Sokmilliárdos szerződést kötött a Ricoh és a Durst Group

Eleve sikeres együttműködést fűztek még szorosabbra, egy nem kevesebb, mint 50 millió eurós (több mint 18,5 milliárd forintos) megállapodással, amelynek keretében a Ricoh modern nyomtatófej-technológiákat fog szállítani a cégcsoportnak. A Durst Group már ma is használja neves partnere tintasugaras eszközeit: Gen 5 fejeket épített az Alpha textilnyomtató rendszerébe, illetve a P5 széria nagy formátumú berendezéseibe – márpedig ezeket a piac legsikeresebb, legproduktívabb gépei közé sorolja a szakma.

A vállalatok közösen jegyzett közleménye szerint a Ricoh vállalta, hogy a Durst nyomtatóihoz különféle feladatokra szolgáló fejeket is kifejleszt, azzal a világos céllal, hogy minél hosszabb élettartamú eszközöket adjanak az ügyfelek kezébe. Az elmúlt évek ismeretében nem meglepő, hogy szorosabbra fűzték a szálakat, hiszen eddig is nagyon stabil, nagyon rugalmas rendszereket hoztak létre együtt – főleg ami a textilnyomtatásra szánt Durst Alpha sorozatot illeti. A végeredmény nagyon meggyőző, viszont a maximális nyomtatási minőség és termelékenység, illetve a megbízható, kockázatmentes megoldások kidolgozása rendkívül intenzív, hosszan tartó folyamat: több tonnányi festék és sok ezer alkatrész tesztelésével jár.

Dr. Christian Compera, a Ricoh ipari nyomtatásért felelős globális vezérigazgatója úgy látja, a szerződés még fókuszáltabb munkát ad a szakembereiknek, akik a világ valós elvárásainak megfelelő nyomtatófejek gyártására állítják át a céget. A megállapodás – mivel egy tető alá rendezi az eszközök értékes szellemi tulajdonát – végső soron az ügyfelek javát fogja szolgálni – vélekedett.

Christoph Gamper, a Durst Group társtulajdonosa nem kevésbé bizakodó: úgy gondolja, közös erővel gyorsabban tudnak piacra dobni új nyomtatórendszereket, hiszen létrehozhatják a festékek és azok hordozóinak tökéletes kölcsönhatását. Ez egyrészt maximális minőséget és teljesítményt eredményez, másrészt szavatolja a megbízhatóságot és a gépek hosszabb élettartamát.

Bár komoly részleteket nem árultak el (viszont a következő pár hónap során még fognak), tudni lehet, hogy a két cég a tintasugaras technológiák és a nyersanyag-felhasználás teljesen új metódusaival fog jelentkezni. A fejlesztéseket a fokozott fenntarthatóság – például a rövidebb szárítási ciklusokból eredő energiamegtakarítás – jegyében tervezik végrehajtani.

Gábor János, Sign&Display