Nyomtatott cipők a Párizsi Divathéten

A cipők az elsők között képviselték a 3D nyomtatást a divatban, az utóbbi években pedig felgyorsult a lábbelik additív gyártással történő előállítása, és már nagyobb mennyiségben is készülnek darabok, például a Carbon DLS technológiáját használó Adidas Futurecraft 4D termékvonala – olvasható a FreeDee blogján.

A szakterületet meghatározó nagyvállalatok, így a Stratasys és a 3D Systems is kísérletezett már lábbelikkel, 3D nyomtatást alkalmazó divattervezők, mint Iris van Herpen és Zaha Hadid is dolgoztak ki cipőterveket, míg a Formlabs – amelynek a termékeiket a FreeDee forgalmazza Magyarországon – és az EOS a New Balance-szel és az Under Armourral kivitelezett nyomtatott lábbeliket.

A HP szintén érdeklődik a cipőgyártás iránt, MultiJet Fusion technológiájukkal alacsonyabb áron és nagyobb tételben állíthatók elő csúcs-, vagy akár középkategóriás sneakerek és más lábbelik.

A január 17. és 22. közötti 2023-as Párizsi Divathét közönsége láthatott némi ízelítőt a nyomtatott cipőkből.

A Dior (nem specifikált) polimerporból feltehetően MultiJet Fusion, de mindenképpen porágyas fúzió technikával készített legújabb Carlo darabja szépen szemlélteti a legendás divatház 3DP iránti elkötelezettségét. A hagyományos termékvonal modern változatai izgalmas és formabontó, extrakönnyű és kényelmes cipő, csizma, ráadásul a felhasznált anyag nyolcvan százaléka újrahasznosítható – bár egyelőre nem tudni, hogyan.

A karibi multikultúrát fémjelző amszterdami BOTTER designstúdió szintén elkötelezett a fenntarthatóság iránt, legújabb darabjukat a HP-vel és a Reebokkal közösen készítették, az ihletet a karibi vizekben élő, gyönyörű ragadozó tengeri csiga, a Venus Comb Murex jelentette.

Az egészen különleges sneaker merész, élénk és üde színvilágú, pozitív energiákat sugároz magából, s olyan hangulatot áraszt, mint az inspiráló forrás Karib-tenger.

Sign&Display magazin