A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

A textilipar szíve idén januárban Frankfurtban dobbant

Heimtextil szakmai kiállítás – A tavalyihoz képest nagyobb kiállítói és látogatói számmal zárta kapuit Frankfurtban a január 10-13 között megrendezett Heimtextil kiállítás, amely a kiállítók szerint az év első komoly szakmai rendezvényeként remek előrejelzésként szolgál az idei évre várható üzleti trendekről. Míg a kiállítók és látogatók a kiállítás szakmaiságát, és az ott megteremtett remek üzleti kapcsolatokat dicsérték, addig a sztárvendégek és híres divattervezők a textil trendek felfedezésére indultak.

Inspiráló, a termékek érintésére koncentráló és közel áll az iparhoz
A fenti néhány szóban foglalható össze leginkább az idei Heimtextil kiállítás négy sikeres napja. A kifejezetten zord téli időjárás ellenére mintegy 70.000 látogató érkezett a világ vezető textilipari kiállítására, hogy első kézből értesüljön az új szezon aktuális trendjeiről, amelyet a világ 67 országából érkező 2963 kiállító prezentált a frankfurti vásárközpont 20 csarnokában. Detlef Braun, a frankfurti vásárközpont rövid értékelésében kiemelte a legfőbb pozitívumokat: „A számok önmagukért beszélnek, a Heimtextil ugyanis idén ismét növekedni tudott mind látogatói, mind kiállítói számban. De ez a projekt nem csak a mennyiségről, hanem sokkal inkább a kiállított termékek minőségéről, illetve a vásár folyamán a kiállítók és vevőik között folytatott szakmai beszélgetésekről szól. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük: Frankfurt a beltéri dekorációs textilipar nemzetközi találkozóhelye és dobogó szíve is egyben!” Mindezeket kiegészítve érdemes hozzátenni: a látogatók véleménye alapján az iparág általánosságban véve jobb formában van, mint tavaly, a német látogatók szerint pedig kifejezetten jók a kilátások (a megkérdezettek 40%-ának véleménye szerint).

Textil design – mindent a szemnek…
Nem csak a tapintása határozza meg egy textil anyag megjelenését, ez kifejezetten érezhető volt az idei Heimtextil kiállításon. A már jól ismert, illetve a fiatal tervezők által kiállított anyagok gazdag színvilága és változatos design-ja nagyon népszerű volt és nagy figyelmet generált. Itt mutatta be például legújabb tapéta kollekcióját a sztár tervező; Michael Michalsky. a kiállítás megnyitóján pedig a topmodell Eva Padberg beszélgetett Detlef Braun vásárigazgatóval a közelgő szezon várható trendjeiről. A Marburger tapétagyár standján Harald Glööckler mutatta be legújabb, kifejezetten luxus színvonalú tapétakollekcióját.

Digitális textilnyomtatás a Heimtextilen – számos termékbemutatóval
A kiállítást az alábbi három tematikai szegmensre osztották a szervezők: lakástextilek – ide tartoznak a padlók, kárpitok, tapéták, függönyök. Háztartási textíliák – ide tartoznak az asztalterítők, fürdőszobai textíliák, és ágyneműk. A szolgáltatások témaköre foglalja magába a textil design-t, digitális nyomtatási technológiát és nyomtatási alapanyagokat.

A világ minden tájáról érkeztek nyomtatással foglalkozó cégek, hogy bemutassák termékeiket, sőt, sokan még új termékük bemutatóját is a Heimtextilre időzítették, ezzel is alátámasztva a digitális textilnyomtatási iparágban rejlő óriási fejlődési potenciált, illetve a Heimtextil kiállítás, mint szakmai fórum fontosságát. Nem véletlen tehát, hogy a Heimtextil hivatalos oldalán, a http:// heimtextil.messefrankfurt.com oldalon a „nyomtatás” keresőszóra mintegy 416 kiállító nevét adta ki az adatbázis.

Mimaki – új Tiger-1800B direkt textil ipari nyomtató
A Mimaki a Heimtextil kiállításon mutatta be elsőként a nagyközönségnek új direkt textil ipari nyomtatóját, Tiger1800B néven, amely reaktív festéket használ. A cég marketing igazgatója, Mike Horsten tájékoztatóján elmondta: „A digitális nyomtatás egyre inkább a mainstream irányába tolódik, ami nagy hatással van a textilipari piacra. Óriási változás zajlik a textilnyomtatásban, amit számos faktor befolyásol, köztük a digitális textilnyomtatók és festékek fejlesztései éppúgy, mint a rövidebb gyártási idők és gyorsabb átfutás iránti igény, továbbá az egyre inkább személyre szabott textil termékek iránti kereslet a lakástextíliák és a divat terén.

A Heimtextilre látogatók hamar megérthetik, milyen módon építhetik be a digitális nyomtatást gyártásukba a saját és vásárlóik érdekében.” A Mimaki a Heimtextil kiállításon nem csak standján mutatta be újdonságait, de megtalálható volt a Theme Parkban felállított digitális textil mikro gyárban is, ahol megoldásaik működés közben voltak megtekinthetők, az érdeklődők pedig feltehették kérdéseiket a Mimaki szakértőinek többek között arról, hogy digitális textilnyomtatási megoldásaik miként tehetik rugalmasabbá, jövedelmezőbbé, és környezetbaráttá termelésüket.

Kipróbált és új megoldások
Mike Horsten elmondta: „Izgatottan vártuk, hogy bemutathassuk legújabb nyomtatónkat. Miután cégünk megvásárolta a La Meccanica-t, amely több mint 40 éves tapasztalattal bír a digitális textilnyomtatás területén, a Mimaki bemutatta Tiger-1800B direkt textil nyomtatóját. Standunk látogatóit pedig lenyűgözték az ebben az ipari minőségű nyomtatóban rejlő lehetőségek.” A Tiger-1800B egy kimagasló termelékenységű, és kiváló minőségű nyomatok készítésére alkalmas nyomtató, kifejezetten ipari alkalmazásokhoz.

Robosztus keretének, stabil anyagtovábbításának és nyomtatófej karbantartó rendszerének köszönhetően a Tiger-1800B kifejezetten egyedi nyomtatónak számít kategóriájában, amely maximálisan 385 m 2 /óra nyomtatási sebességre, 600 dpi-s nyomatfelbontásra képes, 1,85 méter nyomtatási szélességig. A nyomtatóhoz opcionálisan olyan további egységek csatlakoztathatók, mint a nagyobb méretű anyagokhoz használható betöltő egység, fűtő egységek, és egy hajtogató. A nyomtató ideális tapéták, zászlók, sportruházat, beltéri dekorációs anyagok és divatruházat gyártására egyaránt.

A Mimaki standján megtekinthető volt még:

  • A Tx300P-1800B direkt textilnyomtató pigment tintával, amely egy 1,8 méter szélességű textilnyomtató. A belépő szintű modell kiválóan alkalmas olyan cégek számára, amelyeknek limitált a helykapacitásuk, mint például design stúdiók.
  • A Tx500P-3200DS 3,2 méter széles szublimációs direkt textilnyomtató, amellyel nyomtathatunk soft signokat, vagy lakásdekorációs anyagokat, akár 720×1080 dpi felbontással. A nyomtatással egyidejűleg működő színfixáló megoldásával, és 130 m 2 /óra maximális nyomtatási sebességével csökkenthető gyártási időnk.
  • A TS300P-1800 egy 1,8 méter széles, új generációs szublimációs transzfer nyomtató, amely gyönyörű nyomatokat készít – alacsony költségekkel – vékony transzfer papírra. A készülék maximálisan 115 m 2 /óra nyomtatási sebességre képes és a Mimaki Sb410 festékeit használja, amelyek alacsony áruk mellett kifejezetten remek minőségűek.

Újdonság: digitális textil mikro gyár
A Heimtextil idei kiállításának egyik újdonsága volt a digitális textil mikro gyár, amely tulajdonképpen egy élő demonstrációja volt a teljes digitális gyártási folyamatnak, kezdve a tervezéstől, a digitális nyomtatáson át, egészen az automatizált vágásig. Ez az élő demonstráció kiváló lehetőséget biztosított a látogatóknak arra, hogy jobban megértsék a digitális textilnyomtatás folyamatát, illetve az abban rejlő előnyöket – legyen szó bármilyen méretű vagy típusú vállalkozásról.

Kornit Allegro – kiváló megoldás egyedi bútorok készítéséhez!
Elsőként az idei Heimtextil kiállítás alkalmával, a Kornit egy teljes Allegro rendszert mutatott be standján azért, hogy élőben demonstrálják a digitálisan nyomtatott beltéri dekorációk teljes gyártási megoldását, mindezt előkezelés és utómunkák igénye nélkül.
A Kornit standján kiállított gépek, kész termékek, illetve élő bemutatók segítségével mutatták be az egylépéses digitális gyártásban rejlő potenciált a bútortervezők és gyártók számára – mindezt az egyedi igények szerint gyártott termékekre fókuszálva. A cég ’Allegro & Cut’ koncepciójában ez az egylépéses munkafolyamat kiterjeszthető további munkaelemekkel, mint például a motívumok integrálása, nesting és digitális kivágás – mindezt egy teljesen digitális, helyben történő gyártás megvalósítására, amely új üzleti lehetőségeket nyit meg a cégek számára.

A Kornit Allegro az egyetlen igazán digitális megoldás a textilnyomtatásban, amely tartalmazza az anyagok elő és utókezelését egy hétméteres gyártósoron belül. Egyedi, egylépéses gyártási folyamata, a Kornit NeoPigment festékek által biztosított impresszív színterjedelemmel kombinálva – remek lehetőséget kínál a textil tervezők számára és lehetővé teszi számukra, hogy kontrollálják nyomataikat, és azok színeit, miközben vevőik számára gyorsan legyártott, egyedi termékeket kínálhatnak. A Kornit Allegro készüléke ügyel a környezettudatosságra is, hiszen elhagyva az energia és vízigényes lépéseket, valamint 100%-ban biológiailag lebomló festéket használva, felhasználói élvezhetik a környezetbarát megoldások előnyeit a textiliparban is.

Ennek a teljesen száraz, egylépéses megoldásnak köszönhetően a digitális textilnyomtatás visszatérhet az európai országokba, hiszen a korábbi kihívások, mint a teljes gyártási költség, a környezetszennyezés, az egészségügyi és biztonsági szabályozások, illetve a helyigény mind megoldódnak. „Az elmúlt évek folyamán erőteljesen növeltük a Heimtextil kiállításon való jelenlétünket, hiszen ez az a szakmai platform, ahol egyaránt találkozhatunk gyártókkal, kiskereskedőkkel és tervezőkkel a világ minden tájáról.” – mondta Guy Zimmermen, a Kornit Digital marketing és üzletfejlesztési alelnöke, majd hozzátette: „A Kornit Allegro új lehetőségeket kínál a lakástextil gyártó iparág számára. Ez egy egyedülálló tekercses rendszer, amely közvetlenül képes nyomtatni a textil anyagok széles választékára, mindezt élénk és pontos színekkel, illetve remek tartóssággal. A rendszer kifejezetten alkalmas egyedi kollekciók, illetve minden olyan alkalmazás esetében, amelyek gyors átfutást igényelnek.”

Epson – kreatív és sokoldalú nyomtatási megoldások otthoni dekorációkhoz a függönyöktől a tapétákon át a konyhai dekorációkig!
Az Epson standján bemutatták a cég széles körű textilnyomtatási portfóliójának megoldásait, így láthatóak voltak a sokoldalú SureColor sorozat készülékei mellett a F.lli Robustelli’s Monna Lisa, a cég ipari digitális textilnyomtatója, amely tulajdonképpen forradalmasította a textilnyomtatási piacot azzal, hogy lehetővé tette nem csak mintanyomatok készítését, hanem a megbízható tömegtermelést is.

Az Epson a Heimtextil kiállításon mutatta be a Design for Living 2017 textiltervező versenyének legjobb terveit
Az Epson a németországi Niederrhein Egyetem Iparművészeti szakán tanuló Evgenia Guliev textiltervét választotta ki, hogy azon keresztül mutassa be a digitális textilnyomtatási technológiájának lehetőségeit és minőségét a Heimtextil kiállításon. Az Epson szorosan együttműködik a világ minden tájáról származó textiltervezőkkel és felsőoktatási intézményekkel, hogy felfedezze a dekor és divatiparban rejlő lehetőségeket. A vállalat ezért Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság egyetemi hallgatói számára írt ki pályázatot, akik terveikkel elnyerhették a Design for Living 2017 díjat. A jelenleg mesterszakos Evgenia textiltervezést tanul és a zsűri az általa készített merész, kortárs dizájnt ítélte a legjobbnak.
A Heimtextil kiállításra az Epson az általa tervezett mintát nyomtatta számos lakástextíliára és lakberendezési tárgyra, amihez a széles formátumú SureColor SC-F festék-szublimációs és a Monna Lisa pigment alapú tintával dolgozó, direkt textilnyomtató készülékeket használta.

Monna Lisa egy lakástextil-ipari sikertörténet
A Monna Lisa nyomtató történelmet írt a lakástextil szektorban azzal, hogy 2005 óta több mint hárommillió négyzetméternyi felületet nyomtattak a készülékkel pigment alapú tinta felhasználásával. Ez a digitális textilnyomtató forradalmasította a textilnyomtatási piacot. Mindez a vállalatok közti több éves együttműködés eredménye, a digitális textilnyomtatási technológiák terén úttörőnek számító Epson, a For.Tex és a F.lli Robustelli között, amely cégek már mind azonos cégcsoport tagjai. E három gyártó a Heimtextil kiállításon mutatta be a lakástextil és lakberendezési piac képviselői számára a környezetkímélő, magas minőségű, pigment alapú tintát használó digitális textilnyomtatási technológiát.

A három vállalat több mint egy évtizedes partnerségi összefogásának eredményeképpen született meg a Monna Lisa digitális nyomtató, ami az Epson által kifejlesztett piezoelektromos tintasugaras technológiával működik.

A Monna Lisa egy teljesen integrált rendszer, amely az egész gyártási sorozatot képes kezelni, a nyomtatás előkészítésétől egészen a végső nyomatig.

A Monna Lisa sikere több tényezőnek köszönhető. Nem csak a minőség és megbízhatóság fontos, a nyomtatófejek, a tinták és az egyedi mechanizmus, valamint a folyamatos fejlesztések biztosítják a készülék tökéletes működését. Az erre való törekvést pedig a nemrég a Como-i ipari parkban átadott innovációs központok is segítik. A világszerte használt Monna Lisa készülékek száma alapján, az Epson becslése szerint, 2015-ben mintegy 900.000 négyzetméternyi, pigment alapú tintával nyomtatott textilterméket készítettek (ami a 2014-es évhez képest 40%-os növekedést jelentett).

A világos pigment alapú tintát használó, 320 cm méretű Monna Lisa 2005 óta érhető el a lakástextil piacon. Legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy képes kiváló minőségben különböző szövetre nyomtatni, akkor is, ha az cellulóz rostokból vagy poliészter és cellulóz keverékéből készült. Mindezt a Genesta pigment alapú tinták teszik lehetővé, amelyeket az Epson a For.Tex vállalattal közösen fejlesztett ki.

A Genesta tintákat használó Monna Lisa környezetbarát készülék, környezetre gyakorolt hatása alacsony, hiszen nem igényel gőzölési és mosási folyamatokat. A Monna Lisa modellel nyomtatott szövetek magas minőségben adják vissza az eredeti színeket, tartósak és reprodukálhatók, ami elengedhetetlen a lakástextil-iparban is használt, előkezelt szövetek esetében.

A Monna Lisa nyomtató minősége és fejlett funkciói lehetővé teszik, hogy az ügyfelek otthon használatos termékeket állítsanak elő, a lakástextilektől a háztartási textíliákig.
A 2003-ban bemutatott Monna Lisa modelleket a Fratelli Robustelli textilipari-gép gyártó vállalat gyártja. Ez a nyomtató forradalmasította a textil piacot azzal, hogy olyan digitális eszközt kínált, amellyel a mintakészítési szakaszt követően elindulhatott a termékek ipari szintű gyártása.

HP – egyedi megoldások és „nyomtatott szoba”
A HP standján bemutatta teljeskörű digitális nyomtatási megoldásait, beleértve tervező szoftverének moduláris választékát, alapanyagait, nyomtatási és utómunka megoldásait – mindezt annak jegyében, hogy prezentálják, miként képesek segíteni ügyfeleiknek vállalkozásuk növekedésében.

A HP „nyomtatott szobájában” New York találkozott Fokvárossal – mindezt köszönhetően két kreatív designer együttműködésének: a Flavor Paper és Robin Sprong Wallpapers egyesítették erőiket és olyan termet terveztek, amelyben minden dekorációs elem HP Latex technológiás nyomtatással készült. Az amerikai Flavor Paper olyan művészekkel dolgozik együtt, mint Lenny Kravitz, a Beastie Boys, és az Andy Warhol Alapítvány. Munkájukat a jövőbe tekintő gondolkodás jellemzi.
A Dél-Afrikából érkező Robin Sprong Wallpaper kifejezetten kiemelkedő minőségű tapétákat gyárt, mindezt elképesztő képi világgal megjelenítve.

Vadonatúj, PVC-mentes tapéták
A Heimtextil kiállítás keretében bemutatták a HP legújabb tapétáit. A vizesbázisú nyomtatókhoz készült tapéták megengedhető áron kínálnak kiemelkedő minőséget egyedi tapéták gyártásához. E tapéták alkalmazásával képzőművészeti alkotások nyomtatása is megvalósítható kiváló minőségben.
A HP HP PVC-free Durable Suede tapétái az alábbi három különféle méretben érhetők el: 1372 mm x 12.2 m, 1372 mm x 30,48 m, 1372 mm x 91.4 m.

HP Latex 365, HP Latex 1500
A HP standján rengeteg tapéta anyagot nyomtattak élőben a Latex 365 új generációs latex nyomtatóval, amely képes akár kezeletlen textilek nyomtatására is, 1625 mm szélességben. A HP harmadik generációs nyomtatóival már gyárthatunk tapétát olyan helyekre is, ahova eddig a nyomat erős szaga (UV) vagy az oldószer tartalma miatt (ecosolvent) nem fogadták el. A Latex 365 nyomtatóval készült nyomatok szagmentesek és környezetbarátok.

A tavaly bemutatott Latex 1500 többféle anyagkezelést tesz lehetővé, így még sokoldalúbb társainál. Festékgyűjtő tálca segítségével textileket és hordozó nélküli anyagok (mint például a hordozó nélküli épülethálót) is kiváló minőségben nyomtathatók ezzel a készülékkel. A Latex 1500-nál lehetséges két tekercs egyidejű nyomtatása is (3,2 m vagy a 2×1,6 m szélességben), amely duplájára növeli a gyártási sebességet.

Mutoh – új szublimációs nyomtató
A Mutoh idén először vett részt kiállítóként a Heimtexil kiállításon és nem aprózta el jelenlétét, hiszen itt mutatta be legújabb szublimációs nyomtatóját, a ValueJet 1948WX készüléket, amely 1,9 méter nyomtatási szélességével, és 117 m 2 /óra maximális nyomtatási sebességével kiválóan alkalmas lakástextíliák és beltéri dekorációs anyagok nyomtatására. A készülék négy nyomtatófejet tartalmaz, és egy beépített fűtőegységet, amelyek a kiváló nyomatminőségek mellett a megfelelő nyomtatási sebességről is gondoskodnak. A Mutoh tervei szerint ez a készülék, amely egyaránt használható a cég magas és közepes denzitású szublimációs festékeivel, kiválóan alkalmas olyan gyártók számára, akik nagyteljesítményű nyomtatót keresnek tekercses digitális transzferes nyomtatásukhoz.

A könnyebb, maximum 30 kg tekercstartók a készülék alapfelszereltségébe tartoznak, míg opcionálisan elérhető egy, a nehezebb alapanyagok betöltéséről gondoskodó rendszer, amely biztosítja a stabil anyagtovábbítást, akár 100 kg tömegű tekercses alapanyagok esetében is.

A ValueJet 1948WX készülék képes szövetekre, illetve szublimációs papírra történő nyomtatásra, amely nyomat aztán átvihető poliészter anyagokra függönyökhöz, vagy éppen párnákhoz. A készülék szintén használható divatruházat, soft signok és textil zászlók nyomtatásához.

A Mutoh marketing menedzsere, Nick Decock elmondta: „Már létezik dupla nyomtatófejes nyomtatónk, de ha megduplázzuk a fejek számát – mint ahogy tettük ezzel a készülékkel – akkor még gyorsabb nyomtatási sebességet érhetünk el! Ezzel a nyomtatóval eladható nyomatminőséget érhetünk el 80 m 2 /óra nyomtatási sebesség mellet, amely pontosan a duplája a 1638WX készülék által kínált sebességnek.” A Mutoh új készüléke mellett bemutatta még a ValueJet 1938TX 1,9 máter széles direkt textil nyomtatóját, illetve a ValueJet 1638X 1,63 méter széles, kiemelkedő minőségű sign and display nyomtatóját. A cég standján folyamatos élő nyomtatási bemutatókkal demonstrálták a készülékeik által kínált lehetőségeket tapéták, beltéri dekorációs nyomatok, illetve dekoratív szövetek, bútorszövetek és egyéb lakástextíliák nyomtatására.

- Hirdetés -

Szólj hozzá
Sign&Display