A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A vizes bázisú digitális festékek térnyerése

A digitális ipari nyomtatás egyre több területen válik népszerűvé – amely növekedés hozadékaként egyre nő a vizes bázisú tintasugaras festékek iránti kereslet. E tények és piaci trendek ismeretében a németországi festékgyártó Marabu az ipari termelő cégekkel kéz a kézben, szoros együttműködésben fejleszti vizes bázisú digitális nyomtatáshoz felhasználható festékeit, érzékeny alkalmazási területekre. E fejlesztési projektek legfontosabb szempontjai a biztonság, egészség és a környezetbarát tulajdonságok mellett az erőforrás-hatékonyságú fejlesztés és gyártás.

A digitális nyomtatáshoz használható vizes bázisú festékek iránti kereslet nagyobb, mint valaha, a piac pedig nyitottan várja az új megoldásokat. A legkiemeltebb figyelem az olyan termékek nyomtatására irányul, amelyek emberi bőrrel vagy élelmiszerekkel kerülnek érintkezésbe. Az ipar résztvevőivel szoros együttműködésben a Marabu megalkotta vizes bázisú festékeit élelmiszer csomagolásokhoz, hullámkarton anyagokhoz, játékokhoz, illetve digitális nyomtatással készülő tapétákhoz. E példák esetében a nyomtatás tipikusan egypasszos folyamat. A vizes bázisú festékek számos előnyt kínálnak. Egyrészt a nyomtatható kreatív anyagok szinte végtelen választéka nyomtatható velük, másrészt költséghatékonyak is a kis- és közepes gyártási mennyiségek esetében. Továbbá nem bocsátanak ki illékony szerves vegyületet, azaz VOC-t (Volatile Organic Compound), ezáltal ideálisak tapéták nyomtatásához – amelyeket például lakások nappalijába, iskolákba, gyermekorvosi rendelőkbe, illetve irodai munkakörnyezetbe helyeznek el, ezért szag- és károsanyag mentesnek kell lenniük.

A vizes bázisú tintasugaras festékeket használják továbbá rugalmas csomagolóanyagokhoz, amelyek élelmiszerek védő és kereskedelmi csomagolásai is egyben. A design-t közvetlenül a csomagolóanyagra nyomtatják. A nyomtatáshoz felhasznált festékeknek pedig emiatt alkalmasnak kell lenniük az élelmiszerrel való érintkezésre, és meg kell felelniük az EuPIA irányvonalnak, amely a nyomdafestékek helyes alkalmazását határozza meg a csomagolóanyag gyártásban, illetve a Nestlé által kibocsátott, a csomagolásokhoz használt festékek útmutatásnak egyaránt. A vízbázisú festékeknek továbbá kompatibilisnek kell lennie a hullámkarton csomagolóanyagok széles választékával, mint például a hajtogatott dobozokkal. A hullámkarton anyagokra történő nyomtatással kapcsolatban rendszeresen felmerülő probléma, hogy néhány festék felszívódik az anyagban, ezáltal megakadályozva annak további feldolgozhatóságát.A vízbázisú tintasugaras festékeket azonban már e kitétel tudatában fejlesztik. A festék nagyon kis mértékben hatol be az anyagba – továbbá a kiemelkedően rugalmas festék által képzett filmréteg azt is jelenti, hogy az anyag hajtogatása és gyűrődése folyamán nem keletkezik látható törésvonal.

Amint azt vízbázisú festékei is mutatják, a Marabu folyamatosan bővíti digitális nyomtatási termékportfólióját. A cég konkrét gyártási tapasztalatok, illetve a polimer, pigment és a víz, mint elsődleges oldószer közötti reakciók ismeretének felhasználásával fejleszti termékeit. Amint azt Németh Anita, a Marabu termékeket Magyarországon 16 éve forgalmazó Centrum Servis Hungary Kft. digitális üzletágának értékesítési vezetője elmondta: „A Marabu projektvezérelt fejlesztésekre koncentrál, ami azt jelenti, hogy festékeiket az adott ügyfél különleges igényeire szabva alkotják meg. Ez a hozzáállás pedig garantálja, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el.”

További információért keresse munkatársainkat alábbi elérhetőségeinken: Centrum Servis Hungary Kft.

Telefon: +36 23 428 266 • Fax: +36 23 428 266
Email: centrumservis@centrumservis.hu

Sign

- Hirdetés -

Sign&Display