Zöldségekből is készül festék

A növényi eredetű összetevőkből álló, elsősorban élelmiszer-csomagolásokhoz ajánlott termékskála a Sun Chemicaltól érkezik. A festékek bio-megújuló voltát szénizotópos vizsgálattal igazolták.

A Sun Chemical mindig is nagy figyelmet fordított a fenntarthatóságra és arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó megoldásokat találjon ki a csomagolóipar számára. A legújabb fejlesztés is ennek szellemében valósult meg: itt a megújuló, vízbázisú SunVisto Aquagreen sorozat, amelynek készítéséhez természetes nyersanyagokat használnak – fosszilis eredetű összetevők helyett. A festékek egyik alapvető része a például keményítőből, cukorból, a gabonafeldolgozás melléktermékeiből származó, növényi eredetű kötőanyag. Ez remekül használható élelmiszercsomagolásokhoz, hiszen természetesebb, tisztább, környezettudatosabb anyagról van szó.

A bravúros megoldást tudományosan is igazolták: a festékekben lévő természetes anyagok arányát szénizotópos vizsgálatnak vetették alá. A C14 izotóp jelenléte azt bizonyította, hogy valóban nem fosszilis összetevők felhasználásával készült festékekről van szó. Ez egyben azt is jelenti, hogy a SunVisto Aquagreennel nyomtatott csomagolások szabadon, környezetkímélően komposztálhatók és újrahasznosíthatók, ipari vagy akár otthoni körülmények között.

A különböző formulákban elérhető festékek csomagolások egész sorához alkalmazhatók, akár papírra, akár műanyag filmre kell nyomtatni. A használatuk rendkívül hatékony, hiszen gyorsan száradnak, és magas minőségű, tartós, kopásálló végeredményt hagynak maguk után. A felhasználása a szendvics- és wrapcsomagolások mellett kisebb-nagyobb elvitelre szánt élelmiszerekhez, illetve hideg vagy forró italokat tartalmazó papírpoharakhoz vagy biofilmből készült zacskókhoz is tökéletes.

Gábor János, Sign&Display

Forrás és fotó: Italia Imballaggio Magazine