Gábor Béla – „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől”

KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől, címe annak az albumszerű nyomdai kiadványnak, ami 2021. november 25-én jelenik meg a GLÉDA Kft. gondozásában. A megjelenés napján, Gábor Béla – ÉLETÚT és ALKOTÁS – KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől címmel időszaki kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A könyv bemutatója, 2021. december 9-én 17 órakor lesz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Bacchus termében.

Gábor Béla 1982-ben fejezte be kéziratát „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS” címen. A Szerző leánya – Gábor Judit- kérésére, a könyv „KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől” címen kerül kiadásra.

Az Album első oldali borítóján, Gábor Béla grafikája látható, melyet az általa szerkesztett és 1957-ben megjelent, A KIRAKAT című könyvhöz tervezett. A hátoldali borítón, a 2021. évben a dekoratőr és kirakatrendező végzettséggel betölthető munkakör elnevezések kerültek felsorolásra.

Az Album három nagy egységből áll. Az első bemutatja, életútja és alkotásain keresztül Gábor Bélát. A kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró, geometria-, és művészrajz tanár, szervezője és teremtője a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező és dekoratőr szakképzésnek. Munkája eredményéül, a Százados úti iskolában 1955 szeptemberében a kereskedő tanulók mellett az első kirakatrendező tanulókkal a kezdődött meg a tanév.

Az Album másik nagy egysége a Gábor Béla által készített és 1982. júliusban befejezett KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS tanulmány, a kirakatról és a kiállításról. A tanulmány szakmatörténeti, szakoktatás történeti tartalma, Gábor Béla hagyatékában őrzött fotókból és dokumentumokból válogatott formában jelenik meg.  A harmadik egység, a hagyatékban őrzött, 75 éve, 1946 decemberében – Gábor Béla címlap grafikájával – megjelent KIRAKAT és REKLÁM képes folyóirat I. évfolyamának az első száma teljes, 20 oldal terjedelmű betűzött reprintje.

Hogy miért és kinek készült ez a kiadvány? Erre az író Gábor Béla a KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS tanulmány előszavában válaszol:

„…Ez a kis tanulmány azzal a céllal készült, hogy erről a két nagyon szerteágazó szakterületről: a kirakatról és a kiállításról rövid tájékoztatót, összefoglalót adjon azok számára, akiket ez a téma érdekel. A szerző nem a tudomány mélyreható kutató módszerével kívánta megközelíteni a témát, hanem az ismeretterjesztés nézőpontjából. Szempontokat, segítséget kíván adni az eligazodáshoz azokról a hatásokról, melyek bennünket folyamatosan érnek az utcán, a kiállításokon, természetesen a teljesség igénye nélkül. Úgy gondoljuk, hasznos olvasmány lesz ez a tanulmány a szakmában dolgozó fiatalok számára. Örülnék, ha ez a tanulmány – a dekorációs szakterületek alapfogalmainak megismertetésével -, támogatást és lendületet tudna adni a terület dolgozóinak további munkájához.”

Miért most készült el a könyv?

Gábor Béla, KIRAKAT és KIÁLLÍTÁS kéziratát, 1982. júliusban, a kiállítási anyag gyűjtését 1993. június 28-án fejezte be. Az Író 1993. december 3-ai, halálát követően lánya a többszöri sikertelen próbálkozás után Édesapjának tett ígéretének, eleget téve nem adta fel, és 2020-ban újabb lehetőség adódott a kéziratból könyv és a kordokumentumokból kiállítás megvalósulására.

A tanulmányban Gábor Béla által feltett távolba mutató kérdései – Milyenek lesznek a következő évtizedek kirakatai? Milyen tényezők befolyásolják a szakterület fejlődését? Milyenek lesznek kiállításaink az évszázad utolsó évtizedében? – kapocs 1982. és napjaink valamint az következő évek között.

A gyűjteményt befogadó és a kiállításnak helyet adó, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a 2022. évre további programokat tervez a fenti kérdések megválaszolására.

Az album, utánvéttel megrendelhető a gléda@t-online.hu email címen, vagy megvásárolható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Múzeum Shopjában. A kiállítás 2021. november 26.- 2022. április 3. között, hétfő kivételével mindennap, 10-18 óra között tekinthető meg.

A könyv a kiállítás megnyitóján november 25-én, illetve a könyvbemutatón december 9-én kedvezményes áron is megvásárolható.

Gábor Judit