválasztékot képes kezelni, mint a korábbi modellek – írja az MIT.

E koncepció által a nyomtató mesterséges látástechnológiát alkalmaz, amely lehetővé teszi a nyomtatási folyamat valós idejű beállítását anélkül, hogy meg kellene érinteni az éppen folyamatban lévő munkadarabot. Így olyan anyagokat is lehet használni, amelyek lassabban kötnek, mint a hagyományosan alkalmazott akrilátok.

Ez a kontaktustól mentes rendszer jelentősen növeli a nyomtatási sebességet és lehetővé teszi az összetettebb, több anyagból álló tárgyak, például robotok és biológiai szerkezetek pontos nyomtatását. A kutatók már különféle komplex eszközöket állítottak elő ezzel a technológiával, beleértve egy teljes mértékben 3D-nyomtatott, inak által vezérelt robotkezet is​​.

Sign&Display magazin