Online előadás a Disney neonművészetéről

Te is csatlakozhatsz a Neon Művészetek Múzeuma és a Walt Disney Imagineering egyedülálló és egyszeri online eseményéhez, ami a filmstúdió-óriás szórakoztatóközpontjainak fénycsőtörténelmét mutatja be, utóbbi szakértőjével, Steve Spiegellel. Koránkelők előnyben: a Disney vidámparkjait tervező és építő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó divízió vezetője magyar idő szerint december 11-én szombaton hajnali négykor indítja a túrát, egy Zoom- esemény keretében.

Az Imagineering csapata mindig is arról volt híres, hogy szigorúan ragaszkodik a Hollywood aranykorára jellemző neonvarázs autentikus, esztétikus reprodukálásához – az esemény éppen innen indulva kalauzolja el a nézőket napjaink fényvizuális varázslatain keresztül a hiperrealisztikus jövővíziókig. A gazdagon illusztrált online előadáson egyaránt számíthatunk a Disney archívumából és Spiegel saját gyűjteményéből származó fotókülönlegességekre, amelyek közösen mesélnek a neon és a Disney történelméről. Kiderül, mikor és melyik neon tűnt fel először a filmstúdió vidámparkjában, és ez hogyan hatott a létesítmény építészeti stílusára, a vendégélményre vagy épp a parkon átívelő narratívára. Egészen lenyűgöző az, ahogy a Disney történetet mesél, csupán a fény segítségével – ennek legjobb példája állítólag a Verdák Földje, a kaliforniai létesítményükben.

Fotó: Disneyland

Az előadóról érdemes tudni, hogy olyan világhírűvé vált látványosságokat tervezett a Disney számára, mint a „Drágám, a kölykök összementek!” nyomán született „Drágám, a nézők összementek!” című 4D-élmény, a Star Wars univerzumot idéző „Star Tours – The Adventures Continue” park vagy A galaxis őrzői által ihletett „Guardians of the Galaxy – Mission: BREAKOUT!” torony. Társalapítója továbbá a Signs United nemzetközi közösségének, amelynek tagjai vintage sing-okra vadásznak világszerte, hogy megörökítsék, felújítsák vagy konzerválják is őket. Spiegel ebből a munkából származó fotókiállítása a világ minden táját bejárta már, a kaliforniai Glendale-től Bécsig.

A Zoom-eseményre itt tudsz jelentkezni, tíz dollárért, ami a lehetőséghez képest nyugodtan mondható szerény összegnek (a linket az előadás előtt küldik ki a befejezett regisztrációval rendelkező nézőknek). A „one night only” élő előadáson kérdéseket is fel lehet majd tenni az előadónak.

Gábor János, Sign&Display